Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dani Međimurske županije: Zapovjednici 25 postrojbi dali prijavak županu Posavcu

Datum objave: 22. travnja 2017.

Smotrom povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, ali i Mađarske, Zrinska garda Čakovec uključila se već tradicionalno u obilježavanje Dana Međimurske županije, ali i 6. Spomendana na Zrinske i Frankopane kojeg je proglasio Hrvatski sabor. Ovo je samo jedno u nizu događanja u organizaciji međimurskih gardista, no ujedno i najbrojnije te najatraktivnije. Tako je čak 25 povijesnih postrojbi iz Zagreba, Murakeresztura, Sigetvara, Križevaca, Sinja, Šibenika i drugih krajeva zemlje svojim prisustvom zaintrigiralo brojne Međimurke i Međimurce te njihove goste koji su popunili sam centar grada.
Posebno je atraktivan i ove godine bio prijavak zapovjednika postrojbi međimurskom županu Matiji Posavcu, na čelu sa zapovjednikom Zrinske garde Davorom Bratkovićem uz zaključak pozdrav gardista „Navik on živi ki zgine pošteno“. Središnja svečanost prvog od čak tri vikenda ovogodišnjih Dana Međimurske županije započela je misnim slavljem u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koju je predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, pritom objasnivši kako su i Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan radili čudesa temeljena na vjeri u uskrsnuće te da i sebe možemo promatrati kroz prizmu povijesti i zapitati se gdje smo u svemu tome, jesmo li oni koji će otvoriti oči vjere i pokušati vidjeti ono što nam iskustvo ne može dokazati.
Međimurje je danas bilo Hrvatska u malom
Svečanost je nastavljena postrojavanjem postrojbi na Franjevačkom trgu, mimohodom do Trga Republike te polaganjima vijenaca kod Spomen - zida poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata te spomenika Oproštaj. Vijence su zajednički položili Međimurska županija i Zrinska garda Čakovec, uz predstavnike Vlade RH, Hrvatsku vojsku, Maticu hrvatsku, Grad Čakovec, Družbu „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Savez povijesnih postrojbi, Zrinski kadete, Zrinyi vitezove, te sugrađanke i sugrađane, nakon čega je uslijedila i počasna paljba povijesnih postrojbi. „Povijesne postrojbe daju jedan duh obilježavanju Dana Međimurske županije te zajedno s njima, ali i našim sugrađankama i sugrađanima koji smotru ne propuštaju, na bazi slavne povijesti gradimo bolju budućnost“, rekao je pritom međimurski župan dodavši kako je u pravom smislu riječi danas Međimurje bilo Hrvatska u malom, postrojbama iz cijele zemlje, ali i činjenicom da ponos kao županija Zrinskih i grad Zrinskih možemo isticati uz prisustvo izaslanice predsjednika Vlade RH Ive Hraste Sočo, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Darka Horvata, izaslanika ministra obrane Zdravka Jakopa, pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića, te predsjednika državnog spomen odbora Republike Mađarske za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke dr. Janosa Hovarija.
„Čast mi je pozdraviti vas u ime predsjednika hrvatske Vlade i prenijeti čestitke povodom 6. Spomendana Zrinskih i Frankopana kao i Dana Međimurske županije. Prošle smo godine obilježavali 450. obljetnicu Sigetske bitke, ostvarili i pokrenuli izvanrednu suradnju i s mađarskim povjerenstvom, a posebno mi je drago da je prvi projekt bio upravo u Međimurju“, objasnila je Hraste Sočo, dok izaslanik ministra naglasio kako uvijek podržavaju manifestacije koje mogu sažeti i povijest, vojno nasljeđe, ali i bogatu kulturu našeg naroda. Pritom je dodao kako je Zrinska garda hrvatski brend koji je prisutan na brojnim manifestacijama i kulturnim prigodama u Hrvatskoj i Europi te dodatno povezuje gradove u jednu veliku obitelj, na što se nadovezao predsjednik garde Alojzije Sobočanec. „Danas su postrojbe na dostojanstven način odale počast žrtvi Zrinskog i Frankopana koji su 1670. godine krenuli na put bez povratka. Za hrvatski narod njihova je žrtva postala simbol otpora i izvor snage našim braniteljima koji su u Domovinskom ratu hrvatskoj državi i narodu donijeli slobodu i samostalnost. To nas obavezuje da osim spomena na njihove živote i postignuća u zajedništvu i suradnji izgrađujemo svoju domovinu u društvenom, kulturnom i gospodarskom smislu“, rekao je. „I Čakovec i Međimurska županija, kao dio hrvatskog korpusa, ovdje smo na gromobranu neovisnosti i hrvatstva. I bez obzira na ine druge želje i namjere, Međimurje je uvijek bilo i uvijek će biti komad hrvatske zemlje“, rekao je Horvat. „Mađarska i hrvatska povijest je neraskidiva, nije to pitanje naklonjenosti, to je okolnost i stanje koje nas povezuje, nismo samo susjedni narodi, nego narodi koji 1100 godina žive zajedno, u zajedničkoj duhovnosti i nerazdvojivoj prošlosti“, zaključio je Hovary te naglasio važnost bratimljenja susjednih regija, da posluže kao primjer mladima u oba naroda.
Manifestacije koje će provesti Zrinska garda, a vezane uz 30. travnja time ne staju, već organiziraju put u Bečko Novo Mjesto te postrojavanje na Trgu svetog Marka i prijavak predsjedniku Hrvatskog sabora, uz misu u Zagrebačkoj katedrali.
[ngg_images source="galleries" container_ids="973" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content