Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje u projektu „Zajedno protiv govora mržnje"

Datum objave: 31. svibnja 2017.

Preventivni program Ministarstva unutarnjih poslova za sprečavanje govora mržnje i nasilja na sportskim događanjima „Zajedno protiv govora mržnje" provodi se i u Međimurskoj županiji. Preventivne aktivnosti iz prve faze ovog nacionalnog projekta u Srednjoj školi Čakovec podržali su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Prekršajnog suda u Čakovcu Dražen Bence, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić, ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramuščak, Casimir Nomo Nemi, nogometni sudac iz Kameruna, Filip Ude, naš vrhunski gimnastičar i olimpijac te mnogobrojni predstavnici sveučilišne i znanstvene zajednice, sudstva, zdravstva, sporta, medija i civilnog društva.
Zajedno protiv svih oblika nasilja!
Zahtjevna i odgovorna društvena zadaća koja je pred svima nama uključuje javno i odgovorno ponašanje čime se daje osobni doprinos u nastojanjima da ovaj svijet učinimo boljim i ljepšim. Ukoliko se zajednički angažiramo u promicanju jasnog stava o neprihvatljivosti svih oblika nasilja, udruženo djelujemo i odmah reagiramo, možemo spriječiti i prevenirati svaku agresiju. Sustavna prevencija, edukacija i koordinirana reakcija svih nadležnih dionika društva, važne su mjere u sprječavanju ove društveno negativne pojave. Vođeni tom idejom odlučili su stvoriti u Međimurju temelje zdrave društvene klime koja promovira osnovno ljudsko pravo na slobodu govora, a pritom isključuje i osuđuje govor mržnje. „Današnja tema, najviše zahvaća upravo one osobe koje tu mržnju zbog neizgrađenih vlastitih stavova nose u svojim srcima, a što je još gore manifestiraju na svoju okolinu, postaju žrtve i taoci teške mržnje. S druge strane, lijepa riječ ili tolerantno ponašanje ne košta puno, a postiže se mnogo. Stoga uz ovu misao želim jasno i glasno reći ne nasilju na sportskim terenima i bilo kakvom drugom nasilju", zaključio je Gosarić snimajući video poruku. „Preventivna akcija u suradnji Policijske uprave međimurske kao nositelja projekta i naših srednjih škola, konkretno Srednje škole Čakovec od iznimne je vrijednosti za naše društvu, gdje u jednom dijalogu, s naglaskom na sigurnost i povjerenje, radimo sve kako bi osvijestili naše mlade ljude, a kod građana pritom potičemo toleranciju, kulturu dijaloga i izostanak bilokakve vrste diskriminacije. Pritom ne mislim samo na sportskim natjecanjima, već općenito u društvu. To je potreba i svaki korak u tom dijelu nas pozicionira kao Županiju koja ima nultu stopu na bilo kakav oblik netolerancije", istaknuo je prilikom obraćanja župan Posavec. Centralni događaj u provođenju ovog preventivnog projekta multimedijalni je kutak "Stani pred kameru i pošalji poruku!", gdje su uzvanici na spomenutom događanju svojom snimljenom video porukom na temu "Govoru mržnje reci jasno ne - stvorimo sretne stadione" i na ovaj način pokušali djelovati na senzibiliziranju mlađih naraštaja, javnosti i cjelokupne zajednice.
Lijepom riječju i ponašanjem možemo postići mnogo!
lako neodgovornih istupa pojedinaca uvijek ima, Međimurska županija može biti sretna i zadovoljna izrazito tolerantnim društvom kako na sportskim terenima, tako i u svim društvenim i javnim segmentima. Važnost ovog programa koji se provodi diljem Republike Hrvatske je preventivno djelovanje te usmjeravanje mladih generacija na važnost dijaloga, uvažavanja i tolerancije u međuljudskim odnosima čime stvaramo temelje zdrave, sretne i poželjne sredine.
Spomenimo da je u popratnom glazbenom djelu programa sudjelovao zbor Srednje škole Čakovec sa solisticama te Jelena Žnidarić - Zsa Zsa s dvije skladbe, upotpunivši pritom ovu pozitivnu priču u Međimurskoj županiji.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1062" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content