Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec, Zrinska garda i Miroslava Novak otvorili Dane Međimurske županije

Datum objave: 18. travnja 2017.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane Međimurska županija započela je na najbolji mogući način, spojem tradicije i povijesti, uz pogled na budućnost i inovativnost. Sve je to u jednu priču spojila treća samostalna izložba mlade fotografkinje, inače vjeroučiteljice u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, 29-o godišnje Miroslave Novak. Za glavnu temu ove izložbe koja je okupila zavidan broj Međimurki i Međimuraca u zgradi Scheier, izabrala je jednog od suorganizatora obilježavanja Spomendana, Zrinsku gardu, čije je postrojba svojim postrojavanjem te pozdravom dala poseban obol cijeloj manifestaciji i predstavljanju dosad neviđenih fotografija.
20 ekskluzivnih fotografija, uz izloženu gardističku odoru i sablju
„Našu Zrinsku gardu pratim već niz godina, a sve je počelo kada je moj brat postao pripadnikom te povijesne postrojbe. Velika mi je želja bila da napravim izložbu i njima u čast, a danas mi se to napokon ostvarilo. Na ovoj je izložbi prezentirano 20 odabranih fotografija, kroz koje možete vidjeti različite manifestacije, neke posebne detalje i upoznati se s opremom koju gardisti nose, poput odore i sablje“, rekla je u uvodu autorica te se zahvalila svima koji su joj pružili podršku i omogućili da realizira svoj dugogodišnji san predstavljanja svojih fotografija Zrinske garde. „Kažu da se po jutru dan poznaje, a dan je tim bolji, kada je jutro i njegov početak uspješniji. Mislim da bolji početak nismo mogli ni zamišljati, jer započinjemo s Danima Međimurske županije na najljepši mogući način. U prvi plan stavljamo mlade i sposobne ljude, ljude s kojima sve počinje i završava, ljudima poput Miroslave i njene obitelji majke Alenke i brata Hrvoja, te naših gardista, koji daju najveći doprinos u svom izrazu ljubavi prema svom kraju i zavičaju. Brat je aktivan član garde,a  majka kao glava kuće cijeli svoj život daje svoje srce cijelom Međimurju kao volonterka, čime je zaslužila ove godine „Nagradu Zrinski“ za životno djelo. To je jedna obitelj koja je tipična slika Međimurja, tipična slika Međimurki i Međimuraca, radišni, vrijedni, kreativni, a opet skromni, nenametljivi i samozatajni“, u svom je obraćanju rekao župan Međimurske županije Matija Posavec, te svečano uz autoricu te zapovjednika garde Davora Bratkovića otvorio izložbu.
Pred nama tri tjedna bogatog programa
 Pritom je dodao kako su upravo s time u mislima, u Županiji pripremili 110 manifestacija u 22 dana, te zahvalio jednom velikom timu ljudi koji se pobrinuo da možemo uživati u ovogodišnjem slavlju. „Moramo reći da su glavni predvodnici tog tima naše sugrađanke i sugrađani. Njih tisuće i tisuće uključili su se svojim kreacijama, idejama, kreativnošću i ambicioznošću, a među njima svakako je i autorica izložbe, zato im svima svaka čast“, zaključio je međimurski župan i dodao kako nas čekaju tri tjedna bogatog programa. „Ideja o izložbi je odlična, jer na nekoliko kvalitetnih fotografija omogućava daljnju promociju bisera kojeg imamo u našoj Međimurskoj županiji, a to su Zrinski i Zrinska garda. Raduje me da garda kroz sveukupno 3 priredbe ima mogućnost uključiti se u obilježavanje Spomendana, u subotu 22. travnja smotrom povijesnih postrojbi, zatim 23. travnja u Bečkom Novom Mestu te 30. travnja prijavkom predsjedniku Hrvatskog sabora u Zagrebu“, rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.
Spomenimo kako je u svečanosti otvaranja sudjelovala Mirjana Hudin svojom izvedbom tradicionalne međimurske pjesme „Stiha,stiha“, u pratnji Zlatka Korbelja – Zuje na gitari. Spomenimo ujedno kako će izložba u zgradi Scheier biti otvorena od srijede do petka od 17:00 do 19:00 sati, dok u subotu od 10:00 sati, kada se očekuje njeno zatvaranje u poslijepodnevnim satima uz prisustvo povijesnih postrojbi iz cijele Lijepe naše, nakon tradicionalnog mimohoda, svete mise i prijavka međimurskom županu.
[ngg_images source="galleries" container_ids="964" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content