Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan Međimurske županije tradicionalno proslavljen i u Zagrebu

Datum objave: 30. travnja 2017.

30. travnja, Dan Međimurske županije i Spomendan na Zrinske i Frankopane, i ove je godine nakon niza događanja i svečanosti u Međimurju, obilježen u Zagrebu uz prijavak Zrinske garde Čakovec, polaganje vijenaca, paljenje svijeća te svetu misu. Prije 6 godina Hrvatski sabor proglasio je Spomendan, pa se tom prilikom nakon obilježavanja u Bečkom Novom Mjestu i Čakovcu Smotrom povijesnih postrojbi, Dan Međimurske županije dostojanstveno obilježio i u glavnom gradu, Zagrebu, u organizaciji Zrinske garde Čakovec i Međimurske županije. Mnogobrojni prisutni prisjetili su se pritom na čin koji se dogodio 1671. godine, na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, kao simbol žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine, ali i na 15 tisuća izgubljenih života u Domovinskom ratu, redom boraca za samostalnost Republike Hrvatske.
Početak svečanosti, obilježen je postrojavanjem Zrinske garde Čakovec ispred Zagrebačke katedrale na čelu s dozapovjednikom Hrvojem Novakom. Delegacija Međimurske županije predvođena zamjenicima župana Međimurske županije Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem položila je vijence iznad kripte u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci spomenutih velikana hrvatske povijesti, a slijedom toga, euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac. Uz predstavnike i čelnike Zrinske garde, s predsjednikom Alojzijem Sobočancem, misu je u zagrebačkoj prvostolnici uveličao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov, predstavnici Hrvatskog vojnog učilišta Franjo Tuđman iz Zagreba, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja na čelu s Velikim meštrom Neviom Šetićem, izaslanstvo Zavičajnog društva Međimurje u Zagrebu predvođeno Danijelom Režekom, članovi Matice Hrvatske, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske Mladen Obadić, kao i predstavnici te izaslanstva gradova i mjesta koja slave Zrinske i Frankopane.
Pridružile su se brojne udruge, institucije i predstavnici Hrvatske vojske povezani sa slavnim obiteljima, brojni branitelji i uzvanici iz svih gradova koji su dali potporu Spomendanu. U Zagrebačkoj katedrali, svečanu euharistiju oplemenili su Zagrebački katedralni koralisti pod ravnanjem zborovođe prof. Miroslava Martinjaka te zbor Zagrebačkih liječnika pjevača pod vodstvom Mije Bergovca.
[ngg_images source="galleries" container_ids="998" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content