Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na Danima Međimurske županije djeca učila o obljetnici VRO Bljesak i kajkavskom narječju

Datum objave: 2. svibnja 2017.

U okviru obilježavanja Dana Međimurske županije, u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja Čakovec, Udruga 34. inženjerijske bojne HV tradicionalno je održala Tribinu o doprinosu međimurskih postrojbi u VRO “Bljesak” uz film, prezentaciju, ali i panel raspravu. Time su na najbolji mogući način spomenutu tematiku približili našim srednjoškolcima iz Gimnazije „Josipa Slavenskog“, Ekonomske i trgovačke škole te Srednje škole Čakovec, kojima se tom prigodom obratio predsjednik Udruge Alan Srpak uz tajnika Zdenka Jančeca i članove koji su se i ovom prilikom prisjetili davne 1995. kada se akcija provela.
Prezentacija najsuvremenije opreme Oružanih snaga u Međimurju
U okviru programa, Oružane snage Republike Hrvatske prezentirale su najsuvremeniju opremu za razminiranje (daljinski upravljana mlatilica za razminiravanje MV-4, robot tEODor za daljinsko razminiranje, teško zaštitno odijelo i ostala oprema za razminiravanje) te je održana izložba školskih i vježbovnih MES (minsko eksplozivnih sredstava) s kojima su se sretali u Domovinskom ratu. Također, ovom su se prilikom predstavili i kadeti, stipendisti Oružanih snaga RH koji svoja prava, ali i obveze, ostvaruju ugovorom o kadetskoj službi s MORH-om. Prezentacija je održana unutar zidina Starog grada Zrinskih na oduševljenje prisutnih učenika srednjih škola Međimurja, ali i zainteresiranih građana Međimurske županije. „Izuzetna mi je čast što su Oružane snage Republike Hrvatske upriličile Dan Međimurske županije te što će se žiteljima pružiti prilika da se upoznaju s najsuvremenijom opremom za razminiranje kojom raspolažu, robotima i drugim tehničkim stvarima, te na taj način dati zasluženi značaj i pažnju koju zaslužuju“, rekao je prilikom svog obraćanja zamjenik župana Zoran Vidović.
Kajkavsko narječje živi u pisanoj riječi naših mladih
U isto vrijeme, no u zgradi Scheier, dodijelila se književna nagrada za radove na kajkavskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola.  Obilježavanje Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana, svake godine svojim programima upotpuni Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, pa isto nije izostalo ni ovog puta kada su se priključili nizom manifestacija. Već druga u nizu  bila je zaključenje književnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na kajkavskom jeziku. „Radi se o natječaju koji se provodi od 2012., dodjeljujemo po tri nagrade za srednje i tri za osnovne škole, uz to što smo ove godine odlučili da djeca zaslužuju još nagrada, pa smo dodijelili i posebne pohvalnice“, napomenuo je predsjednik čakovečkog ogranka Ivan Pranjić i naglasio kako se posebno kajkavski njeguje u međimurskim osnovnim školama te da upravo zbog njih kajkavski izraz nikako nije ugrožen. Natječaj je provelo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Andrijana Kos – Lajtman, Katarina Bajuk i Vera Zemunić koje je ocjenjivalo radove iz 15 škola, njih 86.
Tako su među osnovnoškolcima nagrade primili Ciara DanilovićTomšić iz 5. razreda OŠ Strahoninec, mentorica Ana Horvat, Nina Doničar, 1. razred, OŠ Gornji Mihaljevec, mentorica Nada Panić, Josip Đeri, 4. razred, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, mentorica Snježana Blagus, dok su pohvale dobili Magdalena Žokalj, 7. razred OŠ Donji Kraljevec, mentorica Dubravka Horvat i Jona Jambrošić, 5. razred, OŠ Ivanovec, mentorica Dijana Kozjak. U kategoriji srednjoškolaca najbolji su Ivona Balenta,3. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog, mentorica Gabrijela Detelj, Berta Bregović, 2. razred, Gimnazija Josip Slavenski, mentorica Nada Čatlaić i Sebastian Soldat, 1. razred, Gimnazija Josip Slavenski, mentorica Mirjana Vidović. Pohvale je primilo dvoje gimnazijalaca Silvio Činić i Sara Novak, uz mentorice Mirjanu Vidović i Zdravku Skoko. Čestitke im je tim putem uputila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. „Kada se netko bori, radi nešto vrijedno i za njim se vide rezultati, to će mu se sigurno vratiti višestruko, a sretna sam što iza vas ostaju vrijedna djela kojima ćemo se često vraćati. Slušajući vaše radove, vidim da ste prepoznali važnost njegovanja naše riječi „kaj“, a upravo je to ono najvažnije“, naglasila je i još jednom potakla učenice i učenike da koriste naše narječje i ponose se njime.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1000" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content