Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana smotra građanskog odgoja u Srednjoj školi Čakovec

Datum objave: 3. travnja 2017.

Uz domaćinstvo Srednje škole Čakovec te uz suorganizaciju Gospodarske škole i 3. Osnovne škole Čakovec, održana je 4. međužupanijska, ujedno 6. županijska smotra projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja Međimurske i Varaždinske županije za osnovne i srednje škole – Smotre Projekt građanin. Učenici pritom svojim projektima u prvom redu djeluju na poboljšanje zajednice u kojoj žive, ukazuju na probleme te se posvete pronalasku rješenja, čime se izravno uključuju u život svog kraja otvarajući pritom važna pitanja. Ove su godine vrijedni učenici i njihovi mentori uočili i istraživali ukupno 19 projekata u lokalnoj zajednici, od čega 9 u predmetnoj nastavi, 8 u razrednoj nastavi te 2 u konkurenciji srednjih škola. Smotru je svečano otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, uz čestitke svim školama na izradi kvalitetnih projekata, a pritom su mu „mali građani“ zahvalili na tome što je još 2012. kada je prvi puta otvarao smotru pružio podršku i dodatni vjetar u leđa učenicima i učiteljima za rad na novim projektima.
„Ova smotra samo je još jednom pokazala svu raskoš i kvalitetu međimurskog obrazovanja i dokazala uspješnim projektima i radovima svoju svrhu. Ne samo kao smotra, nego i građanski odgoj kao takav u sustavu školstva i obrazovanja. Čestitam svima na idejama i inicijativama, Srednjoj školi Čakovec na domaćinstvu, 3. Osnovnoj školi i Gospodarskoj školi na organizaciji, svim našim osnovnim školama koje su sudjelovale. Od Štrigove, Kuršanca, Hodošana, Ivanovca, preko Belice, Preloga, Svete Marije, Donje Dubrave i naravno do naših susjeda iz Varaždinske županije, 3. i 6. Osnovne škole Varaždin i škola u Petrijancu i Ivancu“, rekao je pritom međimurski župan te naglasio kako je percipirao neke probleme i ponuđena rješenja, ali i kako je uvjeren da će svima koji su u javnom sektoru biti itekako korisna. Međimurski školarci pokazali su da spremni postati odgovorni građani društva, uz svoju samostalnost i inicijativu, što su prepoznali i u Agenciji za odgoj i obrazovanje. „Ovdje zaista imamo puno projekata, moram primijetiti da su nekada naše državne smotre izgledale kao vaša današnja, a bilo je čak i manje projekata. Ove godine, nadamo se da će biti oko 60-80 projekata na državnom nivou, gdje naši Međimurci i Varaždinci uvijek pridonose barem s jednom petinom“, rekao je Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik za građanski odgoj u Agenciji.
Smotri je prisustvovala i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, a u ime domaćina sve prisutne pozdravila Nataša Hajdinjak, ravnateljica 3. OŠ Čakovec. „Poštovani učitelji, dragi učenici, razvidno je da iza Vas stoje sati i sati planiranja i izrađivanja rada. Ja Vam već sad čestitam na svom tom trudu, ono što slijedi je predstavljanje projekata pred članovima povjerenstva. Ne sumnjam u Vas, želim Vam svu sreću“, rekla je dok se pritom Aleksandra Oreški, učiteljica savjetnica u IV. OŠ Varaždin, ali i predsjednica Povjerenstva priključila dobrim željama i objasnila da sve učenike čekaju čak tri komisije.
U prigodnom programu svečanosti predstavili su se učenici Marcela Mesarić iz Gospodarske škole i Matija Levačić iz 3. OŠ Čakovec kao voditelji programa, zatim zbor Srednje škole Čakovec, učenici 2.a 3.OŠ scenskom igrom, Silvio Vlah i Nikolina Jurović iz Gospodarske škole, zbor Gospodarske škole, zbor 3. OŠ, a kao gošće nastupale su članice Ženske vokalne skupine Stridonne. 
Sudionici Smotre naknadno će primiti obavijest Državnog povjerenstva te saznati tko je svojim projektom zaslužio biti dio državne smotre, a kako je građanski odgoj svoje temelje gradio upravo u Međimurju, ne sumnjamo u nove odlične rezultate međimurskih školaraca.
[ngg_images source="galleries" container_ids="937" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content