Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nedelišće ugostilo 33. Međimursku popevku, biser Međimurja

Datum objave: 12. lipnja 2017.

33. smotra Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja naziva „Međimurske popevke Nedelišće 2017.“ održana je ovog vikenda u dvorani Atona. Dugogodišnjoj tradicionalnoj glazbeno manifestaciji prisustvovala je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz načelnika Općine Nedelišće Darka Daniju, predsjednika Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejana Buvača, predsjednika KUU Seljačka sloga Nedelišće kao organizatora, Ivana Trojnara te mnogobrojnih ljubitelja glazbe i narječja međimurskog dijalekta, uz stručnu komisiju u sastavu dr.sc. Stjepan Hranjec,prof.,Branimir Magdalenić, prof., Miroslav Novak, prof. i Dragica Karolina Šimunković, prof. Oni su odabrali 25 popijevki za završnu smotru u Nedelišću na kojoj je bilo prisutno više od 250 izvođača, uz posebnu gošću pjevačicu i skladateljicu Mariju Husar koja se predstavila međimurskim pušlekom – spletom popijevki uz pratnju orkestra Međimurske popevke. Predsmotrama u Donjem Kraljevcu, Štrigovi, Fičehazu – Republika Mađarska te na Dječjoj smotri u Sv. Martinu na Muri odrađena je uvertira u završnu 33. smotru Međimurske popevke. Organizatori smotre bili su KUU Seljačka sloga Nedelišće, Zajednica HKUU Međimurske županije uz suorganizatore Odbor za međimurske popevke Zajednice HKUU Međimurske županije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dok je smotra sufinancirana sredstvima resornog ministarstva, Međimurske županije, Općine Nedelišće, Turističke zajednice Međimurske županije i Međimurskih voda.
„Kao naše nematerijalno kulturno dobro, međimursku popevku dužni smo i dalje čuvati, promovirati i prenositi na nove naraštaje. Svaka nova godina provođenja naše manifestacije, novi je uspjeh koji ostvarujemo zbog svih međimurskih čuvara kulture i baštine, stoga hvala svim sudionicima i organizatorima predsmotri“, rekao je u uvodu predsjednik KUU Seljačka sloga. „Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da međimurka popevka uđe na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine, ponosan sam jer smo svi u taj uspjeh dali dio sebe i svoju notu za međimursku popevku“, dodao je Buvač. „Najveća vrijednost naše popevke je ta da se čuje svaki dan, u svakom međimurskom domu, našim mnogobrojnim proslavama i priredbama, ali i diljem svijeta preko naših udruga i društava koji je promoviraju. Zahvaljujući njima, Međimurje je uvijek u pjesmi, plesu i pokretu“, naglasila je zamjenica župana i time službeno otvorila smotru.
Za ovogodišnju smotru, organizacijski odbor odlučio je tiskati tekstove i notne zapise onih popijevki koje su odabrane za završnu smotru kako bi se međimurska popijevka očuvala i pismenom obliku. Samim time u ovom se zapisu nastojao očuvati i što vjernije prikazati izvorni izgovor, kao jedna od specifičnosti kajkavskog izgovora u Međimurju. 25 bisera međimurske popevke napunilo je dvoranu te time pokazalo koliko Međimurje voli i poštuje svoju tradiciju, običaje i riječ, što je dokazano i kandidiranjem međimurske popevke na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1084" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content