Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljena "ON THE MOVE" slikovnica na pet jezika

Datum objave: 23. svibnja 2017.

Dječji vrtić Stonoga u Novom Selu Rok ugostio je 18. svibnja predstavljanje slikovnice „Srećkova potraga za velikim moćima“ izdanoj u okviru projekta „On the move“ Međimurske županije, sufinanciranog iz programa Erasmus+ Europske unije. Razlog za okupljanje baš na tom mjestu nije bio slučajan.
Neočekivano veliki odaziv predstavljanju slikovnice izdane na engleskom, portugalskom, slovačkom, slovenskom i hrvatskom, okupio je djecu, odgojiteljice, ravnateljice vrtića, knjižnica, predstavnike Saveza društava Naša djeca, Regionalne razvojne agencije (REDEA). Koordinatorica projekta „On the move“ Aleksandra Ličanin akcentirala je specifičnosti slikovnice kroz koju se prožimaju vrijednosti istaknute projektom - tjelesnu aktivnost mališana i njihovih obitelji, uravnoteženu prehranu, pomaganje, prijateljstvo i toleranciju.
- Djeca uključena u naš program napravila su pomake o kojima ćemo tek govoriti, a koji su iznad svih naših očekivanja. Isto vrijedi i za njihove obitelji koje su se uključile u program kroz događanja koncentrirana na igru, rekreaciju i sport, ali i kulinarske radionice. Ova slikovnica koju predstavljamo jedan je od projektnih zadataka koji smo ispunili s velikim veseljem, a nadamo se da će istu reakciju pobuditi u vrtićima, školama i knjižnicama kojima će Međimurska županija pokloniti slikovnice - rekla je uvodno Aleksandra Ličanin, podsjećajući da se projekt „On the move“ provodi i u Portugalu, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Slovačkoj i na Malti s potpuno istom misijom usmjerenom na predškolce koji su preuhranjeni, pretili i s niskom razinom tjelesne aktivnosti.
Veliki dan za županiju
- Danas je, kad govorimo o najmlađima, veliki dan za našu Županiju. Uz ovaj projekt potpisali smo i sporazum sa Savezom društava Naša djeca prema kojem smo „Županija prijatelj djece“. Ona je to već dulje vrijeme, no sada na tome imamo pečat. To nam nameće obvezu i odgovornost da se trudimo i dalje, da brinemo o najmlađima, stvaramo budućnost ne samo u adaptaciji zgrada, nego i u odnosima koji djeci usađuju svijest za proaktivan, zdrav život. To je razlog za sve ono što radimo, to je razlog za da koristimo europska sredstva i da je projekt „On the move“ upravo ovdje realiziran, kao jedan od najboljih projekata u Hrvatskoj. Upravo u tom segmentu naša koordinatorica Aleksandra Ličanin i  Odjel za društvene djelatnosti puno su truda uložili da projekt bude dobro realiziran, s krunom kojoj svjedočimo i danas. Slikovnica koju vidite jedan je od projektnih zadataka, ali i pokazatelj da nam je stalo da odjeci projekta ostanu dio svakodnevice među najmlađima. Ja je nosim doma - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Odgojiteljica Smiljana Nedeljko, ujedno voditeljica Čakovečkih mažoretkinja, autorica je teksta slikovnice, dok je ilustriranje povjereno varaždinskom Eveniju i njihovoj suradnici Nini Kovačič iz Ljubljane. Autorica je o svom dijelu zadatka rekla:
- Bio mi je ovo veliki izazov. Ideja je bila da napravimo zdravu slikovnicu koja potiče na kretanje, koja će biti interesantna djeci, uz koju će djeca moći vježbati, koja će isto tako biti dobar vodič u vrtićima, dakle odgojiteljima i djeci. Htjela sam da djeca sa Srećkom i Šarenkom poskakuju po kući, u vrtiću, žive zdravo i da uz sve to vrednuju temeljne obiteljske vrijednosti, prijateljstvo i sve ono što čini naš život u socijalnom okruženju čini vrijednim. Velika odgovornost je i naklada u 6 zemalja, kako će je tko prihvatiti? Međutim , izvanredna suradnja s Aleksandrom i s ilustratoricama, zaista je napravila to da je slikovnica izrasla u proizvod koji smo svi s nestrpljenjem očekivali i drhtavim rukama pogledali. Nadam se da će djeca uživati u aktivnostima i da će iskoristiti stolnu igru u slikovnici - rekla je Smiljana Nedeljko čije su riječi bile na tragu onoga što je istaknuo i pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec.
No, i ilustratorica Nina Kovačič je ugodno iznenađena projektom i njegovim zadacima pa je tim više „potegnula“ iz Ljubljane na predstavljanje slikovnice.
- Sretna sam što sam dobila taj proj. Onog trenutka kad sam dobila tekst, bio mi je super. Akcija, gibanje, zdrav život, to je to zbog čega mi je drago sada postoji i u slikovnici za djecu. Prednost je što ovo nije slikovnica za laku noć, nego cilja na kretanje djece, na razmišljanje. Bilo nam je super, komunikacija je glatko tekla i mislim da smo napravili dobar posao i da će djeca reći sviđaju li im se ilustracije - rekla je Nina Kovačič.
Ovaj projekt je pogodio srž
- Dvije godine smo razgovarali koje projekte da prijavimo i koju populaciju. Svi su bili zainteresirani. Osnovno i srednje obrazovanje, predškolski odgoj. U konačnici smo se orijentirali na predškolce s obzirom da je ta populacija najmanje uključena u bilo koji od projekata, a koji, nažalost, pružaju nadstandard našoj djeci. Projekt „On the move“ je pri kraju, traje do 30.6., imamo punu podršku svih partnera iz pet država koji rade prema programu koji smo pripremili. Djeca treniraju gimnastiku, atletiku i plivanje tri puta tjedno na četiri lokacije. Bilo bi lijepo i korisno da se nakon završetka projekta to nastavi u bilo kojem obliku i da ga predstavimo i proširimo u cijeloj Hrvatskoj.
Župan Matija Posavec zaključio je ovime:
- Na kraju bih posebno zahvalio dvjema osobama koje su ovdje, doktorici Mariji Hegeduš Jungvirth, dobitnici naše najviše Županijske nagrade i osobi koja je cijeli svoj život posvetila zdravlju djece. Zahvaljujući njoj, naša Županijska bolnica ponosno nosi titulu „bolnica prijatelj djece“. Zahvaljujem i našoj Aleksandri koja je koordinatorica i voditeljica projekta od početka, drži sve konce u rukama i pokazala se kao čovjek koji je dobro organiziran i kad ima vjeru u sebe, kad ima svijest da može učiniti dobro za zajednicu, onda to može učiniti dobro. Hvala i svima ostalima uključenima u projekt.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1052" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"] 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content