Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Lideri hrvatskog sjevera ponovo zajedno za stolom, teme obrazovanje, poljoprivreda i Piškornica

Datum objave: 30. lipnja 2017.

Nositelje regionalne politike samog sjevera zemlje, ali i čelnike županija središnje Hrvatske koja je po mnogočemu primjer drugima, okupio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Nakon što je odradio već dva sastanka s kolegama županima, o temi obrazovanja, povezivanja poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda s velikim tvrtkama diljem regije te Piškornice projekta regionalnog centra za gospodarenje otpadom, odlučio je porazgovarati sa županima Koprivničko – križevačke županije Darkom Korenom, Bjelovarsko – bilogorske županije Damirom Bajsom te Varaždinske županije Radimirom Čačićem.
Posavec o županijama Sjever: „Predvodnici smo u mnogočemu, a u čemu nismo, bit ćemo!“
„U projekt osnaživanja i jačanja našeg sjever, dinamično smo krenuli. Ovih nekoliko županija hrvatskog sjevera i središnje Hrvatske lideri smo u mnogočemu, a u onome što nismo, biti ćemo“, jasan je pritom bio međimurski župan Posavec, koji napredak svog kraja bez sumnje vidi upravo u ovakvom zajedničkom pristupu, radu da se ispoštuju zajednički interesi svih županija i stvori jedno okruženje za život sukladno standardima Europske unije. „Upravo europske vrijednosti su te koje želimo ugraditi u ovaj dio zemlje i to nas tjera na zajedničku suradnju u implementaciju onih velikih projekata o kojima smo konkretno razgovarali, od gradnje prometne infrastrukture do problematike Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, te ulaganja u gospodarstvo i obrazovanje, uz njihovo nadopunjavanje i izjednačavanje potreba. U svakom od tih došli smo do istog zaključka, jasnog i jedinstvenog stava za projekte koje ćemo prezentirati ministrima i premijeru i u najmanju ruku očekujemo podršku, financijsku i organizacijsku“, zaključio je Posavec, naglasivši kako je svaki projekt moguće realizirati, i to već do kraja ovog mandata, kada će se vidjeti rezultati koji će uvelike promijeniti sjevernu regiju u smislu boljeg standarda za građane, što je osnovni cilj.
Piškornica mora biti pozitivna priča, lokalna vlast nevidljiva je po pitanju ekologije
Svoju podršku svakom ovakvom političkom procesu koji dovodi do zajedničkog razmišljanja, dogovora i u konačnici rezultata koji su pozitivni za sve ljude sjevera zemlje, dao je i koprivničko-križevački župan te dodao kako je projekt Piškornice iznimno bitan, kako su mu osnivači 4 županije. „Dogovorili smo se naravno vrlo brzo, a već je dogovoren i novi radni sastanak isključivo samo na tu temu da je razjasnimo, kao i definiramo daljnje korake prema tome da zaista taj projekt počnemo u pravom smislu realizirati, na način da je on pozitivna priča za sve naše žitelje“, objasnio je Koren koji je s Posavcem dogovarao i suradnju u poljoprivrednoj proizvodnji, povezivanju lokalnih proizvođača s Podravkom, nositeljem prehrambene industrije u Hrvatskoj.
„Mislim da je to izuzetno zanimljiva tema za ovaj prostor Hrvatske, za cijelo Međimurje, ali i Varaždinsku te dio Koprivničko – križevačke županije“, dodao je. „Sjever zemlje najkvalitetniji je prostor kojeg Hrvatska ima, a kako smo u različitim formama godinama svi župani surađivali relativno lako komuniciramo, okrenuti smo projektima poboljšanja kvalitete života i znamo kako ih ostvariti. Velika je tema obrazovanje, ovog trenutka nema projekata za izgradnju i dogradnju škola, a mi s obrazovanjem stajati ne možemo, što ćemo jasno i neupitno iznijeti Vladi i stati iza dužnosti da se stvari pokrenu, što se tiče nas, izuzetno važnog projekta“, objasnio je varaždinski župan, te se nadovezao s projektom Piškornice i na nesposobnost onih koji ne razumiju da je po definiciji izvršna vlast dužna preuzeti odgovornost i donositi odluke, a lokalna najvidljivija kada govorimo o ekologiji.
„Ona je zakonskim okvirom prenijela ovlasti i odgovornost na lokalne samouprave. To je neodgovorno, neozbiljno, to je opasno i sada će se pokušati riješiti snagom nekoliko župana i županija“, dodao je. „Drago mi je da smo se mi župani našli danas u Međimurju i otvorili nekoliko tema ključnih za središnju i sjevernu Hrvatsku i porazgovarali ujedno i o tome na koji način iskoristiti fondove EU. Ovakvo naše zajedničko gledište će nam omogućiti da brzo i bez čekanja, bez natječaja možemo krenuti s radom i razvitkom kao kolege u Slavoniji, krenuti ka rješavanju nekih bitnih stvari za naše stanovništvo. Popričali smo o nizu konkretnih projekata, a za naš kraj je činjenica kako se ovog trenutka ni jedna škola u Hrvatskoj ne gradi. Naime fond ne financira gradnju osnovnih i srednjih škola, ali zbog toga smo mi krenuli jednim drugim putem koji nam je otvoren, a to je javno-privatno partnerstvo u gradnji škola, pa tako Bjelovarska županija i mnoge druge već imaju takve projekte spremne, oni samo čekaju da se Vlada očituje i krene s financiranjem. To nam je jedini izbor, jer bez novih škola nema ulaganja u školstvo“, objasnio je župan Bajs.
Sastanak s vrhom Vlade dogovoren već u ponedjeljak
Novi sastanak župani su zakazali u ponedjeljak, 03. srpnja kada će zajednički u Požegi sve dogovoreno i pripremljene projekte predstaviti premijeru i ministrima u Vladi RH na radnom sastanku. Smatraju kako je bez sumnje zajednički nastup pet županija i pet župana puno važniji, bolji i kvalitetniji nego da svaki župan ide zasebno pokušati ostvariti sve svoje projekte i zadaće.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1106" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content