Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren jubilarni 10. Sajam knjige Mesap „Libar“

Datum objave: 7. travnja 2017.

Svi ljubitelji knjige i pisane riječi ovih dana u Međimurju dolaze na svoje, kako je svečano otvoren 10. jubilarni „Mesap Libar“ u Nedelišću. Sajamski prostor Mesapa dobio je potpuno novu vizuru, ispunjen knjigama, časopisima, stručnom literaturom, ali i međimurskim školarcima koji su stigli na upoznavanje s ovim specijaliziranim sajmom. Cilj ovakvih manifestacija je pisanu riječ dovesti u svaki dom, a najbolji način da se to i ostvari je  približiti knjigu našim najmlađima, pa će u tu svrhu tijekom sajamskog vikenda, biti organizirani književni susreti, radionice i igraonice za djecu te posjeti mnogobrojnih škola i vrtića.
Kako Međimurska županija u svom radu mnogo pažnje posvećuje obrazovanju, ovakvim događanjima nastoji se mlade zainteresirati za knjigu. Uz velik broj izlagača, sajam je pokazao da nije slučajno upravo Međimurje postalo središte pisane riječi, nakladništva i tiskarstva, uz dodatne sadržaje koji uključuju novu informatičku opremu i tehnologiju, predstavljanje međimurskih škola i drugo.
Nastavlja se međimurska tradicija sajmovanja koja ljude okuplja oko knjige
Sajam je već tradicionalno otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, pritom čestitavši desetljeće postojanja ovog svake godine sve jačeg sajma ove regije, ali i pritom istaknuo koliko je ponosan što je Međimurska županija uz Općinu Nedelišće osnivač Mesapa, te svjedoči ovakvim manifestacijama pripremljenima za posjetitelje iz mjeseca u mjesec. „U današnje vrijeme tehnologije, globalizacije i brzog napretka, nije lako organizirati sajam koji okuplja ljude oko knjige. No upravo knjiga i jedna kultura čitanja, uvijek su bili svojevrsna tradicija i neka vrsta baštine, koje smo mi Međimurci znali čuvati i sačuvati, uz našu kulturu, umjetnička ostvarenja, ljepotu KUD-ova i kvalitetnog rada koje provode udruge za naše Međimurje“, naglasio je župan te čestitao na nastupu zboru Josip Vrhovski iz Nedelišća, kao jednom od najsvjetlijih primjera kako čuvati svoju baštinu od zaborava.
Dobrodošlicu je prisutnima poželio i direktor Mesapa Vitomir Kirić koji je objasnio da će sajam opstati još dugi niz godina te kako se ne uspoređuju s nikime. „Mi nikada nismo težili boriti se s uspješnosti zagrebačkog Interlibera ili pak s Pulskim sajmom knjige, svi smo svjesni njihove jačine i broja ljudi okupljenih oko njih, no ovakav sajam zaslužuje svoje mjesto pri samom vrhu jer u Nedelišću postoji jedna tradicija sajmovanja“, objasnio je. „Ujedno je ovdje 1547. godine otisnut i prvi primjerak „Decretuma“ Ivana Pergušića na kajkavskom jeziku, a još smo od 19. Stoljeća pravi centar sajmovanja“, rekao je načelnik Općine Nedelišće Darko Dania. Svojim dolaskom potporu su sajmu dali i njegova zamjenica Ivanka Novak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Posavec, te predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, kao i brojni ravnatelji škola, predstavnici jedinica lokalnih samouprava i javnih poduzeća. Otvorenju je prethodio prigodan glazbeni program koji je bio uvertira u sajam koji će potrajati do nedjelje, 9. travnja.
Međimurska županija uložila oko 600 tisuća kuna u adaptaciju dječjeg odjela čakovečke knjižnice
„Mi i dalje održavamo Bibliobusnu službu, iako je ona u doba tehnologije svakako manje zanimljiva i posjećena nego je bila. No do trenutka kada će ona biti u funkciji, ući će u svaku općinu, svaki grad i svako mjesto“, rekao je župan Posavec i pozdravio ravnateljicu Knjižnice i čitaonice „Nikola Zrinski“ Čakovec Ljiljanu Križan, kao i ulaganja u knjižnicu teška više od 600 tisuća kuna krajem 2016. godine, u vidu preseljenja dječjeg odjela. „Adaptacije naših knjižnica naš su doprinos, tu  je i uz Čakovec, investicija i u knjižnicu u Murskom Središću, jer nam je cilj da upravo knjiga bude trajni spomen i koristi u edukativne svrhe svim generacijama“, zaključio je te pozvao sve da u tri dana uživaju u sajmu na Mesapu.
Spomenimo kako se na sajmu očekuju prezentacije i nastupi pisaca te nakladnika, stručni skupovi, predstave i radovi slikara, kao i kipara iz Hrvatske, Mađarske te Slovenije.
[ngg_images source="galleries" container_ids="948" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content