Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježeno 90 godina osnutka i rada DVD-a Domašinec

Datum objave: 20. srpnja 2017.

Davne 1927. godine, 30. srpnja, grupa mještana osnovala je Dobrovoljno društvo Domašinec, koje je na početku svog rada brojilo 20 članova. Danas je ovo jedno od najoperativnijih društava u Međimurju, a svojim djelovanjem i doprinosom postali su neizostavni dio društvenog života svog kraja i okolice. Povodom obilježavanja 90 godina rada svečano su proslavili jubilej na koji su se odazvali mnogi članovi i prijatelji DVD-a, pa su tako svečanosti nazočili zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, načelnik općine Domašinec Mario Tomašek, predsjednik Općinskog vijeća Goran Koren, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Međimurske županije Andreas Lisjak, predstavnici vatrogasnih zajednica iz susjednih općina, te mnogi drugi gosti uključujući i goste iz bratskih društva iz Sisačko-Moslavačke županije. U svom uvodnom obraćanju predsjednik Robert Filipović osvrnuo se na bogat rad i uspjehe DVD-a Domašinec. Tako je istaknuo kako je u 90 godina rada društvo odradilo sve vatrogasne intervencije koje su se dogodile na području općine, a i šire. Ulagali su u opremu i osposobljavanje, a članovi društva za svoj humani rad primili su brojna vatrogasna odlikovanja, medalje i niz drugih priznanja. „Smjernice i ciljevi Društva u budućnosti težit će praćenju sve zahtjevnijeg modernog života ljudi, pa će se i rad prilagođavati životnim potrebama, uz neprestano opremanje novom tehnologijom i opremom za gašenje, a isto tako i na stalnom pomlađivanju društva kako bi se ova lijepa i bogata tradicija nastavila", rekao je predsjednik DVD-a. Mnogo odricanja i truda prepoznao je i zamjenik župana koji je istaknuo veliku važnost DVD-a Domašinec za općinu, ali i cijelo Međimurje.
Zajednica je nezamisliva bez vatrogasaca
„Svi znamo što znače vatrogasci u svakom mjestu i društvu, te koliki znoj, trud i vježbe su uložene u vaš posao. Slobodno vrijeme koje darujete svojoj zajednici doista zaslužuju iskrenu zahvalnost i čestitku, stoga ćete uvijek imati potporu Međimurske županije, kao i svi naši vatrogasci koji ni trena ne dvoje u pomoći građanima diljem zemlje", istaknuo je Grivec. Glavni pokrovitelj svečanosti bila je Općina Domašinec, čiji je načelnik dodao kako će se dobra suradnja između općine i DVD-a nastaviti i dalje, jer bi funkcionalnost zajednice bila nezamisliva bez vatrogasaca, a pomoć u nastavku uspješne sinergije obećao je i predsjednik OV-a Koren koji će biti glavna poveznica sa Županijom. Prisutnima se obratio i predstavnik HVZ-a, sa željama da što više mlađih generacija prepozna vrijednost vatrogasne tradicije i suoči se s izazovima ovog plemenitog posla. DVD Domašinec dobio je pritom priznanje Hrvatske Vatrogasne Zajednice i Vatrogasne zajednice Međimurske županije za 90 godina humanog rada i osnivanja, te su dodijeljena vatrogasna odlikovanja i priznanja zaslužnim članovima i donatorima DVD-a.
Vatrogasne medalje i spomenice najistaknutijima
Srebrna vatrogasna Medalja dodijeljena je Josipu Feliksu, Josipu Totu, Antunu Lisjaku, Ivanu Kovaču, Kristijanu Perasu, Ivanu Jančecu, Alenu Zadravcu, Stjepanu Tomašeku i Robertu Filipoviću, dok su brončane medalje dobili Mijo Kovač, Ivana Kovač, Vedran Baranašić, Josip Mikulić, Ivan Kovač i Mario Furdi. Spomenicu za desetogodišnji rad u DVD-u primili su Patrik Mihalec, Marko Pigac, Karlo Zadravec, Dino Krčmar, Matija Glavina, Patrik Jankulija i Valentina Ovčar. Mario Brez dobio je priznanje za 20 godina rada u DVD-u, a s tridesetogodišnjim iskustvom u DVD-u mogu se pohvaliti Ivan Lacković, Juraj Perković, Antun Međimurec i Dragutin Sabadi. Vatrogasnu spomenicu Vatrogasni veteran primili su Vinko Krznar i Antun Vargek,  a prijateljska društva su tradicionalno otkupila spomen traku ili spomen čavlić.
Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec pokazali su da su uistinu ponos zajednice, a svoju povijest planiraju predstaviti u monografiji. Danas DVD broji 103 člana, od čega 34 mladih. Društvo je posebno ponosno na svoj pomladak i mlađe generacije jer ekipe redovito osvajaju nagrade u svojim kategorijama, i to na županijskim natjecanjima gdje unazad nekoliko godina imaju prvake u kategoriji vatrogasnog pomlatka, gdje se natječe više od 50 ekipa.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1126" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content