Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija građanima za svoje dane donijela nezaboravnu subotu uz humanitarku, besplatni gulaš i „Lado“

Datum objave: 23. travnja 2017.

Prvog vikenda, ali ujedno i petog dana obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, u pravom smislu riječi Međimurje je bilo Hrvatska u malom. U svakom kutku Međimurja pripremljen je odličan program za svakoga, pa se uz nezaobilaznu smotru povijesnih postrojbi, njih 25, koje su dale prijavak domaćinu i organizatoru županu Međimurske županije Matiji Posavcu, podijelilo ukupno 600 litara lovačkog gulaša u jezeru Starog grada, kojeg je Županija zajedno s Lovačkim savezom Međimurske županije pripremila za svoje građane u okviru Dana lovnog kulinarstva.
Tijekom prijepodneva na vidjelo su došle vrijedne međimurske ruke, svima dobro poznatom manifestacijom „Kaj međimurci delaju, dok nikaj ne delaju“ Udruge Međimurske roke, a pritom je snimana i Live emisija Hrvatskog radija 1 „Svakom loncu poklopac“ s Mirkom Fodorom i Androm Tomovićem, ali i predstavljen rad Hrvatskog planinarskog društva „Međimurje“.
U dvorani OŠ Belica održan je humanitarni nogometni turnir kojim su ekipe PU međimurske, Županijske bolnice Čakovec i međimurskih novinara pomogle višečlanoj obitelji težeg financijskog stanja s područja Belice. Turnir je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz prisustvo načelnika Belice Zvonimira Taradija, te zahvalila i čestitala svim ekipa, ali i dodala kako ovakvim akcijama dokazujemo da smo mi Međimurci veliki humanitarci, te u bilo kojem trenutku voljni izdvojiti svoje vrijeme za lijepu humanu gestu i manifestaciju. U konačnici su se najboljima pokazali nogometaši policije, a kako je rezultat u svakom slučaju bio u drugom planu, dogovoreno je da se iz ovih susreta stvori tradicija i pomoć u okviru Dana Međimurske županije pruži organizacijom ovakvih turnira tijekom godina, u svakoj općini.
U Centru za kulturu održana je 12. Smotra koreografiranog folklora „Med murom i Dravom“, u organizaciji KUU „Veseli Međimurci“ Čakovec, Odbora za međimurski i koreografirani folklor te Zajednice HKUU Međimurske županije. Među osam udruga s područja Međimurja i 2 iz Slovenije, najboljima se pokazao KUD Belica, koji će tako Međimursku županiju predstavljati na Državnim susretima vokalnih ansambala 14. listopada u Čakovcu. U ime pokrovitelja i organizatora, obratili su se Dejan Buvač, predsjednik Zajednice, ali i predsjednik UO Hrvatskog sabora kulture, Jurica Horvat  predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, ali i zamjenica međimurskog župana koja je smotru i otvorila, te pritom pohvalila sve članove KUD-ova i udruga koje promoviraju naše Međimurje diljem zemlje, ali se pritom vraćaju s vrijednim rezultatima i osvojenim nagradama. „Posebno mi je drago što ćemo ovdje vidjeti naše Međimurce iz Lendave i Ljubljane, a ono što me najviše veseli je što je kraj programa rezerviran za nastup mojih dragih prijatelja iz Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Međimurske županije koji se također uz svoje brojne kreativne radionice i programe uključuju i u folklor“, rekla je pritom zamjenica.
Subotnja večer tradicije i kulture zaokružena je odličnim nastupom ansambla „Lado“ u do posljednjeg mjesta popunjenoj sportskoj dvorani Osnovne škole „Ivana Gorana Kovačića“ u Pleškovcu.  
[ngg_images source="galleries" container_ids="974" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content