Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I Domašinec je predstavljanjem knjige Marije Novak bio dio obilježavanja Dana Međimurske županije

Datum objave: 24. travnja 2017.

Udruga žena Potočnica Domašinec i ove je nedjelje (Bijela nedjelja) za mještane općine priredila lijep događaj. U restoranu Lord održana je promocija knjige „Trgam od zaborava“ autorice Marije Novak, također članice Udruge. Promocija knjige održala se u sklopu programa obilježavanja Dana Međimurske županije. Na ulazu u dvoranu goste su dočekale članice Udruge obučene u narodne nošnje uz glazbenu podlogu u izvođenju Puhačkog orkestra Općine Domašinec. O knjizi je govorila Iva Kožnjak, kustosica muzeja grada Preloga i jedna od troje recenzenata knjige. „Marija Novak svojim saznanjima, vještinama i trudom u realizaciji knjige Trgam od zaborava uvelike je doprinijela kulturnoj baštini Međimurja. Do tiskanja ove knjige krojevi i detaljni opisi svakodnevne i svečane međimurske odjeće prenosili su se usmeno. Vjerujem da će tekstovi Marije Novak kod pojedinih čitatelja pobuditi nostalgiju, druge pak zainteresirati“, naglasila je pritom.
Publici se obratila predsjednica Udruge, Marijana Trstenjak koja je s ponosom govorila o „našoj teti Marici“, članici udruge čija je uloga u Udruzi bavljenje očuvanjem kulturne baštine domašinečkog kraja. Autorica je u svom govoru opisala kako je došlo do same ideje nastajanja knjige, a zatim je detaljno opisala običaj Sestrinstva koji se uvijek održavao na Bijelu nedjelju.
Ispred Međimurske županije publici se obratio Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti, istaknuvši vrijednost knjige koja može poslužiti gotovo kao udžbenik svima koji se na bilo koji način bave očuvanjem kulturne baštine. Pohvalio je autoričinu požrtvovnost te joj zaželio još mnogo ovako vrijednih djela. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Cecilija Merkač, bračni par Ivan i Ana Lisjak, Vokalna skupina udruge Turen, Folklorna skupina OŠ Domašinec uz pratnju Puhačkog orkestra Općine Domašinec, Karla Mezga i Monika Novak.
[ngg_images source="galleries" container_ids="977" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content