Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Baričević iz Europske komisije kod župana o sanaciji prometnica i iskorištavanju europskih sredstava

Datum objave: 6. travnja 2017.

Drago  mi je što sam nakon godine dana ponovo u Međimurju, vaša Županija, zahvaljujući dinamičnom vodstvu jedna je od onih kod kojih smo otvorili jedan od prvih EDIC-a Europe Direct Centara prije oko 3 godine upravo kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. To je ujedno i razlog zašto smo danas ovdje i zašto je upravo Međimurska županija domaćin godišnjeg sastanka svih EDIC-a, europskih mreža u Sv. Martinu“, rekao je prilikom svog službenog posjeta Međimurskoj županiji voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Pritom je sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem u Maloj vijećnici Međimurske županije odradio bilateralni susret na kojima su se dotakli tema ključnih za Međimurje.
Prije svega o temi korištenja europskih sredstava, otvaranja fondova i apliciranja u smislu razvoja cijele naše županije. U proteklih godinu dana povukli smo 150 milijuna kuna iz fondova, a uz određeni dio naših sredstva pokrenuli investicijski ciklus težak preko 200 milijuna u kulturnim, zdravstvenim i obrazovnim segmentima razvoja infrastrukture“, objasnio je Posavec te naglasio kako se tome može pridodati i projekt aglomeracije na području Čakovca i okolnih područja vrijedan 273 milijuna kuna, a u pripremi je potpisivanje ugovora za razvoj komunalne infrastrukture diljem županije teškog 378 milijuna kuna. Većina tih sredstava dolazi upravo iz EU, koja se direktno ulažu u infrastrukturu Međimurja kao zalog modernijeg i kvalitetnijeg života i budućnosti. Ujedno je istaknuto kako Međimurska županija po glavi stanovnika privlači najveći broj investicija, ali i najveći iznos europskih sredstava.
Uz prisustvo zamjenice župana Sandre Herman, pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića i voditeljicu EDIC centra Mariju Stanković, dotakli su se i teme iskorištavanje sredstava u energetici kako se upravo na međimurskom tlu, u Draškovcu realizira projekt Geotermalne elektrane za koju su dobivena bespovratna sredstva Europske unije, oko 115 milijuna kuna. Baričević je pritom pohvalio projekt Dynamic Light kojim će Međimurska energetska agencija uvesti led rasvjetu u Čakovec, te dodao kako je važna dobra apsorpcija fondova, kao i mogućnost privlačenja sredstava za mala i srednja poduzeća. „Ovdje je dobra gospodarska priča, pa tim poduzećima možemo ponuditi mogućnost dobivanja sredstava jer na tome upravo radi Europska komisija, koja je razvila sustav da zajedno s investicijskom bankom, preko Plana ulaganja, tzv. Junkerovog plana pomogne s povoljnijim  kamatama i omogućuje nešto slobodniji način odabira projekata, a to je Međimurju jako važno“, objasnio je.  
Granični prijelaz Mursko Središće i prometnice sanirat će se sredstvima Europske komisije?
Jedna od okosnica dijaloga prvog čovjeka Europske komisije u zemlji i župana bio je i promet, koji je jedna ključna točka u kojoj Međimurska županija želi iskoristiti europska sredstava. „U razgovoru s gospodinom Baričevićem dogovorili smo jedan plan te će nam u razgovoru s povjerenicom za promet i za regionalni razvoj Europske komisije pomoći u pronalasku konačnog rješenja i provedi projekta međunarodni granični prijelaz prema Murskom Središću, ali i gorućih pitanja kada govorimo o našim prometnicama“, objasnio je međimurski župan. U tome će dakako pomoći i odlična suradnja koja je postignuta otvaranjem EDIC centra koji radi posao na zavidnoj razini. Konstruktivan dijalog nastavljen je tijekom dana u Termama LifeClass Sv. Martin gdje se u dva dana održava godišnji sastanak predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj.
[ngg_images source="galleries" container_ids="943" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content