Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljen program iskorjenjivanja artritisa encefalitisa koza (AEK) u Međimurskoj županiji

Datum objave: 21. lipnja 2017.

Artritis encefalitis koza (AEK) je neizlječiva virusna bolest koja uzrokuje velike štete u uzgojima mliječnih koza. Štete se očituju uginućem jaradi, smanjenom mliječnosti, povišenim brojem somatskih stanica (mastitisi), promijenjenim kemijskim sastavom mlijeka, upalom zglobova, šepanjem, upalom pluća i smanjenom konverzijom hrane. Međimurska županija je proteklih pet godina sufinancirala dva projekta Vijeća za istraživanje u poljoprivredi vezanih uz razvoj kozarstva u našoj županiji. Realizacija projekta provedena je u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim veterinarskim institutom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom. Na temelju rezultata projekta utvrđene su smjernice daljnjeg razvoja kozarstva u Međimurju, a tu svakako važnu ulogu ima program iskorjenjivanja bolesti koja nanosi velike gubitke uzgajivačima koza.
Predstavljanju programa u Međimurskoj županiji nazočili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, voditeljica Odsjeka za poljoprivredu i turizam Danica Pošta te voditelj projekta koji je ujedno i izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Antun Kostelić. Međimurska županija želi doprinijeti uzgoju dodjelom bespovratnih sredstava, stoga je napravljen Program potpore poljoprivredi Međimurske županije za razdoblje 2017. – 2020. godine, u kojem je i potpora male vrijednosti za iskorjenjivanja artritisa encefalitisa koza. „Ovaj sastanak ima za cilj edukaciju, te razmjenu informacija i iskustava s uzgajivačima. Želim istaknuti da Međimurska županija i njezine stručne službe itekako žele i moraju podržavati lokalne uzgajivače i proizvođače, te biti aktivni dionici u razvoju međimurskog stočarstva, što doprinosi kvaliteti i pozicioniranju na nacionalnoj razini“, rekao je pritom zamjenik župana Grivec.
Navedenom potporom Međimurska županija želi pomoći uzgajivačima na svom području da uz što manje troškova iskorijene ovu bolest iz uzgoja. Pored Županije i uzgajivača, u realizaciju programa biti će uključeni Hrvatski veterinarski institut, Bioinstitut d.o.o. Čakovec i Veterinarska stanica Prelog.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1090" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"] 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content