Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurskoj županiji dostojno obilježen Dan antifašističke borbe u Čakovcu i Sv. Jurju u Trnju

Datum objave: 22. lipnja 2017.

„Prisjećajući se 22. lipnja 1941. godine svim građankama i građanima Međimurske županije želim čestitati Dan antifašističke borbe. Prošlo je više od 75 godina, no nikad nije i neće biti kasno da upozoravamo što je nacizam i fašizam uzrokovao ovom društvu, učinio zemljama koje danas čine ujedinjenu Europu. Stoga je zadatak ove generacije da budućim naraštajima, našim mladima ostavimo pravedan svijet, ostavimo sve ono što su temeljne vrijednosti koje je antifašizam utkao u hrvatsku državnost i u Europsku uniju kojoj danas pripadamo, a to je poštivanje temeljnih ljudskih vrijednosti“, rekao je prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Međimurju župan Međimurske županije Matija Posavec.
Istaknuo je pritom kako svaka tragedija, nemili događaj ili posljedica odluka koje smo donijeli u prošlosti ili vremenima koja su iza nas, ne smiju biti uteg, već poslužiti kao opomena za buduće razdoblje u kojem možemo i znamo bolje. „Neka nas tjera na daljnji još jači i energičniji trud za stvaranje društva u kojem ćemo se mi osjećati istinskim ljudskim bićima, a našoj djeci ostaviti pravedan svijet koji u prvom redu poštuje temeljne ljudske vrijednosti, uz razumijevanje, pravednost i pogled prema naprijed“, naglasio je Posavec.
Ovaj veliki dan hrvatske povijesti u Međimurju je proslavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen-ploče na ulazu u Palaču Zrinskih, Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, podno Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju, te kod Spomen-obilježja svim poginulima u 2. Svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju, uz prigodnu povorku i pratnju limene glazbe. Svečanost obilježavanja zajedno su, kao i prijašnjih godina, organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Donji Kraljevec i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, a povorci su se pridružili i predstavnici Policijske uprave Međimurske, Ureda za obranu Čakovec, Društva „Josip Broz Tito“, kao i brojni drugi građani.
Uz župana, svijeće podno svih spomenika položili su i njegovi zamjenici Sandra Herman i Josip Grivec, zatim gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnik Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlado Hranjec, predstavnici PU međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih, kao i mnogobrojne Međimurke i Međimurci. Također, svoje poštovanje prema žrtvama fašističkog režima iskazali su i predstavnici Grada Čakovca, zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Zoran Vidović. „Ovdje na ovome groblju počivaju brojni naši preci. Groblje je mjesto prisjećanja gdje su živjeli mnogi naši sugrađani koji su dali svoje život u narodno oslobodilačkoj borbi. Na ovom djelu groblja počivaju ljudi koji su se zbog otpora fašističkom mađarskom okupatoru te kvislinškoj nezavisnoj državi Hrvatskoj, priključili partizanima. Spomenik im je podignut u čast svih znanih i neznanih junaka koji su u 2. Svjetskom ratu poginuli u borbi s fašistima i nacistima te je zahvaljujući njima borba završila na našoj pobjedničkoj strani“, izjavio je Medved na čakovečkom groblju.
Na groblju u Svetom Jurju u Trnju predstavnicima Županije pridružio se tamošnji domaćin, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat zajedno s mnogobrojnim mještanima, uz povorku i svečano odavanje počasti. Načelnik je pritom napomenuo da je antifašistički pokret označio početak hrvatske države, koji nam je donio slobodu za koju su ginuli mnogi, za koju treba biti zahvalan i koju treba prenijeti na mlade. S tom se konstatacijom složio i predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije koji je nekoliko puta jasno naglasio kako je Republika Hrvatska osnovana na temeljima antifašizma, bez obzira što joj to danas, toliko desetljeća kasnije, neki pojedinci osporavaju.
Danas obilježavamo Dan antifašističke borbe, u znak sjećanja na formiranje sisačko-partizanskog odreda. Taj je datum izuzetno značajan time što su nakon napada Njemačke na ondašnju Kraljevinu Jugoslaviju, već drugog dana napada Nijemci okupirali Međimurje. Poslije toga Međimurje su predali Mađarima i do završetka rata Međimurje je bilo pod mađarskom okupacijom. Zahvaljujući narodno oslobodilačkoj borbi i Međimurcima koji su u istoj sudjelovali, naš je kraj oslobođen i pripojen matici zemlji. Sudjelovalo je u tome oko 2000 Međimuraca, a njih oko 1800 zatočeno u logorima i zatvorima. 329 Međimuraca je poginulo u borbi i na njih se posebno danas prisjećamo. Čestitam još jedanput svima Dan antifašističke borbe“, rekao je Golub te zaključio kako će, bez obzira na one koji žele mijenjati tijek povijesti, antifašistička tradicija ostati hrvatska konstanta i čvrsti temelj naše države.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1094" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content