Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvorenje rekonstruiranog raskrižja Otok – Hrženice

Datum objave: 2. lipnja 2017.

Županijska uprava za ceste Međimurske županije, uz pomoć Međimurske županije, Ministarstva unutarnjih poslova, Županijske uprave za ceste Varaždinske županije te Centra za vozila Hrvatske odradili su projekt rekonstrukcije raskrižja Otok – Hrženice – most vrijedan 3 milijuna kuna u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011-2020. Na taj način saniran je spoj cesta ŽC 2033 I LC20039, jednog od kritičnih mjesta i crnih točaka, koje je iz  četverokrakog raskršća prenamijenjeno  u kružno rotor raskršće čime se povećala sigurnost svih dionika u prometu. Svečanim rezanjem vrpce, simbolično je otvoreno rekonstruirano raskrižje koje su ovom prilikom uz mališane Karla i Arijanu iz Dječjeg vrtića Fijolica Prelog  u opticaj pustili župan Međimurske županije Matija Posavec sa županom Varaždinske županije, Predragom Štromarom. „Ulaganje u sigurnost, ulaganje u preventivu kad kada je skuplje, no dugoročno je puno jeftinije i daje najveće benefite krajnjim korisnicima, u ovom slučaju našim građanima. Investicijama u infrastrukturu dižemo standard jedne regije, područja na višu razinu te ovakve projekte i aktivnosti moramo i želimo dalje raditi zajedno na dobrobit svih naših žitelja“, istaknuo je župan Posavec prilikom obraćanja. Razvojem obiju županija te uz pomoći državnih institucija, koje imaju mnogo dodirnih točaka u segmentima turizma, gospodarstva, integriranog prijevoza zajedničkom simbiozom diže se kvaliteta, standard i sigurnost čime sjever Hrvatske postaje mjesto  poželjno za život.
Sprječavanjem samo jedne nesreće ovaj rotor ima smisao!
„Posljednjih nekoliko godina počeli smo intenzivno surađivati s Međimurskom županijom upravo na dobrobit naših građana, građana cijelog Sjevera Hrvatske. Ovo je raskršće bilo veliki problem, događalo se mnogo prometnih nesreća godišnje s teškim posljedicama, a s novim rotorom, ta će se loša statistika smanjiti na minimum“, izjavio je župan Štromar te napomenuo da su se svi koji su sudjelovali u ovom projektu izuzetno potrudili kako bi riješili ovaj problem.
„Nekoliko tisuća vozila, osobnih automobila, ali i kamiona te desetak prometnih nesreća godišnje, tek su neki od pokazatelja koji su utjecali da se provede spomenuti projekt suradnjom, dijalogom i međusobnim potporama između dviju sjevernih županija“ rekao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Također, iskoristio je priliku da zahvali Međimurskoj županiji, Centru za vozila i MUP-u te izvođačima Tvrtki Pavlic  - Asfalt – Beton d. o. o. iz Gorčana i stručnom nadzoru iz tvrtke Rescon d. o. o. koji su radove izveli u predviđenom roku. Ravnateljica Županijske uprave za cesta, Ljerka Cividini sa stručnog je stajališta pobliže objasnila tehničke karakteristike ovog rotora, gdje su s detekcijama i sanacijom krenuli već 2010. godine kroz Savjet za promet Međimurske županije, izrađena su idejna rješenja za sanaciju istog, rješavali se imovinsko pravni odnosi te u suradnji varaždinskog ŽUC-a i Varaždinske županije, izradio se i makro projekt za samu sanaciju. Rotor je  radijusa kružnog promjera 44 metra, vozne trake su 6 metara širine, izlazni pravci su od 3,50 do 4,25 metara, znači dovoljni za taj protok prometa koji ulazi kroz most Hrženica prema naselju Otok. U ime Županijske uprave za ceste Varaždinske županija obratio se Tomislav Osonjački i istaknuo kako je u posljednjih nekoliko godina u sigurnost prometa uloženo preko 7 milijuna kuna iz Nacionalnog programa te su realizirani mnogi projekti na kritičnim lokacijama, križanjima i raskršćima te se i ubuduće planira suradnja u ovom segmentu i  svim drugim dodirnim točkama dviju županija.
Svečanom otvorenju saniranog opasnog mjesta također su prisustvovali saborski zastupnik Darko Horvat, načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany te mnogobrojni mještani ovog područja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1067" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"] 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content