Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju dostojno obilježen Dan državnosti sv. misom, polaganjem vijenaca i otkrivanjem spomenika branitelju Zlatku Ovčaru

Datum objave: 25. lipnja 2017.

Uz svetu misu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, u Međimurskoj županiji dostojno je obilježen Dan državnosti. Izaslanstva Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, te zamjenikom Josipom Grivcom, Grada Čakovca predvođena zamjenicima Zoranom Vidovićem i Mariom Medvedom, te Koordinacije udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom, dali su svoj obol u prisjećanju na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o samostalnosti Hrvatske, uz prisustvo saborskog zastupnika Darka Horvata, gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka, predstavnika Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlade Hranjeca, predstavnike PU međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, članove Zrinske garde Čakovec s predsjednikom Alojzijem Sobočancem, te mnogobrojne branitelje, predstavnike udruga s područja Međimurja, te obitelji i prijatelji stradalih. Ujedno brojni građani svojim su dolaskom još jednom potvrdili veliki značaj ovog datuma u povijesti Hrvatske, ali i Međimurja, te se uz polaganje vijenaca pridružili i svetoj misi za domovinu, u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu, koju  je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.
Naši su branitelji u Domovinskom ratu dali ono najvrjednije, svoje živote, bili su istinski proroci, podnijeli su žrtvu i časno te pošteno obranili našu domovinu. Obljetnice poput ove nas obvezuju da se prisjetimo svih onih koji su plemenito i časno stali na branik domovine da danas možemo živjeti u miru i slobodi te dalje na tim istim temeljima ljubavi graditi bolji i ljepši kraj za život“, rekao je gvardijan u svojoj propovijedi.
Posavec: „Skromno, ali s punim pijetetom i poštovanjem prisjećamo se žrtve naših branitelja“
Danas slavimo Ustavnu odluku o suverenosti Republike Hrvatske, iako je tadašnja europska zajednica stavila moratorij na tu odluku, pa je ona formalno pravno zaživjela 8. listopada, Danom hrvatske neovisnosti. Tada je Hrvatska i međunarodno priznata, tada je Hrvatska u pravom smislu riječi postala samostalna i tada je počeo onaj istinski proces stvaranja hrvatske države koji ni danas nije gotov i neće biti, sve dokle god generacije i generacije Hrvatsku ne izgrade kao modernu, pristojnu državu na temeljima onih koji su za nju dali svoje živote. Na temeljima žrtve i 78 međimurskih branitelja. Upravo zbog onoga što oni i njihov nesebičan čin u Domovinskom ratu za nas predstavljaju, baš kao što to dolikuje Međimurcima, svake godine skromno i jednostavno, ali s punim pijetetom i poštovanjem sudjelujemo u svetoj misi, polažemo vijence i palimo svijeće njima u čast i poštovanje“, obratio se prisutnima međimurski župan Posavec i dodao kako će se ove godine napraviti nekoliko novih iskoraka na tom putu, otkrivanjem spomenika branitelju Zlatku Ovčaru u Novom Selu Rok, ali i rekonstrukcijom Spomen zida, kako bi u perivoju Zrinskih u srcu grada Čakovca i Međimurja imali spomenik gdje ćemo se okupljati, a buduće generacije podsjećati na sve ono što je bilo 1991. godine, sa željom da se više nikada ne ponovi i ne dogode takve strahote. 
Hrvatski i međimurski branitelji stvarali modernu europsku zemlju
U sjećanje na povijesni trenutak kojim je Hrvatskoj izglasana samostalnost i neovisnost, ali i na sve hrvatske branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu te sve koji su kroz povijest svoje živote ugradili u današnju europsku Hrvatsku, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Perivoju Zrinski i podno Spomen zida poginulim međimurskim braniteljima. „Prije 26 godina, Republika Hrvatska doživjela je konačno ostvarenje vizije samostalnosti koju su stoljećima čekale generacije Hrvata. Put do potpune slobode i samostalnosti nije bio lagan, bio je težak, pali su mnogi životi, proliveno je mnogo krvi, morali smo i pobijedili smo u nametnutom Domovinskom ratu. Slaveći obljetnicu hrvatske državnosti, posebno smo ponosni na našu domovinu i sa zahvalnošću se prisjećamo onih koji su dali svoje živote za našu slobodu – hrvatske branitelje. U ovoj svečanoj prigodi pozdravimo također napore i mukotrpan rad naših sugrađana koji su svih ovih godina pomagali u stvaranju, obrani i izgradnji Hrvatske, njenoj transformaciji u modernu europsku demokraciju“, rekao je predsjednik Koordinacije Horvat.
Prije 26 godina u Hrvatskom saboru donesene su  dvije povijesne odluke kojih se prisjećamo na današnji dan, ključne odluke koje su ostvarile san svih Hrvata. Tada je naš narod napravio prve korake, ostvario slobodu i neovisnost, na leđima tisuća hrvatskih branitelja, ali i nevinih civilnih žrtava. Mi njihovu borbu nastavljamo dalje, uz spomen i poštovanje na njih, ali i u mislima s generacijama koje dolaze, jer upravo ono u čemu uživamo od 1991. godine je mogućnost samostalnog odlučivanja o našoj sutrašnjici.
Župan Posavec priliku je iskoristio da svima čestita Dan državnosti, te pozvao sve da poštuju i vole svoju domovinu i da svaki od sebe da svoj doprinos izgradnji jedne moderne, pristojne, kulturne i civilizirane hrvatske države.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1095" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content