Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veliki iskorak u razvoju zdravstvenog turizma cijele regije

Datum objave: 17. svibnja 2017.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije potpisan je ugovor za projekt težak čak 30 milijuna eura, od čega po 10 milijuna eura obuhvaća svakog partnera iz triju država Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Intenzivno se radi na zajedničkom europskom  interregionalnom programu Aquacultural, koje će kandidirati nakon današnje svečanosti, a koji će uvelike doprinijeti razvoju zdravstvenog turizma diljem Međimurja, u Draškovec dovesti nove terme, dok u Prelog uređenje Marine na jezeru HE Dubrava. Pritom većinu sredstva, oko 9 milijuna participiraju Terme HC odnosno tvrtka AAT Draškovec, dok Grad Prelog i Turistička zajednica Međimurske županije oko 1 milijun eura. Zajednički projekt kandidirat će se za EU sredstva na čak tri operativna programa, a današnje potpisivanje označilo je prvi korak izrade projekta kojim će se uspostaviti prekogranična turistička zona zdravstvenog turizma na 3 točke. Uz Terme Draškovec, ujedno slovenske Terme Lendava i Terme Harkany u Mađarskoj. „Međimurje ima sve predispozicije da razvija zdravstveni turizam i na hrvatskom kontinentu. Ovime ćemo ostvariti tri vrijednosti, ulaganje u zdravstveni turizam koji kao naš potencijal veže cjelokupan razvoj međimurskog turizma, na taj smo način ujedno jedan primjer dobre prakse kako povezati regije u pograničnom prostoru, a predstavljamo i jednu budućnost u korištenju sredstava iz EU“, rekao je pritom predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije, ujedno župan Matija Posavec te potpisao ovaj vrijedan ugovor, zajedno s još zamjenikom gradonačelnika Grada Harkanya Kecskemѐthyom Pàlom, zamjenikom gradonačelnika Grada Lendave Stankom Gjerkešom te gradonačelnikom Grada Preloga Ljubomirom Kolarekom, uz prisustvo generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluga, atašea za gospodarstvo generalnog konzulata Republike Mađarske u Lendavi Ildika Kovasca, zamjenice međimurskog župana Sandre Herman, te partnera na projektu iz Termi Harkany, Sava grupe iz Termi Lendava, te AATG-a - Terme Draškovec.
Uz nove toplice u Draškovcu, Međimurje postaje konkurentnija regija
„Vjerujemo da će do 2020. godine ovo prekogranično područje u pogledu zdravstvenog turizma biti preporođeno i da ćemo postati jedna zaista jaka točka zdravstvenog turizma u Europi“, rekao je pritom u predstavljanju projekta Rudi Grula, voditelj Ureda TZ Međimurske županije, ali i najavio moguće uključivanje 8. partnera, Ministarstvo turizma RH. „Grad Prelog je zadovoljan, sretan i počašćen što je partner u ovom projektu i zahvaljujem se i vodećem partneru gradu Harkanyu kao i Turističkoj zajednici Međimurske županije, što je grad Prelog prepoznala kao sredinu koja bi se mogla u potpunosti uklopiti u ovaj projekt i ono što je bitno za istaknuti da Prelog povezuje u ovom projektu dvije najvažnije stvari, a to su gospodarstvo i tvrtku AAGT terme“, objasnio je gradonačelnik Preloga. „Hvala svim sudionicima i partnerima na projektu. Koristim priliku da vas sve pozovem na sljedeću konferenciju kada ćemo imati pripremljene dokumente. Siguran sam da ćemo imati jedan jako uspješan projekt i što se tiče naše harkanyske strane, učinit ćemo sve potrebno kako bi ovaj projekt zaživio i bio uspješan“, rekao je zamjenik gradonačelnika iz Mađarske, dok onaj sa slovenske strane objasnio kako smatra da je međudržavna povezanost izuzetno važna te kako će u budućnosti imati veliki značaj za sredstva koja dolaze iz Europske unije. „Siguran sam da ćemo u vremenu koje slijedi pripremiti dobar projekt koji će povezati regije na korist svih stanovnika“, naglasio je. „Kako se moj mandat primiče kraju, ja sam sretna da smo uspjeli realizirati prvu fazu ovoga projekta. Posebno hvala Turističkoj zajednici Međimurske županije koja je od samoga početka prepoznala našu želju i ideju te što ćemo uskoro stvoriti jednu zajedničku turističku zonu, od Lendave pa sve do Vukovara. Vjerujem da će ovim projektom započeti jedna bolja, plodonosnija faza i u odnosima naših triju država“, pritom je rekla generalna konzulica Haluga, nabrojivši niz projekata koje konzulat provodi s obje strane granice.
„Ovo je jedna poruka da Međimurska županija i njena turistička zajednica žele ulagati u donje Međimurje jer realizacijom ovog projekta na području Draškovca dobit ćemo moderne toplice, imati geotermalnu elektranu i na taj će se način razvijati cijelo donje Međimurje, od poljoprivrednih proizvođača do gospodarstva, razvoja samog grada Preloga kao središta, ali i do Marine Prelog, što će potaknuti naš turizam, stvoriti nas i profilirati kao konkurentnu regiju. Time ćemo privlačiti nove investicije i postati jedno veliko gradilište uz projekte iz europskih sredstava“, zaključio je Posavec.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1046" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content