Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U atriju Starog grada obilježeno dva desetljeća rotarijanstva u Međimurju

Datum objave: 3. srpnja 2017.

Temeljne životne odrednice rotarijanaca sažete su u Statutu koji ističe da je svrha rotarijanskog pokreta „spremnost pomagati u svakodnevnom životu“, a ostvaruje se „njegovanjem prijateljstva i služenjem drugima“. Jednom riječju rotarijanci promiču najviše i najvrjednije ljudske i humanističke vrijednosti: toleranciju, mir i prijateljstvo“, dio je predgovora mons.dr. Juraja Kolarića iz monografije 20 godina Rotarijanstva u Međimurju.
Rotary klub Čakovec jedan od najstarijih u zemlji
Prvi Rotary klub osnovan je u svijetu 1905. godine u Chicagu sa ciljem da rade u korist drugih, da njeguju moralne vrijednosti i duh prijateljstva. Rotary je danas svjetska organizacija osoba iz stručnog i poslovnog života koji se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u privatnom i poslovnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. Smatra se da su članovi rotarijanskih klubova najzaslužniji za utemeljenje organizacije Ujedinjenih naroda, a obzirom na to da su većina bili na osnivačkoj skupštini UN-a. Danas je u svijetu 1.280.000 rotarijanaca u više od 32 000 klubova u više od 180 zemalja na svim kontinentima, a 26 članova Rotary kluba Čakovec neiscrpno pomažu svojoj lokalnoj zajednici.
Svake godine skupljamo sredstva i pokušavamo pomoći kroz donaciju onog što je najpotrebnije, a ujedno cijenimo i izvrsnost međimurskih učenika. Tako smo u proteklih 14 godina nagradili 80 učenika te je u tu svrhu donirano 450 tisuća kuna. Primarno nam je da svojim znanjem i sposobnostima pokušamo pomoći gdje procijenimo da možemo“, rekao je predsjednik RC Čakovec Davor Radek.
Najbolji maturanti čakovečkih srednjih škola su Anja Škvorc iz Srednje škole Čakovec, Tomislav Tomašić iz Tehničke škole Čakovec, Filip Bacinger  iz gimnazija Josip Štolcer Slavenski, Klara Đukes iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Lana Jadan iz Graditeljske škole Čakovec i Marin Zadravec iz Gospodarske škole Čakovec. U ime nagrađenih učenika zahvalila je Anja Škvorc, a u ime profesora, ravnatelj Tehničke škole Dražen Blažeka. Tom je prigodom i župan Međimurske županije Matija Posavec prisustvovao obilježavanju dva desetljeća Charter ceremonije Rotary kluba Čakovec, jednog od 8 najstarijih Rotary klubova u Hrvatskoj.
Vjerujem da se svi prisutni sjećate kako je bilo prije 20 godina kada je klub osnovan, ali ako se ne sjećate onda su tu dvije prednosti koje imamo na današnjoj svečanosti. Svakako doktor Sklepić koji je osnivač, te mu ovim putem upućujem posebne čestitke i zahvalu, a druga trajna uspomena je fotomonografija koja je večeras predstavljena te koja je okupila brojne sudionike, prijatelje kluba i rotarijanstva u Međimurju, a na čelu s međimurskim doajenom novinarstva Ivicom Žiškovićem. Kao što kaže izreka: „Dobrota u riječima stvara povjerenje, dobrota u mislima stvara dubinu, a dobrota u davanju stvara ljubav“ i doista jedno veliko hvala što vodite računa o onome što svojim radom i dobrotom stvarate bolju budućnost ne samo Međimurja, nego i Hrvatske“ istaknuo je međimurski župan.
Uz obljetnicu, o Rotaract klubu i Inner wheelkama
Na svečanosti je ujedno predstavljena i monografija 20 godina rotarijanstva u Međimurju 1997.-2017. kojoj je glavni urednik poznati međimurski doajen novinarstva, ujedno i rotarijanac Ivica Žišković. „Ovo je naš prilog obilježavanju te je ovo djelo samih rotarijanaca i prilog ovom našem jubileju“, rekao je tom prigodom. Sa samim počecima i osnivanjem kluba nazočne je upoznao jedan od osnivača Ivan Sklepić koji je zajedno s ostalim čakovečkim rotarijancima pokrenuo svjetski rotarijanski kotač u Međimurju. „To je kotač, simbol dinamike koji se pokreće i taj kotač je zapravo zupčanik koji ima 24 zupca koliko dan ima sati“, objasnio je.
Samu svečanost svojim su nastupima oplemenili Ana Labazan Brajša na violini koju su članovi Rotary i IneerWHeel kluba Čakovec pomagali tijekom školovanja, te Jazz kvintet Fusion Five.
Prilikom obljetnice, naglašeno je kako su aktivni tijekom proteklih 365 dana bili i članovi Rotaract kluba, svojevrsnog podmlatka kluba, kao i članice Inner wheel kluba Čakovec kojeg većinom čine supruge čakovečkih rotarijanaca.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1112" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content