Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska zaklada dodijelila 260 tisuća kuna potpora u obrazovanju za 268 svojih mladih

Datum objave: 5. travnja 2017.

Od 2013. godine otkada je krenula s radom pa do danas, Međimurska zaklada za obrazovanje Dr. Vinko Žganec temeljem rezultata ostvarenih u školovanju, te izvrsnosti i uspješnosti svojih mladih, dodijelila je ukupno 260 tisuća kuna potpora. Radi se o čak 268 srednjoškolaca i studenata koji su obuhvaćeni ovakvim vidom ulaganja u sustav obrazovanja, ali samim time i u ostanak obrazovanog kadra u zemlji, ali i Međimurju. Iz godine u godinu sve je više korisnika potpora, u 2013. godini krenulo se sa svega 27 potpora, dok je danas čak 101 uz 115 pristiglih prijava na natječaj.
Svaka financijska potpora iznimno dobro dođe u fazi obrazovanja na doktorskim studijima, potpora je u mom slučaju zapravo već i utrošena na terensko istraživanje doktorata koji ide kraju. Na taj način zapravo Zaklada, Međimurska županija i Međimursko veleučilište na kojem radim, zajedničkim snagama utječu na razvoj cijelog područja, ulaganja u obrazovanje, a u skladu s potrebama gospodarstva.  Upravo je to način na koji se može postići nekakav napredak da obrazovanje bude ono što je -  najvažnije, u razvoju ne samo svake županije nego i cijele zemlje“, u svom je obraćanju i zahvali istaknula Ivana Bujan, koja je potporu dobila za doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.
Sredstva će utrošiti za terensko istraživanje, izvan terensku nastavu i maturalno putovanje
„Hvala na potpori, ali i prilici da se mogu obratiti u ime svih srednjoškolaca, dobitnika ovogodišnje potpore za obrazovanje. Vjerujem kako u ime svih mogu reći da nam je svaka takva podrška lokalne zajednice neophodna, da je pravi poticaj za nove rezultate i da nam olakšava osim samo školovanje, ujedno i neke druge ključne životne trenutke. Kako sam ja jedna od tri sestre, tu su još Marta i Ivona, a sve zajedno s dobivenim sredstvima sada možemo lakše planirati svoj odlazak na izvan terensku nastavu, a sestra Marta čak i maturalno putovanje“, rekla je na dobivenu potporu, ukupno 1500 kuna koliko dolazi u njihovo kućanstvo, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Leona Pongrac, te istaknula nadu da će svojim rezultatima opravdati povjerenje Zaklade i ubuduće.
„Ponosni smo što smo samo nakon raspisanog novog natječaja bili u mogućnosti dodijeliti ukupno 101 potporu u iznosu od oko 54 tisuće kuna, a s time ćemo nastaviti i dalje, jer ako smo samo jednoj učenici ili učeniku, jednom čovjeku ili jednoj obitelji pomogli putem Zaklade napravili smo puno. Vjerujem da djelovanjem naše Zaklade radimo i puno više, s obzirom da smo jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, gdje je predstavničko tijelo Međimurske županije formiralo ovakvu Zakladu, gdje se vijećnici Skupštine odriču svoje nakade i gdje na jedan specifičan način dajemo poticaj obrazovanju“, naglasio je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec, ujedno i upravitelj međimurske Zaklade, ali i poželio Leoni i Ivani da im ovo posluži kao poticaj da se građani odluče za daljnje školovanje, da sutra nađu sigurno radno  mjesto za pristojnu plaću i da ostanu u Međimurju. „Stoga nastavljamo, ne samo s ovakvim vidom potpore, već i s osiguranim udžbenicima, prijevozom za sve školarce, pa evo i s jednokratnim potporama našim studentima“, dodao je Posavec te objasnio kako se uskoro očekuje raspisivanje natječaja nakon što se 13. travnja odluka donese na sjednici Skupštine.
Voljeli bismo da je naš proračun i puno veći. Zato ću sad iskoristiti priliku i zahvaliti svima onima koji uplaćuju sredstva u proračun Zaklade za obrazovanje Dr. Vinko Žganec, prvenstveno vijećnicima Županijske skupštine koji se odriču dijela svojih naklada, članovima Upravnih vijeća naših institucija i evo tu ću naglasiti primjer dobre prakse Općine Orehovica koji izdvaja 1 kunu po stanovniku za potrebe obrazovanja naših mladih“, rekla je u svom obraćanju zamjenica župana i predsjednica UO Zaklade Sandra Herman te iskoristila priliku da pozove i ostale jedinice lokalne samouprave da se priključe radu Zaklade na ovaj način. „Znamo da mnoge Općine izdvajaju financijska sredstva za svoje studente, međutim ovo je još jedan dodatan vid ulaganja, jer u županijskoj zakladi ne gleda se tko dolazi iz koje općine, već su obuhvaćeni svi naši studenti, diplomanti i postdiplomanti, koji su nam ravnopravni“, naglasila je. „Mislim da smo doista primjer u funkcioniranju i usmjeravanju proračuna prema građanima, odnosno u poticanju obrazovanja naše Županije, a mladi su to i zaslužili svojim rezultatima“, zaključio je Posavec i pritom naglasio kako je ponosan na rad cijele Zaklade.
[ngg_images source="galleries" container_ids="940" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content