Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježavanje Dana zaštite na radu u Republici Hrvatskoj - 28. travnja 2017. godine

Datum objave: 28. travnja 2017.

Hrvatski Sabor je 2007. godine 28. travnja  proglasio Danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, želeći na taj način ukazati  dužnu pažnju zaštiti na radu i upozoriti na obvezi skrbi cijelog društva o primjerenim radnim i životnim uvjetima.  Još od 1996. godine u 120 zemalja toga se dana obilježava Međunarodni dan sjećanja na poginule radnike. Zaštita na radu jedan od prioriteta  brige o  stvaranju  radnih i životnih uvjeta svakog radnika. 
Prigodna sjednica ove godine održana je u tvrtki NOVI FEROMONT d.o.o.  Donji Kraljevec u četvrtak 27. travnja  2017. godine.
Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji  Mladen Zemljić istaknuo je da  Vijeće već godinama prigodnom sjednicom obilježava taj dan, čime se želi  upozoriti na važnost činjenice da zaštita na radu mora biti temelj i početak svake aktivnosti, a zdravo i sigurno okruženje osnovno ljudsko pravo.
Zamjenik župana Zoran Vidović, ujedno i dopredsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji   u prigodnom  obraćanju osvrnuo se na  pismo koje je ravnatelj  Zavoda za unapređivanje  zaštite na radu  Vitomir Begović uputio sudionicima prigodne sjednice.  Naglasio je da je zaštita na  radu  područje od posebnog državnog interesa i da je zdravo i sigurno radno mjesto rada osnovno ljudsko pravo, a time i obveza i odgovornost  svakog poslodavca i radnika, kao i društvene zajednice.  Prema europskoj statistici o nesrećama na radnom mjestu svake godine više od 3.300 radnika umre uslijed nesreća na radu. Jedan od strateških  ciljeva Europske komisije je i sigurno i zdravo okruženje za  217 milijuna radnika u Europskoj uniji,  a taj cilj obvezuje i Hrvatsku u provođenju zaštite na radu naših  blizu 1,5 milijuna  radnica i radnika.  U 2016. godini u Republici Hrvatskoj  prijavljeno je ukupno 16.529 ozljeda na radu, od čega je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje do kraja ožujka ove godine priznao 13.700 ozljeda.  Od 197 prijavljenih profesionalnih bolesti priznati ih je 146.
            Stopa prijavljenih ozljeda na radu na 1.000 zaposlenih na razini Hrvatske u prošloj godini bila je 11,5, pa je zaustavljen raniji trend rasta, a u 2016. godini u odnosu na  2015. godinu bilježi se i malo smanjenje broja smrtno stradalih na radnom mjestu.  Međimurska županija  prema statističkim podacima o kretanju broja ozljeda na radu na 1000 radnika nalazi se ispod prosjeka Republike Hrvatske i iznosi 10,8 -  u svom je obraćanju istaknuo Zvonimir Toplek iz  Inspektorata rada Područnog ureda Varaždin Službe za nadzor zaštite na radu Ispostave Čakovec. Prema evidenciji ozljeda na radu u 2014. godini zaprimljeno je 389 , priznatih je bilo 372, teških je bilo 63,  dolasci i odlasci s posla  19. U 2015. godini zaprimljenih je bilo 408, priznatih je 390 , teških 76, dolasci i odlasci s posla 33, a u 2016. godini zaprimljeno je 474, priznatih 443, teških 67, dolasci i odlasci s posla 65, 1 smrtna ozljeda.   Iz iznesenog se vidi da je povećan ukupan broj ozljeda, a smanjen je broj teških ozljeda.  U  2016. godini  izvršen je veći broj inspekcijski nadzora kod nastalih težih ozljeda jer je povećan broj pravovremeno prijavljenih ozljeda inspekciji zaštite na radu. Također je istaknuo da je pojačano  preventivno djelovanje na način da se kod inspekcijskog nadzora daju savjeti o načinu najučinkovitije primjene pojedinih odredbi propisa čija se provedba nadzire.  Od 2015. godine  kod inspekcijskog nadzora  izdaju se rješenja,  daju savjeti i kazne na mjestu izvršenja.  U  2015. godini kazne na mjestu izvršenja iznosile su  42.500 kuna, a u 2016. godini 71.400,00 kuna.  Također je rekao da je osnovan Zavod za unapređivanje zaštite na radu koji izdaje ovlaštenja pravnim osobama i kontrolira zakonitost rada, vodi bazu podataka o stanju provođenja zaštite na radu, daje  prijedloge unapređenja i suradnje.  U Međimurskoj županiji osnovana je i Udruga za promicanje zaštite na radu i životnoj okolini  Međimurske županije.
Ivan Senčar predstavnik poslodavaca i dopredsjednik  Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji naglasio je da je svakom poslodavcu  na prvom mjestu zdravlje i život njegovih zaposlenika.  Nije dobro da se zaštita na radu provodi samo papirologijom, više se treba usredotočiti na  praksu, više treba prakticirati edukaciju. Treba smanjiti sve ono što je nebitno,   a da to ne utječe na sigurnost radnika.
Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji  kod predstavljanja domaćina  sjednice tvrtke Novi Feromont  istaknuo je da je to tvrtka u kojoj je socijalni dijalog na visini te  da   sindikat ima dobre odnose s Upravom.
            S tvrtkom i njezinim poslovanjem članove Vijeća upoznao je predsjednik Uprave Rajko Šarić.  To je tvrtka koja nije poznata na domaćem tržištu jer 95 % svoje proizvodnje plasira na europsko tržište, najviše u Njemačku, Austriju i Nizozemsku. Tvrtka ima 305 zaposlenika i  50 zaposlenih kod kooperanata.  Neto plaća je 6.280 kuna neto , bez putnih troškova , s time da je time obuhvaćen i prekovremeni rad. Problem koji se javlja u posljednje vrijeme  je nedostatak kvalitetnog kadra jer je u protekloj godini iz tvrtke otišlo 100 ljudi.  Trebalo je zaposliti nove, uglavnom mlade ljude koji se moraju educirati za posao što tvrtki stvara nove izdatke.  Što se tiče zaštite na radu  istaknuo je da imaju međunarodni certifikat zaštite na radu i da su visokorizična grana industrije za ozljede na radu.  Ljude treba priviknuti da koriste zaštitna sredstva , nagrađivati ih zbog toga, ali i kazniti ako se mjera ne pridržavaju  iako kazne moraju biti krajnja mjera.  U 2016. godini  u tvrtki su bile 21 ozljeda na radu, od toga 3 teške i 18 fraktura, uglavnom prstiju.   Na zaštitu na radu tvrtka godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna i to za tvrtku ne smije biti teret nego investicija.
            Kod zaštite na radu odgovornost  je i poslodavca i radnika.  Poslodavci  moraju osigurati adekvatnu zaštitnu opremu, ali   radnici  tu opremu moraju  koristiti   Iako su unatrag nekoliko godina postignuti značajni pomaci u zaštiti na radu u Međimurskoj županiji i državi i dalje treba raditi na tome i poduzimati sve kako bi stanje  zaštiti na radu bilo bolje.
 Zaključak svih prisutnih na sjednici bio je da je neprestano potrebno provoditi edukaciju radnika o primjerenoj zaštiti na radu, a da ta edukacija mora početi već od srednjoškolskog obrazovanja gdje se zaštita na radu mora uvrstiti u redovni srednjoškolski proces, naročito u onim školama koje daju   buduće kadrove za zanimanja  u građevinarstvu, metalnoj, drvnoj i sličnim industrijama gdje je opasnost od ozljeda veća nego drugdje.
Nakon sjednice Vijeća svi prisutni uz adekvatnu zaštitu na radu,kacigu  obišli su pogone  i upoznali se  radnim procesima u tvrtki.    
 
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji
[ngg_images source="galleries" container_ids="993" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content