Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan koščičnog ulja – međimurskog črnog zlata

Datum objave: 13. svibnja 2017.

U prepunoj Gradskoj kavani u Čakovcu, održana je izložba, uz interpretaciju rezultata ocjenjivanja koščičnog ulja, proglašenje najboljih međimurskih ulja te  prodaja. Međimurska županija odlučila je pokrenuti ovaj projekt i pružiti svojim OPG-ovima i proizvođačima na taj način svu potrebnu podršku u  njihovom radu i plasmanu proizvoda. Cilj Dana koščičnog ulja – međimurskog ulja je predstavljanje, afirmacija i isticanje prednosti ulja, kojeg su svojim napornim radom i trudom proizveli međimurski proizvođači, a veliko zanimanje i odaziv izlagača potvrdio je opravdanost održavanja ove manifestacije.
„Za potrebe ove izložbe u Laboratorij Bioinstituta ukupno je dostavljeno 25 uzoraka -  6 hladno prešanih bučinih ulja i 19 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupku, uz prženje, a sam broj pristiglih uzoraka nadmašio je očekivanja organizatora ove Izložbe. Još više veseli činjenica da je kvaliteta na standardno vrhunskoj razini“, istaknuo je voditelj laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta d.o.o. Čakovec Nenad Martinec. U uvodnom dijelu nazočnima se obratio župan Međimurske županije Matija Posavec koji je u pratnji zamjenika Sandre Herman i Zorana Vidovića te pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Darka Radanovića i otvorio izložbu.
Najbolji OPG Mirjana Jezernik i OPG Zvonko Just
I dok mnogi otkrivaju blagodati koščinog ulja, Međimurje se može pohvaliti dugom tradicijom kako proizvodnje, tako i upotrebe ovog pravog eliksira zdravlja. Tako je u području nerafinirana koščična ulja zlato osvojio OPG Mirjana Jezernik, srebrna medalja pripala je Uljari Šenkovec d.o.o., a brončana OPG-u Cerovec Josip. U kategoriji koščična ulja prešana hladnim postupkom zlatnu medalju osvojio je OPG Zvonko Just, srebrno odličje OPG Marđetko, a broncu OPG Simona Tkalec. Tradicija okusa prošlosti manifestira se u sadašnjosti uz želju i mogućnost predstavljanja u budućnosti, kro0z obogaćivanje enogastronomske i turističke ponude, ali i kroz pomoć lokalnim proizvođačima da plasiraju svoje međimurske proizvode na svjetsko tržište.
„Želja nam je da Županija i dalje bude potpora i poticaj našim vrijednim proizvođačima, da kroz međusobne susrete prošire svoja znanja i iskustva, a savjete i preporuke stručnjaka koji prate našu manifestaciju da iskoriste i pretoče u još kvalitetniji i time vrjedniji proizvod. Zahvaljujem svim prijavljenim izlagačima, njih čak 25, koji su imali odvažnost i hrabrost donijeti odluku da svoje uzorke ulja pošalju na ocjenjivanje i usporedbu s ostalim uljima i samo si još jednom dokazali njegovu vrijednost i kvalitetu, kao što je u Međimurju i imamo“, istaknuo je pritom međimurski župan.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1034" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content