Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dani županije: 50 godina vrtića u Donjoj Dubravi, a u Prelogu Sajam cvijeća

Datum objave: 3. svibnja 2017.

Početkom pretposljednjeg vikenda u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije, u Donjoj Dubravi i u Prelogu održane su dvije odlične manifestacije koje su okupile velik broj Međimurki i Međimuraca. Tako je u popodnevnim satima u Donjoj Dubravi održana manifestacija „Pola stoljeća predškolskog odgoja u Donjoj Dubravi“, dok je u Prelogu otvoren tradicionalni „18. Sajma cvijeća“.
Veliki jubilej dio Dana Međimurske županije
Najraniji spomen od strane državne organizirane skrbi za predškolsku djecu nalazimo u listu Međimurje koji 13. ožujka 1900. godine donosi kratku vijest o županijskoj uredbi o organizaciji dadilišća ili óvoda, kako su na mađarskom jeziku nazivali dječje vrtiće, da se pored onih već postojećih vrtića ( ili vrtićkih grupa ) moraju osnovati dodatne u pojedinim mjestima u kojima ima 40 djece koje ne pohađaju vrtić. Među njima su i Also Domboru – danas Donja Dubrava i Muravid – danas Donji Vidovec. Rečeno je to prilikom proslave pola stoljeća Dječjeg vrtića „Klinčec“ u Donjoj Dubravi. „Moram priznati da mi je izuzetno velika čast biti ravnateljicom vrtića upravo u godini proslave njegovog 50. rođendana. Igre koje izvodimo s djecom ostale su iste i dan danas žive i prenose se s koljena na koljeno, ne dozvoljavajući da padnu u zaborav“, rekla je između ostalog ravnateljica Ines Strbad. „Mi smo ovdje da Vam pomognemo i stvorimo tehničke uvjete, a djelatnici su oni koji na našu djecu u što većem prijateljstvu, toplini, kreativnosti prenose svoje znanje. Ovo što sam danas vidjela, oduševilo me! Hvala Vam što ste ovaj veliki jubilej uključili u obilježavanje Dana Međimurske županije“, rekla je pritom zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja se prdružila svečanom obilježavanju. Povijest moderne skrbi za djecu u Donjoj Dubravi započela je 15. ožujka 1967. godine.
Tada je otvoren vrtić s dvije grupe – starijom, u koju je upisano 40 djece i srednjom s 24 djece. Svečanom obilježavanju pola stoljeća u Donjoj Dubravi prisustvovali su i neki ravnatelji koji su zaslužni za ovu veličanstvenu obljetnicu, ali i dječji osmijeh i veselje, te prisutni od samog početka - Zvonko Golub, Marko Ajhner, Petar Sokolović, Ivan Đođ, Josip Zbiljski, Terezija Hrašćanec, Nevenka Međimurec, Lidija Horvat, Dubravka Horvat i Ines Strbad. Mnoštvo lijepih sjećanja i riječi hvale potaknuli su među prisutnima svojim nastupom jasličke i starije skupine „Klinčeca“  te Ivona svojim skladbama na flauti.
Šarolikost boja na 18. Sajmu cvijeća u Prelogu!
Turistička zajednica Grada Preloga uz Grada Prelog i ove je godine bila organizator tradicionalnog 18. Sajma cvijeća u Prelogu. „18 je godina Sajma cvijeća u Prelogu što znači da Sajam postaje punoljetan, tradicionalan te se nadam da opet imamo priliku uživati u ljepotama cvijeća, isto kako uživamo u bogatstvu pokreta i plesa koje naša djeca organiziraju povodom ovih dana“, rekao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek koji je poželio srdačnu dobrodošlicu prisutnima i zahvalio na dolasku, te kojem je dan prijavak Zrinske garde.
„Hvala Gradu Prelogu, hvala Turističkoj zajednici Grada Preloga što su se i ove godine uključili u program obilježavanja Dana Međimurske županije sa Sajmom cvijeća koji je iz godine u godinu sve bolji, atraktivniji i veći“, istaknula je zamjenica Herman prilikom ceremonije otvaranja te pohvalila osim sve međimurske proizvođače cvijeća i izloženo, ujedno i popratni program u kojem su nastupili mališani iz Dječjeg vrtića Fijolica, Kazališna scena Kalmana Mesarića te Mažoretkinje Grada Preloga.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1006" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content