Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čuvarice kulturnog blaga iz Domašinca uskršnjom izložbom pomogle školarcima

Datum objave: 16. travnja 2017.

Udruga žena „Potočnica“ iz Domašinca jedna je od onih udruga koja se svake godine tradicionalno pobrine da na najbolji mogući način dočekamo uskršnje blagdane. Tako su ususret Uskrsu u tamošnjoj maloj dvorani Društvenog doma priredile jedinstvenu izložbu svojih ručnih radova i unikatnih djela s kojim je ovih 30-ak vrijednih, ali samozatajnih Međimurki, oduševilo i okupilo velik broj Međimurki i Međimuraca. Dodatni obol izložbi i manifestaciji u srcu naselja, dala je suradnja s Osnovnom školom Domašinec, ali i činjenica kako je sav prihod od prodaje bio usmjeren na nabavku pametne ploče za tamošnje školarce. Uz humanu notu i brigu o lokalnoj zajednici te budućim naraštajima, izložba je pokazala mnogobrojne kreativne sate rada, ali i volju koju imaju ove žene, na čelu s predsjednicom Marijanom Trstenjak.
Izložbu je svojim dolaskom pozdravio i župan Međimurske županije Matija Posavec, te objasnio kako je najbolji dokaz koliko ova Udruga oplemenjuju kulturu i tradiciju Međimurja već punih 7 godina, ujedno i činjenica kako su ove godine dio službenog programa obilježavanja Dana Međimurske županije. Naime u nedjelju, 23. travnja od 15:00 sati u prostorijama restorana „Lord“, Domašinec će biti središte Međimurja, kada se tamo očekuje promocija knjige „Trgam od zaborava“, autorice Marije Novak.
Ljubav prema rukotvorinama autorica je njegovala cijeli svoj život, što se očituje u mnogim ručnim radovima koje je predstavila kroz izložbe i rad Udruge, a odlučila sačuvati u ovoj vrijednoj knjizi gdje prikazuje bogatstvo narodnih nošnji koje čine povijest Međimurja. Samim time knjiga će biti predstavljena s posebnom radošću na mjestu gdje je i počela sama „priča o priči“ tradicije na jednom mjestu, a tijekom obilježavanja najvažnijeg datuma u međimurskoj povijesti, u obiteljskom i toplom okruženju kakva je i tematika ove knjige, ali i prošlosti naših Međimurki i Međimurci kroz nezaboravne običaje.
[ngg_images source="galleries" container_ids="963" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content