Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 3. „Mamičina žetva“ u Pušćinama koja vraća u nekadašnju međimursku svakodnevicu

Datum objave: 2. srpnja 2017.

U suradnji s Turističkom zajednicom Općine Nedelišće i Turističkom zajednicom Međimurske županije, već 3. godinu za redom održava se manifestacija „Mamičina žetva“ u Pušćinama. Događaj je to kojim se odmičemo od sadašnjice i vraćamo u prošlost i život naših predaka kako ne bi došlo do zaborava ove tradicije našeg kraja. Tijekom povijesti u Međimurju se najviše ljudi bavilo poljoprivredom, a žetva se nekad smatrala jednim od težih poslova. Dolazak mnogobrojnih posjetitelja iz cijelog Međimurja, ali i drugih županija ukazuje na važnost i kvalitetu ovogodišnje aktivnosti koja iz godine u godinu broji sve više pratitelja.
Manifestaciji su prisustvovali i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Nedelišće ujedno i predsjednik TZ Nedelišće Darko Dania sa stručnom suradnicom Martinom Kofjač, te dakako domaćini, vlasnici Pansiona „Mamica“ Žarko i Sandra Nedeljko. „Trebamo čuvati naše korijene, a činjenica je i ta da naši mladi danas više nemaju prilike vidjeti ovakve radove i našu tradiciju, dok se neki stariji istih više ni ne sjećaju. Upravo ovakve manifestacije čuvaju zanate i prošlost od zaborava, približavaju nas nekim prošlim dobrim vremenima, a ujedno na ovaj način stvaramo još jedan dobar turistički proizvod. Sasvim sigurno ćemo organizirati još ovakvih manifestacija“, rekao je zamjenik župana.
Valja napomenuti kako su za ovogodišnju Mamičinu žetvu međimurski poljoprivrednici donirali oko 200 bala slame, neke su poslužile za rustikalno uređenje okoliša, a od preostali je Nikola Faller, umjetnik i kipar iz Osijeka i ove godine kreirao atraktivne instalacije. Uz zanimljiv program i zabavne radionice, ovogodišnja žetva obilovala je bogatom enogastronomskom ponudom.
Upotpunio ju je i  „Japičin vlakec“  koji je vozio sve posjetitelje, a uz to su organizirani meditacija, igraonica za djecu, labirint i natjecanje u žetvi. KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće je svojim tradicionalnim, autohtonim izvedbama oplemenila i upotpunila događaj koji lagano stvara svoju novu tradiciju.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1109" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content