Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mursko Središće prisjetilo se 1991. kada su hrabre Međimurke i Međimurci zaustavili tenkove JNA

Datum objave: 27. lipnja 2017.

Kako se voli svoj kraj i domovina te kako se srcem brani od neprijatelja, Međimurke i Međimurci tijekom povijesti pokazali su nebrojeno puta, što potvrđuje i 28. lipnja 1991. godine, datum kada su građani u Murskom Središću svojim tijelima zaustavili oklopnu kolonu ondašnje neprijateljske JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju. Kako bi se prisjetili tog hrabrog i požrtvovnog čina tisuće građanki i građana koji su spriječili veliku možebitnu katastrofu za svoj grad, Mursko Središće i HVDR - ogranak Mursko Središće svake godine obilježavaju taj dan, a ovog je puta uz 26. obljetnicu pripremljen svečani program. Započeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim govorima kod spomen ploče zaustavljanja tenkova JNA na mjestu događanja kod nekadašnje Veterinarske stanice, a zaključen kod spomenika branitelja i protutenkovske piramide odavanjem počasti i molitvom vlč. Tomislava Antekolovića, te svetom misom u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava.
Svi smo mi tada bili zajedno s jednom jedinom idejom - da oni ne prođu. Bila su to vremena gdje smo bili toliko hrabri, da smo se tek kasnije sjetili što se sve moglo dogoditi, no u tom trenu nismo mislili na svoju sigurnost već želju da uspostavimo red i mir, da se nikome ništa ne dogodi“, rekao je Zvonko Rihtarec, tadašnji zapovjednik policijske postaje koji je odigrao ključnu ulogu u sprečavanju katastrofe, te dodao kako je intencija da mladi i generacije koje dolaze znaju da su ovdje u Međimurju heroji Domovinskog rata. Baltazar Jalošovec, bivši saborski zastupnik prisjetio se kako je zajedno s grupom mještana stao ispred kuće na most te radio s građanima na smirivanju situacije, jer narod ni u jednom trenu nije dozvolio da vojska prođe kroz mjesto prema susjednoj zemlji. „U subotu, 28. lipnja pronio se glas da dolazi kolona tenkova  i oklopnih vozila. Građani su se organizirali uz pomoć policije i tadašnjih političkih aktera, stali na cestu i odlučili da kolona neće proći. Neće proći, jer je to doba bilo doba stvaranje samostalne Hrvatske , doba velikih emocija , doba ponosa i slave“, dodao je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i objasnio kako su na mostu bile cisterne koje su bile minirane, a preko mosta Slovenija u kojoj su mnogi imali i imaju svoje obitelji, radna mjesta i stoga odlučno stali i zaustavili kolonu.
U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH sve je pozdravio izaslanik Zdravko Jakop koji je istaknuo kako se sjećanje na ovaj hrabar i veliki događaj mora prenijeti na buduće naraštaje, jer onaj tko zaboravi svoju prošlost nema svjetlu budućnost. „Ovo što su pokazali ovdašnji ljudi je teško zamislivo, da imamo samo dio te energije i elana, volje, želje, jedinstva i nedijeljenja danas, gdje bi nam bio kraj. I ovi događaji i ovakva sjećanja moraju nam biti poticaj da nađemo malo te unutarnje energije koja nas je toliko spajala“, zaključio je.  U ime ministra branitelja RH sve je pozdravio Robert Puja, te pritom zahvalio mještanima na hrabrosti i ljubavi u trenucima kada su najviše trebale. „Unatoč nastojanjima pojedinaca da se san o slobodnoj Hrvatskoj sruši, hrvatski branitelji nisu odustali od svog cilja. Isto tako, danas se prisjećamo jedne od najvećih pobjeda hrvatske vojske u Domovinskom ratu, zato dragi prijatelji, ne smijemo nikad dozvoliti da se istina o Domovinskom ratu izbriše i zaboravi“, rekao je u svom obraćanju.
„Danas je stvarno još jedan pravi dan ponosa, nakon što smo prekjučer proslavili Dan državnosti. Na temeljima tih stvarnih trenutaka i datuma naše povijesti, rođena je hrvatska država. Oni su samo dokaz da narod može biti jači od bilo kakvog rata, da narod može biti jači od bilo kakve politike. Narod koji ne cijeni povijest, nema budućnost i narod koji nema vjere u vlastite snage i nema dovoljno samopouzdanja, teško može opstati. I zato treba čestitati svim građanima i građankama Murskog Središća jer su oni ti koji su napravili čin koji će biti vječno utkan ne samo u povijest grada Mursko Središće, Međimurske županije, nego i u povijest cijele Hrvatske“, u svom je govoru objasnio Matija Posavec, župan Međimurske županije posebno pozdravivši sve prisutne branitelje i njihove obitelji, predstavnike udruga branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, predstavnike policije i mnogobrojne građane.
Čuvajmo sjećanja na takve velike događaje, čuvajmo sjećanja na naše Međimurke i Međimurce te na građanke i građane Murskog Središća i na toj slavnoj povijesti i sadašnjoj hrabrosti, sadašnjoj viziji i volji, gradimo budućnost gdje će naši građani imati bolji standard u vidu života, radnog mjesta, visine plaće, ali i bolji standard u smislu lakšeg života kada govorimo o infrastrukturi koju trebamo i dalje graditi i ulagati u nju na području Murskog Središća i cijelog Međimurja“, zaključio je Posavec.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1101" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content