Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zaključen još jedan europski projekt Međimurske županije „On the move“

Datum objave: 1. srpnja 2017.

Međunarodni projekt „On the move“ Međimurske županije, sufinanciran iz programa Erasmus+: Sport Europske unije svečano je zaključen u petak, 30. lipnja do kad je službeno i trajao. Mališani u dobi od 4 do 7 godina koji su u njemu sudjelovali zajedno sa svojim obiteljima, odazvali su se programu u SGC „Aton“ u Nedelišću i u sat vremena zadržali pažnju na atrakcijama gostiju. Župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je tom prigodom obiteljima poruku koja ih ohrabruje da vlastiti životni stil podrede zdravlju, kretanju i dobroj prehrani čemu je „On the move“ prvenstveno i posvećen.
„Drago nam je da rezultati koje su mališani postigli pokazuju njihov napredak u svakom smislu i da ste kao obitelji zadovoljni sudjelovanje, jer time smo ispunili najvažniji cilj, a taj je da svi zajedno mijenjamo svoje navike na bolje. Županija na tome neće stati. Već smo se posvetili pitanju održivosti ovakvog programa pa ćemo u tom smjeru planirati aktivnosti“,  rekao je među ostalim međimurski župan i dodao da je suradnja s Gimnastičkim klubom „Marijan Zadravec Macan“, Čakovečkim plivačkim klubom i USR „Vitae“ iznjedrila posve novi pogled i pristup pitanjima tjelesne aktivnosti kod djece u dobi do 7 godina, osobito djece kod koje postoji sklonost ka pretilosti.
Župan Posavec: „Posvetit ćemo se održivosti ovog programa za predškolce“
Pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec pak je podsjetio da djeca predškolske dobi nisu obuhvaćena sustavom na nacionalnoj razini u smislu otvaranja mogućnosti za bavljenje tjelesnom aktivnošću te da će Model održivosti programa tjelovježbe za djecu predškolske dobi, proizašao iz projekta „On the move“, biti predstavljen svim ministarstvima iz nadležnosti i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Svečanost su pratili i zamjenik načelnika Općine Nedelišće Nikola Novak te Stevica Tkalčec, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, dok je poziv da se svečanost održi upravo u „Atonu“ došao od Marija Vukoje, sportskog direktora GK „M. Z. Macan“ i jednog od najboljih gimnastičkih sudaca svijeta.
U dinamičnom programu koji je pažnju mališana zadržao punih 45 minuta, a kod publike izazvao duge aplauze, sudjelovale su osvajačice bronce na Državnom natjecanju - starije kadetkinje Mažoretkinja Nedelišće, tridesetak gimnastičarki i gimnastičara Macanovog kluba koji su svojom prezentacijom dvorani oduzeli dah jednako kao i članice Cheerleading kluba „Livi“ Čakovec. Članovi Karate kluba „Muraken“ iz Murskog Središća stari od 7 do 10 godina atraktivnom su točkom prikazali svoje vještine, što je godilo i velikom broju polaznika programa „On the move“ u tom gradu, a koji su istaknuli da se žele učlaniti upravo u Muraken. Srednja škola Prelog i Slađana Herman, kuharica koja je tijekom projekta držala kulinarske radionice, osigurali su svima u dvorani voćne frapee u pet okusa.
Olimpijac Filip Ude: „Nikada, nikada nemojte odustati“
Motivacijskim govorima svima su se obratili srebrni olimpijac Filip Ude, član GK „M. Z. Macan“ i osvajačica stotina medalja u plivanju Kaja Sabol, članica Čakovečkog plivačkog kluba. Upravo su njihove riječi naišle na glasan pljesak i odobravanje publike. „Kada sam bio mali, znao sam da ću se baviti gimnastikom i kada budem velik, a kad bi rekao da ću ići na Olimpijske igre, svi su mi se smijali. Pretpostavljam da znate kako mi izgleda gimnastička karijera i da mi je cilj biti najbolji, osvojiti zlato na OI. Zasad nisam uspio, ali neću odustati. Nikada, nikada nemojte odustati od svojih snova“, poručio je Filip Ude i uputio se u susjednu gimnastičku dvoranu Atona kako bi nastavio trening.
Baveći se plivanjem stekla sam desetke prijatelja, bilo je suza radosnica i onih od žalosti, ali sve to činite kad se grlite s nekim od plivačica i plivača pa je sve lakše. Imam kod kuće 400 medalja i pehara, nadam se da će ih biti još, no od uspjeha je važnije da budemo zdravi i da smo dobri ljudi“, poručila je Kaja Sabol i na svemu zahvalila svom treneru Goranu Kolariću.
S obzirom da nije bila u mogućnosti doći, pismom se obratila predsjednica Hrvatske psihološke komore Andreja Bogdan, klinička psihologinja Županijske bolnice Čakovec, koja je odvijanje projekta pratila i s njegovim je rezultatima također upoznata. Istaknula je da uključivanje djece i roditelja u program „On the move“ povećava vjerojatnost da će novostvorene navike i spoznaje postati okosnica stvaranja životnog stila koji će pridonijeti unapređenju i očuvanju zdravlja cijele obitelji. Odgovornost za nastavak programa podjednaka je za voditelje, stručne suradnike i za roditelje - jer roditelji su najvažniji model ponašanja svojoj djeci da znanja usvojena kod kuće postanu trajna obilježja zdravstveno poželjnog ponašanja mlađih naraštaja.
Medalje, slikovnice, diplome,…
Nesumnjivo najveseliji trenutak za mališane koji su sudjelovali u projektu „On the move“ bila je dodjela diploma i medalja. Oko vrata djevojčica i dječaka medalje je stavio župan, a pročelnik uručio svakome diplomu, slikovnicu i ulaznice za bazen za cijelu obitelj. Slikovnica „Srećkova potraga za velikim moćima“ tek je jedan od plodova projekta i, osim mališanima, dostavljena je u sve vrtiće, osnovne škole i knjižnice u Međimurju, Županijsku bolnicu, Zavod za javno zdravstvo MŽ, Učiteljske fakultete u Zagrebu i Rijeci, a pružila se i prilika da slikovnica dođe do Turske, Grčke, SAD-a, Australije, Kine, i brojnih drugih zemalja. Slikovnica je prevedena na engleski, portugalski, slovački i slovenski s obzirom da su organizacije partneri projekta „On the move“ iz Velike Britanije, Malte, Portugala, Slovačke i Slovenije koji su s jednakom predanošću proveli iste aktivnosti kao i Međimurska županija. Mališani i njihove obitelji uključene u projekt „On the move“ pozdravili su se zajedničkom završnom fotografijom, a kako su se mnogi od njih u međuvremenu sprijateljili, druženje nakon završne svečanosti nastavili su samostalno. Usudimo se tvrditi da je uz pomoć Erasmusa+: Sport u našoj sredini unaprijeđeno puno više pitanja nego što je prvobitno zacrtano, što je u svom govoru na samom kraju svečanosti zaključila voditeljica projekta Aleksandra Ličanin.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1108" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content