Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Konstituirana skupština Međimurske županije i održan prvi radni dio sjednice u ovom sazivu

Datum objave: 11. srpnja 2017.

U utorak, 11. srpnja konstituirana je Skupština Međimurske županije, pritom je izabran novi – stari predsjednik Mladen Novak (SDP) i imenovana dva potpredsjednika, Dragutin Glavina (HNS) i Franjo Makovec (HSLS). Skupštinu je i u drugom pokušaju konstituiranja otvorio predstojnik Ureda državne uprave Branimir Posavec, te ujedno dao na glasanje izvješće Mandatne komisije i potvrdu Mandatnog povjerenstva kojeg čine predsjednik Dražen Vidović, te Ivica Baksa i Marina Orehovec kao članovi. Na prošloj je sjednici, a danas potvrđen Odbor za izbor i imenovanja, kojim predsjeda Bernarda Topolko, članovi Tamara Hrelja, Alojzije Nestić, Slađan Mihoci, Ivica Baksa i Borka Bunjac. Izabrano je vodstvo i članstvo Odbora za statut, poslovnik i propise kojeg čine predsjednik Siniša Šalamon i članovi Zvonimir Taradi, Petra Podravec i Ervin Vičević. Novi Odbor za proračun i financije čine predsjednik Dragutin Glavina, te članovi Višnja Ivačić, Ervin Vičević i Nadica Jelaš.
Mladen Novak predsjednik, Dragutin Glavina i Franjo Makovec potpredsjednici
Valja napomenuti kako su na ovoj sjednici prisegu položila dva nova vijećnika, Mladen Čonka umjesto Miljenka Horvata, te Marija Frančić umjesto Đurđice Slamek kako su načelnik Donjeg Kraljevca i načelnica Svete Marije stavili svoj mandat u mirovanje. Novi saziv Županijske skupštine tako čine sljedeći vijećnici: Dijana Novak, Ivica Baksa, Petra Podravec, Tamara Hrelja, Višnja Ivačić, Zvonimir Taradi, Josip Puklavec, Franjo Makovec, Zdravko Mlinarić, Ervin Vičević, Alojz Nestić, Vladimir Peršić, Dragutin Glavina, Nenad Hranilović, Bernarda Topolko, Dražen Vidović, Marijan Varga, Mladen Novak, Petar Novak, Željko Pavlic, Valentin Kočila, Boška Ban Vlahek, Slađan Mihoci, Marija Frančić, Marina Orehovec, Željko Kofjač, Nadica Lovrec, Siniša Šalamon, Mihaela Martinčić, Mladen Čonka, Matjaš Oršuš, Darko Horvat, Goran Kozjak, Ivan Božić, Matija Žugec, Ljubomir Kolarek, Dražen Srpak, Ivančica Somođi, Franjo Cimerman, Borka Bunjac, Snježana Sabolek i Nino Vrhar. Mladen Novak (SDP) na ovoj je sjednici bio jedini kandidat za predsjednika Skupštine, a taj je prijedlog u konačnici, kao i onaj za oba potpredsjednika izglasan s 32 glasa za i 7 protiv. „Rekao  sam poslije prve sjednice da smo dali mogućnost stranci koja je osvojila najviše mandata da ima svog predsjednika jer smo smatrali da je to korektno, a isto tako smo rekli da joj to omogućavamo, ali nećemo u tome sudjelovati. Prvi pokušaj nije uspio i sada smo se uključili i mi, bili smo na izborima, borili smo se za povjerenje Međimurki i Međimuraca te kao takvi sigurno imamo pravo istaknuti i kandidate i na neki način dati doprinos onome svemu što se događa u Međimurju. 4 godine smo stariji, 4 godine smo iskusniji, znači iz sveg onog iskustva kojeg smo u prvom periodu stekli, može nastati još bolje za Međimurje i mislim da je to svima koji su u izborima učestvovali, glavni i jedini cilj, za svoju sredinu napraviti maksimalno što se može i kao dio onih koji mogu utjecati na određene stvari koje se događaju u Međimurskoj županiji. Mi smo spremni dati doprinos i naši članovi i naši stručnjaci mogu dati doprinos“, rekao je pritom Novak.
Prva odluka ovog saziva – udžbenici osnovnoškolcima, donijeta jednoglasno 
 „Jasno sam rekao nakon prve sjednice da je logično sukladno izbornim rezultatima da najjača lista u skupštini predloži svog predsjednika, no kako nije postignuća većina, suradnju sam predložio onoj listi koja je druga po jačini u Županijskoj skupštini, a to je lista predvođena SDP-om, koja je ovog puta tu suradnju i prihvatila. No bez obzira na sve, ono što je meni najvažnije u današnjem konstituiranju je to da izvršna vlast sada može donositi važne odluke. Mi svakodnevno u moramo donositi ključne  odluke i nema vremena za stajanje na mjestu, tako na jesen nastavljamo s projektom udžbenika, to nije nikakva obaveza, to je dobra volja izvršne vlasti i ono po čemu smo jedina županija u zemlji. Moramo donijeti ključne investicijske odluke, jer smo najveće gradilište u Hrvatskoj i zbog svega toga se ne želim boriti s nestabilnosti u Županijskoj skupštini, moramo biti odgovorni prema našim građanima u svakom trenutku i bez obzira tko je predsjednik, meni je najvažnije da se radi, da se realiziraju projekti i da se politički ne nadmudrujemo jer niti imamo vremena, niti volje, a ni mogućnosti za to, jer to prvi osjete građani“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je ipak važnost dao radnom djelu sjednice koji je uslijedio.
Tako je usvojen prijedlog Odluke o sufinanciranju nabave obaveznih školskih udžbenika za školsku godinu 2017./2018. za učenike osnovnih škola s područja Međimurske županije kojim će se zaključiti sporazumi između Međimurske županije i gradova i općina. Temeljem istog će jedinice lokalne samouprave sufinancirati 30% iznosa cijene nabavke obaveznih udžbenika za učenika koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave, izuzev Grada Čakovca. Međimurska županija preuzet će kao i dosad 70% ukupnog iznosa, za što je ove godine osigurano milijun kuna u proračunu. Usvojen je i prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija srednjih škola i Učeničkog doma kojima je osnivač Međimurska županija u 2017. godini. Točnije, podmirit će se iznos za materijalne troškove po učeniku i zaposlenom te određeni iznos i za sufinanciranje troškova energenata, kao i troškovi održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture za učenike Srednje škole Čakovec u dvorani Graditeljske škole Čakovec, uz investicijsko održavanje Učeničkog doma. Temeljem novog Zakona o javnoj nabavi, usklađen je ujedno i usvojen pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave.
Novi radni mandat tu je za predstavničku vlast tek krenuo, a za izvršnu se samo nastavio, kako je župan nakon sjednice održao sastanak s Europskom komisijom o mogućnosti sufinanciranja velikih infrastrukturnih projekata, a ujedno pritom najavio kako uskoro potpisuje ugovor za 50 milijuna kuna kojim će se rekonstruirati Županijska bolnica Čakovec, dok je stigla i odluka kako je odobreno 12 milijuna kuna za adaptaciju Tehnološko inovacijskog centra. Potpisani su ugovori za energetsku učinkovitost naših srednjih i osnovnih škola, te dječjih vrtića, projekata teških oko 28 milijuna kuna, a u samom su završetku pripreme za rješavanje prijevoza svih školarca za novu školsku godinu, te će uskoro krenuti i isplate stipendija studentima.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1119" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content