Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana završna konferencija trogodišnjeg programa „Povratak kući“

Datum objave: 25. svibnja 2017.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom čiji je Hrvatska bila jedan od prvih potpisnika, bila je poticaj da se u Međimurskoj županiji pokrene trogodišnji program pod nazivom „Povratak kući“ proveden u sklopu Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama. Spomenuti program odobren je i sufinanciran od strane Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH uz partnere Međimursku županiji, Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec te Dom za psihički bolesne odrasle osobe Orehovica čiji je primarni cilj deinstitucionalizacije osoba te stvaranje uvjeta za njihov samostalni život ili život uz podršku. Tim je povodom u zgradi Scheier  održana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati rada te aktivnosti provedene u protekle tri godine.
Trogodišnji program za cilj ima osobe s intelektualnim teškoćama, odrasle osobe na području naše županije osamostaliti za život uz podršku“, istaknula je voditeljica programa i njegova koordinatorica Renata Peršak. „Kroz program je prošlo 13 osoba u dobi od 18 do 60 godina koje su postigle vrlo dobre uvjete za daljnji samostalni život ili život uz podršku koja može biti privremena ili 24 sata dnevno“, nastavila je Peršak. Na programu je radio velik broj stručnih ljudi, asistenata, prilagoditelja, koordinatora, sve s jednim ciljem, da pomognu i budu podrška štićenicima kako bi se uključili u rad lokalne zajednice, te društveni i kulturni život u svojoj sredini.
„Ovo je izuzetna prilika da objavim kako je upravo jučer stiglo i rješenje o ostanku 4 štićenika u stambenim zajednicama i po završetku programa. Međimurska županija je partner u svim programima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama te smo tako i na ovom hvalevrijednom projektu, koji na konkretan način priprema osobe za život i rad. Želim Vam svima da se u svojim stambenim zajednicama, u ovoj udruzi, u našem gradu i županiji osjećate baš kao kod kuće, a mi ćemo se doista potruditi da to uistinu tako bude i dalje“, ponosno je istaknula zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, dok je Vesna Lepen Vidrač pozdravila sve prisutne te im zahvalila na pomoći i suradnji na ovom plemenitom projektu. „Pozivam Vas ubuduće kad budu ovakvi i slični projekti, Centar za socijalnu skrb kao partner, rado ćemo potpisati svaki projekt koji doprinosi boljitku svih naših građana, naročito osobama s posebnim potrebama. Ne samo u ovoj udruzi, nego i u svim drugim udrugama diljem županije“, zaključila je.
Spomenimo da su svečanosti prisustvovali te dali svoj doprinos i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove Čakovca David Vugrinec, ravnateljica Doma za odrasle osobe Orehovica Suzana Belović i mnogobrojni prisutni. U ime Udruge brojne članove je pozdravila predsjednica Marija Puklek koja je pritom uručila zahvalnice svim partnerima programa. Svečanost su upotpunile izvedbe članova Pjevačke skupine iz Doma za odrasle osobe Orehovica i folklorna skupina Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1054" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content