Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mještani Štrigove proslavili svoj dan uz svečanu sjednicu i druženje na Mađerkinom bregu

Datum objave: 22. srpnja 2017.

U sklopu Štrigovskih noći, mještani štrigovskog kraja obilježavaju i slave Dan Općine, čiji je središnji događaj bio svečana sjednica Općinskog vijeća. Posebnost ove sjednice bila je u tome što je održana na Mađerkinom bregu, sve popularnijoj turističkoj destinaciji između naselja Banfi i Robadje u idiličnoj atmosferi krajolika pod šatorima. Svečanosti su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcom, župan Općine Razkrižje Stanko Ivanušić, zatim domaćini načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik sa zamjenikom Damirom Kovačićem i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Pozderec, kao i mnogi drugi uzvanici, općinski vijećnici, načelnici susjednih i slovenskih općina, te brojni mještani, kao i čelni ljudi Turističke zajednice Općine Štrigova.
„Novo Općinsko vijeće konstituirano je 27. lipnja, broji 13 članova i uvjeren sam kako ćemo u ovom sastavu na najbolji mogući način raditi u interesu mještana i sviju nas s područja općine Štrigova. Niz je projekata ispred našeg kraja koje nastavljamo, ali i koje ćemo podržati za dobrobit općine i Međimurja“, rekao je predsjednik vijeća i zahvalio svima na dolasku na sjednicu i Mađerkin breg.
„Naš praznik, Dan općine vežemo uz našu župu i blagdan sv. Magdalene 22. srpnja, stoga slavimo danas ovom svečanom sjednicom, ali i cijeli tjedan našim tradicionalnim Štrigovskim noćima. Kada pogledamo proteklo razdoblje, u istom se naš proračun povećao zahvaljujući renti koju dobivamo iz dotacije plina. Kako se ona smanjuje svake godine, a to je ujedno izvor financiranja koji nam je izuzetno bitan, ne sumnjam kako ćemo u tom segmentu imati pomoć Županije da vidimo kako sredstva zadržati u Općini. Naš drugi izvor prihoda je činjenica da smo potpomognuto područje, što nam je dopustilo da s nešto većim proračunskim sredstvima provedemo željene projekte“, naglasio je načelnik, dodao kako su napravljene potrebne izmjene prostornog plana, da sve veći turistički potencijal općine dolazi na vidjelo u suradnji s vinogradarima kojima je zahvalio na suradnji, te kontinuitet razvoja turističkih sadržaja prepoznao upravo na Mađerkinom bregu.
Najavljeni projekti u prometu i izgradnji vidikovca na „Mađerki“, a župan šalje apel Vladi zbog tuče
„Štrigova i Županija oduvijek su imale odličnu suradnju, koju samo nastavljamo kroz niz projekata koji nas čekaju. Svakako najavljujem kako ćemo krenuti s projektom proširenja cesta i pješačko-biciklističkih staza od Železne gore do Toplica Sv. Martin, a kada se otvore natječaji prijaviti ćemo i projekte za ona naselja koja nemaju asfaltirane puteve, da svima omogućimo moderniju prometnu infrastrukturu“, rekao je pritom međimurski župan, naglasio kako u Županiji svi mještani imaju partnera posebice kada je u pitanju školstvo, ali i europskim projektima koje provode. Iskoristio je pritom priliku da još jednom iskaže žaljenje zbog mnogih šteta nastalih uslijed tuče, dodao kako je obišao cijelu općinu i zajedno s načelnikom našao rješenje da se pomogne onima kojima je potrebno.
„Štrigova je općina koja je tučom najviše nastradala, a pritom i mnogi ovdašnji mještani, uvjerio sam se svojim očima i naši uspješni vinari, svi oni koji tijekom godine stvaraju nove vrijednosti svojim radom, trudom i žuljevima. Kada se to uništi u samo 15 minuta ne možemo samo gledati, moramo reagirati. Stoga smo interventnim sredstvima pomogli zajedno s Općinom, proglašena je i elementarna nepogoda da svi oni koji imaju štete iste mogu i prijaviti, a dogovorili smo s načelnikom da ćemo napisati pismo Vladi za sredstva da se zaštite oni kojima je nanesena veća šteta“, jasan je bio Posavec i dodao kako svaki dio Međimurja ima svoju posebnost, a u Štrigovi to je činjenica da ima sve mogućnosti da postane prava turistička meka.
„Svaka sredina ima svoju nišu koja diže razvoj tog kraja, Mađerkin breg će zasigurno polako, ali sigurno pospješiti razvoj ne samo Štrigove, već svih općina koje gravitiraju ovom turističkom potencijalu koji moramo iskoristiti. Razvijat ćemo stoga i dalje Urbanovo kao reprezentativnu enogastronomsku manifestaciju sjeverozapadne Hrvatske, ali i provesti projekt gradnje vidikovca ovdje na Mađerkinom bregu za što su stvoreni svi preduvjeti“, naglasio je župan i svim Štrigovčankama i Štrigovčancima čestitao njihov dan.
Dodijeljena općinska priznanja
Svečana sjednica ujedno je bila prilika da se zahvali mještanima, udrugama i poduzećima koji su svojim djelovanjem i radom učinili zajednicu boljom i ugodnijom za život i rad. Općina Štrigova već tradicionalno nagrađuje najbolje učenike Osnovne škole Štrigova, pa je tako priznanje primilo  8 učenika koji su tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja postizali vrhunske rezultate. To su Leo Žižek, Nikolina Novak, Lea Stojko, Kristina Zadravec, Samanta Kerman, Borna Belović i Fran Heric, uz posebno nagrađenog držanog prvaka iz povijesti Luku Šafarića. Posebno priznanje za doprinos u kulturnom razvoju općine Štrigova pripalo je osnivaču umjetničke kolonije u Štrigovi, Antunu Horvatu. U ime svih laureata, pjesmom se zahvalila učenica Samanta Kerman.
Cjelokupni ambijent svečane sjednice svojim su nastupom upotpunili članovi tamburaškog sastava KUD-a Sveti Jeronim, te članice Ženske vokalne skupine Stridonne.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1132" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content