Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježavanje Tjedna Europe diljem Međimurske županije do 09. svibnja

Datum objave: 6. svibnja 2017.

Europski tjedan kao manifestacija pokrenuta je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, 05. svibanj 1949. -Dan osnivanja Vijeća Europe te 09. svibanj 1950. - Dan potpisivanja Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe. Tim se povodom u organizaciji Informacijskog centra EUROPA DIRECT Čakovec - EDIC-a i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije, održali informativni, edukativni i zabavni događaji usmjereni na upoznavanje javnosti o Europskoj uniji i članstvu Hrvatske u njoj pod nazivom 17. Europski tjedan. Isti je započeo 2. svibnja, a nastavlja se sve do 9. svibnja u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije na čelu s koordinatoricom Marijom Stanković.
Prvi u nizu programa, održan je na glavnom trgu u Prelogu gdje se na promotivnom štandu informiralo građane o EU, dok je za najmlađe organizirana igraonica na kojoj su djeca crtala na temu Europe. U cijelom su programu sudjelovali gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović. Druženje je zaključeno pjesmom i plesom vrtićkih mališana te nezaobilaznim balonima u bojama Europske unije. Također, u najsjevernijem gradu u Republici Hrvatskoj, u Murskom Središću uz domaćina gradonačelnika Dražena Srpaka te djecu iz Dječjih vrtića Maslačak, Pahuljica i Dječja, uz sportske igre, igraonicu  i tematske radionice obilježen je Europski tjedan na šetnici uz Muru. Radni tjedan, ali ne i onaj europski, zaključen je parlamentom u Velikoj vijećnici Međimurske županije gdje su mališani DV „Dječja mašta“ Čakovec s odgajateljicom Ivanom Pečarko u sklopu edukativnog i zanimljivog projekta predstavili svoje znanje o Europi. Na jezicima koje koristi stanovništvo Europske unije pozdravili su okupljene, brojali, istaknuli značajne zgrade u pojedinim zemljama i njima najzanimljivije, zabavne parkove diljem Europe.
Cilj ovog projekta je upoznavanje djece sa drugim kulturama, učenje o različitosti i multikulturalnosti. Spomenimo kako ovaj vrtić provodi uspješnu suradnju s vrtićom u Mađarskoj te i na taj način daje svoj međunarodni  obol i potiče suradnju među zemljama EU.
U ponedjeljak, 8. svibnja na rasporedu je finale 15. EU kviza u OŠ Donji Kraljevec, nakon čega u utorak, 9. svibnja konferencija za mlade „Plus za ERASMUS+“ od 11:00 sati i Kviz o Europi u 13:30 sati u zgradi Scheier.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1013" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content