Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Krenuo europski projekt: Novih 7,6 milijuna kuna ulaganja u međimursko zdravstvo

Datum objave: 11. svibnja 2017.

Međimurskoj županiji odobren je najviši mogući iznos sufinanciranja u okviru projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“. To znači da će se novih 7,6 milijuna kuna uložiti u 710 komada dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme za 20 ordinacija koncesionara (12 obiteljske medicine, 3 pedijatrije te 5 dentalne medicine) i za 22 ordinacije Doma zdravlja Čakovec, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2010. Međimurski projekt time je jedan od samo četiri na nacionalnom nivou koji će se financirati bespovratnim sredstvima unutar ovog programa.
Rečeno je to danas na početnoj konferenciji projekta u zgradi Scheier, a pritom naglašeno kako će projekt potrajati sve do 21. ožujka 2019. godine, uz partnera Dom zdravlja Čakovec te korisnike prijavljene koncesionare. U prvom redu ova će nova ulaganja u međimurski sustav zdravstva, koja se u ovom trenutku penju preko 100 milijuna kuna, poboljšati pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s naglaskom na brigu o stanovništvu koje je udaljenije od županijskog središta. „Ovo je samo još jedan korak više u daljnjoj izgradnji Doma zdravlja koji nam je među najvažnijim projektima u zdravstvu, a apsolutno najvažniji u segmentu primarne zdravstvene zaštite. Uz nova ulaganja koja danas predstavljamo omogućit će se obavljanje većeg broja dijagnostičko-terapijskih postupaka na lokalnoj razini, uz manje upućivanje na specijalističke preglede u bolnice. Time ćemo smanjiti liste čekanja na dobrobit svih pacijenata, uvesti čak 167 novih usluga za sve Međimurce, ali i smanjiti broj uputnica u ŽB Čakovec za čak 8%“, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec te objasnio kako će se ovim projektom obuhvatiti oko 17 tisuća pacijenata u Međimurju uz dodatne vrijednosti za one pacijente iz regije koji zbog kvalitete dolaze u međimurske zdravstvene ustanove.
Novi uređaji, prilagodba osobama s invaliditetom te slijepim i slabovidnim osobama
Ovo je još jedan dokaz kvalitetnog rada županijskih službi, cijelog sustava i agencija kao što je Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, koji pokazuju svoju vrijednost nakon otvaranja svakog novog natječaja, u kojima prolazi upravo velik broj projekata iz Međimurske županije, što je potvrdila i Sonja Tošić Grlač, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine, a objasnila u vidu programa projekta njegova voditeljica Mateja Hranjec Varga. „Dobit ćemo najmoderniju opremu, uz to prilagoditi se potrebama osoba s invaliditetom, adaptacijom sanitarnih čvorova radi ugradnje WC-a za osobe s invaliditetom u Ambulantama Doma zdravlja Nedelišće, Mursko Središće, Sveta Marija, Prelog i Donji Kraljevec, uz izgradnja dizala u zgradu Doma zdravlja Čakovec. 6 lokacija prilagodit će se i potrebama slijepih i slabovidnih osoba, u ambulantama Nedelišće, Mursko Središće, Sveta Marija, Prelog, Donji Kraljevec i Dom zdravlja Čakovec“, objasnila je.
Odradili smo ovim projektom još jednu odličnu suradnju Županije, REDEA-e i Doma zdravlja, dokaz je tome činjenica da nam je odobreno najviše sredstava, što će osjetiti ponajviše sami pacijenti na što smo posebno ponosni. Ovo je samo još jedan veliki napredak za zdravstvo naše županije“, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić.
Spomenimo kako se ovim projektom nabavlja i novi multifunkcionalni aparat za fizikalnu terapiju, ultrazvuk za gustoću kostiju, ginekološki ultrazvuk, stomatološke stolice s nasadnim instrumentima, ultrazvučni aparati s konveksnom sondom za obiteljsku medicinu, holteri EKG, prenosivi EKG visoke rezolucije, linearna sonda s ultrazvukom, EKG s kolicima za pedijatriju i defibrilator.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1027" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content