Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

21. Sportske igre mladih svečano otvorene u Međimurju

Datum objave: 13. svibnja 2017.

U Međimurju, točnije u preloškom Sportskom parku Mladost uz prisustvo više od 2000 posjetitelja, danas su otvorene 21. Sportske igre mladih. Baklju kojom se plamen Sportskih igara pronosi po cijeloj Hrvatskoj nosili su Branko Zorko, hrvatski olimpijac u atletici, Stjepan Hunjak, biciklist i Martin Slaviček, natjecatelj u powerliftingu u pratnji djece iz Rukometnog kluba Prelog i Nogometnog kluba „Mladost Komet“ Prelog. Ovaj event koji omogućuje svim osnovcima i srednjoškolcima omogući sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta, uz završnicu u Splitu, otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uz ministra turizma Garija Cappellija i državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za šport Janicu Kostelić. Ovo je natjecanje tijekom godina postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe, a sve je krenulo 1996. godine u Splitu, sa željom da se promiču razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play. 
Mali sportaši: „Igre su zakon!“
Sportske igre mladih i grad Prelog, u smislu stjecanja statusa grada, gotovo da su vršnjaci. Iza Sportskih igara mladih, ove vrijedne inicijative namijenjene svim mladima, stoji više od 20 godina tradicije. Igre nude mogućnost da svoje vrijeme iskoriste za druženje, razvijanje fizičkih aktivnosti i kroz sport stječu temeljne životne vrijednosti i načela. Želim svoj djeci poručiti da budu kompetitivni, fair, da znaju što je timski duh i korektnost, ali i život s prirodom“, rekao je pritom premijer. „Mi jako volimo sport, a Igre su najbolji način da kroz druženje i natjecanje provodimo slobodno vrijeme. Svi se natječemo jer se želimo plasirati i na završnicu u Splitu i družiti s našim vršnjacima iz cijele Hrvatske. Mislim da su Igre zakon i zato dođite nam opet slijedeće godine, voli vas sve Tamara”, u svom je obraćanju rekla mala tenisačica Tamara Balent. „Prelog je grad djece, jako smo sretni i zahvalni što je naš grad domaćin. Velika nam je čast što plamen Igara predajemo našem gradu prijatelju Malom Lošinju”, rekao je pritom gradonačelnik Grada Preloga i izaslanik Predsjednice RH Ljubomir Kolarek i predao baklju izaslanici gradonačelnice grada Mali Lošinj Martini Lipovac jer će taj grad slijedeći ugostiti Sportske igre mladih.
„Sportske igre su jako pozitivan projekt u koji je uključeno mnogo djece, a potrebno ih je uključiti još više kako bi bili aktivni i izgradili svoj karakter. Prijateljstva koja se steknu u sportu imamo cijeli život”, dodala je Janica Kostelić, a mnogobrojnim okupljenima građanima Preloga i cijele Međimurske županije obratio se i međimurski župan Matija Posavec. „Županija se dokazuje kao pravi i istinski prijatelj djece, jedini put za bolje sutra je zadovoljna i sretna mladost, a upravo se zbog te mladosti krenulo u organizaciju ovakvog projekta. Najbolje i najkvalitetnije u igri je sama prilika da igrate, stoga vam želim puno sportske sreće i čestitam svakome od vas koji se odlučio prijaviti na Sportske igre i dostojno predstavljati svoj kraj, svoje Međimurje“, naglasio je župan Posavec.
„Niti je Međimurje malo niti je Prelog mali grad, veliki smo duhom i srcem“, pritom je rekao zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog  sabora Darko Horvat. Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Organizacijskog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić,  koji je naglasio kako je u 2016. u Hrvatskoj na igrama sudjelovalo više od 60.000 sudionika, u Bosni i Hercegovini natjecalo se gotovo  40.000 djece i mladih, a u Srbiji preko 30.000 sudionika.
„U 21 godinu  broj sudionika prešao je impozantnu brojku od milijun sudionika“, zaključio je. Djeca su se okušala u utrci predškolaraca na 40 metara, natjecanju u graničaru, utrci na 60 metara, Kinder turniru u uličnoj košarci i turniru u odbojci na pijesku, a pritom su se borili za plasmane na državnim završnicama koja će se održati u srpnju u Umagu (za sportove graničar i utrci na 60 m) i kolovozu u Splitu za ostale sportove. Spomenimo kako su na samoj svečanosti nastupile mažoretkinje grada Preloga, dok se Policijska uprava međimurska pridružila Sportskim igrama mladih uz prezentaciju Mobilnog preventivnog centra policije.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1033" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content