Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I u Međimurskoj županiji obilježen Svjetski dan nepušenja 2017.

Datum objave: 31. svibnja 2017.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana nepušenja vodi se pod sloganom „Igraj se i vježbaj svakoga dana, živi život bez duhana!“. Obljetnica održana već tradicionalno i u Međimurskoj županiji, ujedno je završnica programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“ koji je proveden u svim međimurskim osnovnim školama, uz sudjelovanje 1160 učenika 4. razreda u 83 razredna odjeljenja. Tim povodom organizirana je izložba dječjih i učiteljskih radova koji su nastali tijekom provedbe spomenutog programa u zgradi Scheier, gdje su djeca naglasila štetnosti pušenja i važnosti usvajanja zdravih životnih navika. Obilježavanju je prisustvovala zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ujedno i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje i zlouporabu droga Međimurske županije te istaknula kako ova izložba ima veliku vrijednost i utjecaj na svu djecu.
Izložba dječjih radova obići će sve međimurske škole
„Voljela bih se da zajedno dogovorimo da ta izložba prođe kroz sve vaše škole, odnosno većinu naših ustanova koje za to izraze želju, kako bi je što više ljudi, vaših voditelja, prijatelja, kolega i mentora, ali i svi imali prilike vidjeti. Zaista je prekrasna, pokazuje sav vaš trud i znanje nakon odrađenog velikog posla na projektu i bilo bi šteta da je nakon današnjeg dana zatvorimo i zaboravimo“, objasnila je uz prisutne ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marinu Payerl-Pal, županijsku koordinatoricu školskih preventivnih programa Andreju Zadravec Baranašić, voditeljicu Djelatnosti za javno zdravstvo Renatu Kutnjak Kiš te voditeljicu Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Dianu Uvodić-Đurić. „Osobno iskazujem sreću da je Međimurska županija prepoznala taj iznimno vrijedan program i da se on provodio uz mnogobrojnu aktivnu i veliku pomoć te mi je drago da smo kroz taj vid rada surađivali sa sektorom zdravstva i školstva, jer kao ustanova smo uvijek voljni intersektorskoj suradnji i multidiscipliniranom rješavanju. Ovaj program to svakako zavrjeđuje jer kao što je dokazano, uvelike doprinosi prevenciji razvijanja ovisničkih ponašanja“, istaknula je ravnateljica Payerl-pal.
Predavanja i spirometrija uz 31.05. – Svjetski dan nepušenja
Nakon otvaranje izložbe, za učitelje i voditelje školskih preventivnih programa održano je predavanje voditeljice Kutnjak Kiš „Povezanost pušenja i malignih bolesti“, te upoznavanje s Klubom laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec. Istovremeno ispred Centra za kulturu Čakovec, učenici osnovnih škola pod vodstvom mentora iz srednjih škola odradili su sportsko rekreativne igre koje su osmislili članovi Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ koja također provodi brojna događanja u okviru kompanije Krećimo se sada ( NowWeMove ) i Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti ( MOVE Week ). Svjetski dan nepušenja održava se svake godine 31. svibnja, a potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. Uz spomenute programe Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Županjskom ligom protiv raka Čakovec provodit će spirometriju - funkcionalnu pretragu pluća koji rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedica pušenja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1060" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content