Europski tjedan kao manifestacija pokrenuta je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, 05. svibanj 1949. -Dan osnivanja Vijeća Europe te 09. svibanj 1950. – Dan potpisivanja Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe. Tim se povodom u organizaciji Informacijskog centra EUROPA DIRECT Čakovec – EDIC-a i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije, održali informativni, edukativni i zabavni događaji usmjereni na upoznavanje javnosti o Europskoj uniji i članstvu Hrvatske u njoj pod nazivom 17. Europski tjedan. Isti je započeo 2. svibnja, a nastavlja se sve do 9. svibnja u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije na čelu s koordinatoricom Marijom Stanković.

Prvi u nizu programa, održan je na glavnom trgu u Prelogu gdje se na promotivnom štandu informiralo građane o EU, dok je za najmlađe organizirana igraonica na kojoj su djeca crtala na temu Europe. U cijelom su programu sudjelovali gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović. Druženje je zaključeno pjesmom i plesom vrtićkih mališana te nezaobilaznim balonima u bojama Europske unije. Također, u najsjevernijem gradu u Republici Hrvatskoj, u Murskom Središću uz domaćina gradonačelnika Dražena Srpaka te djecu iz Dječjih vrtića Maslačak, Pahuljica i Dječja, uz sportske igre, igraonicu  i tematske radionice obilježen je Europski tjedan na šetnici uz Muru. Radni tjedan, ali ne i onaj europski, zaključen je parlamentom u Velikoj vijećnici Međimurske županije gdje su mališani DV „Dječja mašta“ Čakovec s odgajateljicom Ivanom Pečarko u sklopu edukativnog i zanimljivog projekta predstavili svoje znanje o Europi. Na jezicima koje koristi stanovništvo Europske unije pozdravili su okupljene, brojali, istaknuli značajne zgrade u pojedinim zemljama i njima najzanimljivije, zabavne parkove diljem Europe.

Cilj ovog projekta je upoznavanje djece sa drugim kulturama, učenje o različitosti i multikulturalnosti. Spomenimo kako ovaj vrtić provodi uspješnu suradnju s vrtićom u Mađarskoj te i na taj način daje svoj međunarodni  obol i potiče suradnju među zemljama EU.

U ponedjeljak, 8. svibnja na rasporedu je finale 15. EU kviza u OŠ Donji Kraljevec, nakon čega u utorak, 9. svibnja konferencija za mlade „Plus za ERASMUS+“ od 11:00 sati i Kviz o Europi u 13:30 sati u zgradi Scheier.