Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana posljednja, 24. sjednica Skupštine Međimurske županije u ovom sazivu

Datum objave: 15. travnja 2017.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 24. sjednica Skupštine Međimurske županije, druga radna u 2017. godini, a ujedno i posljednja u ovom sazivu zbog skorih lokalnih izbora. U jednom od intenzivnijih dnevnih redova dosad, koji je uslijed mnogobrojnih izvješća sadržavao 31 točku, vijećnici Skupštine Međimurske županije u tek nešto više od 2 sata zasjedanja zaokružili su svoj četverogodišnji mandat. Posljednje usvojene odluke tako su  godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2016. godinu, izvješće o radu župana za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2016., prijedlozi za dodjelu nagrade Zrinski i nagrade za životno djelo, prijedlog plana nabave za 2017., dana je suglasnost za potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte Rekonstrukcije i opremanja dnevne bolnice i kirurgije te Rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog Grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, zatim usvojen prijedlog odluke o dodjeli jednokratne financijske potpore redovnim studentima, pa i onaj o raspisivanju Javnog poziva za iskaz interesa za kupnju nekretnina na području gospodarske zone „Poslovni park Međimurje“, a  usvojena su i izvješća o radu ustanova i službi, njih ukupno 11.
Kreće investicijski ciklus od milijardu i 142 milijuna kuna!
„Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine koju održavamo nekoliko dana prije raspuštanja svih predstavničkih tijela u Hrvatskoj, dokaz je da radimo ne samo do zadnjeg dana, nego do zadnjeg sata. Puno je posla pred nama i obiman dnevni red koji se nalazi na sjednici samo govori kako želimo doista u naslijeđe ostaviti što je više moguće završenog posla“, objasnio je ukratko župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio kako se donosi mnogo važnih odluka, kojima će se pomoći obrazovanju i mladima, ali i poticati razvoj zdravstva i gospodarstva što je ujedno bilo okosnica četverogodišnjeg rada ove vlasti.
Tako nakon današnjeg odluke možemo ići na raspisivanje natječaja kojim ćemo svakom međimurskom redovnom studentu isplatiti 500 kuna stipendije, ujedno možemo prodati nova zemljišta na području gospodarske zone u sklopu bivše Vojarne u Čakovcu, jer eto u proteklih nekoliko mjeseci imamo niz ozbiljnih razgovora s investitorima, koji bi trebali doći ovdje otvarati tvornice i radna mjesta“, naglasio je Posavec uz dodatak kako je Međimurska županija pred potpisivanjem tri vrijedna ugovora za privlačenje europskih sredstava – Županijske bolnice Čakovec  vrijedan 65 milijuna kuna, projekt revitalizacije palače Zrinski vrijedan 41 milijun kuna i projekt Attractour na prostoru bivše Vojarne vrijedan oko 4 milijuna kuna. „Upravo s tim projektima, zajedno s odlukom o decentraliziranim sredstvima u kojima je u obrazovnom i zdravstvenom segmentu preko 25 milijuna kuna investicija, okreće se još jedan investicijski ciklus vrijedan preko 120 milijuna kuna. To je samo dokaz da u ovome trenutku Međimurska županija pokreće najveći investicijski ciklus u proteklih 25 godina koji zajedno sa svim projektima koji se u ovom trenutku odvijaju, za koje su potpisani ugovori ili će se vrlo skoro potpisati, a iznosi preko milijardu i 142 milijuna kuna“, zaključio je.
„Sve ono što smo smatrali da je dobro, što predlaže izvršna vlast smo podržavali, sve ono za što smo smatrali da treba doraditi nešto smo rješavali izvan Skupštinske arene, dogovorima i razgovorima koalicijskih partnera i mislim da je to rezultiralo jednim normalnim civiliziranim i radom Skupštine bez puno nekakvih ekscesa. Na kraju ovog mandata, mogu biti zadovoljan onime što smo napravili, a konačnu ocjenu pošto su pred nama izbori, a biti će sličnih ili prilično sličnih ocjena, dat će Međimurke i Međimurci koji imaju mogućnost da ocijene vlast, jer idemo u istoj kombinaciji kao na proteklim izborima pa će onda moći na izborima ocijeniti isto tako i nas koji smo bili s druge strane i to će biti najbolja ocjena našega rada“, rekao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.
Dug Županije smanjen za trećinu, broj zaposlenih za 20% uz uštedu od 2 milijuna
Prema riječima župana Posavca, najveći pokazatelj jednog uspješnog mandata je taj da su prije 4 godine naslijedili dug u Županijskom proračunu od 35,4 milijuna kuna, dok je danas u obračunu proračuna vidljivo da je smanjen za skoro trećinu, na 12,3 milijuna kuna. „Ujedno broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u našoj upravi s 54 smo smanjili na 43, što je smanjene za više od 20%. Na nekom hladnom pogonu plaćanim pravima uštedjelo se oko 2 milijuna kuna, što smo usmjerili  prema našim građanima. Ja ću kao župan, kao predstavnik izvršne vlasti, doista ocijeniti ovaj saziv Županijske skupštine kao vrlo korektan i vrlo konstruktivan. Bilo je suradnje, lojalnosti u smislu da sve ono što smo željeli razvijati i realizirati da smo uspješno zaključili u suradnji sa svim vijećnicama i vijećnicima. Uvjeren sam da nas ova, jedna visoka razina političke suradnje, očekuje i u vremenima koja su pred nama“, dodao je međimurski župan.  
Svega dva pitanja na 10-o minutnom „aktualcu“
Sjednica je uobičajeno započela aktualnim satom, koji je zabilježio svoje rekordno kratko trajanje, s tek dva pitanja vijećnika. Vijećnik Franjo Cimerman (HDS) iskoristio je ovu priliku da potakne temu odluke Vlade Republike Hrvatske i bezuvjetnog darovanja objekata i zemljišta bivše Vojarne Međimurskoj županiji. „Prije godinu dana sam Vas pitao s ove govornice zašto još uvijek zemljišta vojarne nisu bezuvjetno u vlasništvu Županije, na što ste odgovorili da je to samo pitanje dana“, rekao je, a župan odgovorio kako Odluka Vlade postoji od trena kada se ona i javnosti dala na uvid na konferenciji za medije, a ugovori koji su potpisani stoje. Dodao je kako je ovog tjedna stigla dokumentacija Općinskog suda, a u međuvremenu Županija i njene službe čekaju rješenje. 
Vijećnik Aleksandar Makovec (HDZ-HDS) osvrnuo se na ubojstvo u Piškorovcu, ali i prosjačenje, sitne krađe, šumske krađe Romske populacije, te situaciju da specijalci čuvaju usjeve i povrtlarske kulture. „Romska populacija zahvaljujući neodgovornoj politici države i njenih europskih tutora eksplozivno raste i pretvara Međimurje u Europski rezervat za Rome, hrvatsko stanovništvo zahvaljujući politici te iste države u Međimurju nestaje. Što ste vi do sada učinili prema nadležnima u državi da upozorite na opasnu i neodgovornu politiku prema Hrvatskoj, ali u krajnjoj liniji i prema Romskoj populaciji u Međimurju. Kanite li što poduzeti nakon ovog tragičnog događaja“, zanimalo je vijećnika. Župan Posavec na to je odgovorio kako je upravo ovo jedna od tema o kojoj često razgovara s visokim dužnosnicima RH, jer se radi o segmentu sigurnosti. „Postoje dva aspekta koji se ne mogu riješiti preko noći. Hrvatska ima zakone i oni bi se trebali poštovati. Ako svaki građanin plaća porez, vodu, struju, plin, onda treba poštivati i obaveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti javnog reda i mira. Sigurnost ne određuje općina, grad, županija. Imamo službe koje se time moraju baviti. U svim razgovorima u ovih 4 godine govorio sam da sistematizacija dozvoljava da se u PU međimurskoj može zaposliti 30-40 interventnih policajaca. Razne naknade socijalne pomoći ne bi se trebale dati u gotovom novcu, već vaučerima, ali uz strogu kontrolu tog davanja, što je u nadležnost Centra za socijalni rad. Dakle sinergija policije, pravosuđa i socijalnog rada i uz to našeg preventivnog djelovanja, jedina može jedino uroditi plodom“, rekao je Posavec.
[ngg_images source="galleries" container_ids="962" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content