Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar obrane Krstičević u službenom posjetu Međimurskoj županiji o sinergiji gospodarstva i sigurnosti

Datum objave: 24. ožujka 2017.

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane Damir Krstičević te tom prilikom odradio radni sastanak sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem. Uz teme obrane, gospodarstva, braniteljskih udruga te sigurnosti, sastanku su u Maloj vijećnici Međimurske županije prisustvovali Božo Kožul, posebni savjetnik ministra, Zdravko Jakop, državni tajnik u ministarstvu, brigadir Ivan Raos, načelnik sektora za infrastrukturu, brigadir Dražen Jonjić, šef službe za odnose s javnošću i informiranje, natporučnik Goran Delija, provedbeni časnik u kabinetu ministra, kao i saborski zastupnik Darko Horvat, načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić, predsjednik HGK – Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, pročelnik UO za poslove župana Goran Gotal i pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović.
Hrvatski vojnik opremljen je isključivo hrvatskom, ali i međimurskom opremom
Naglasak službenog posjeta svakako je uz obranu i sigurnost, stavljen na gospodarstvo, pa je tako uz to što je posjetio tvrtku Šestan-Busch u Prelogu, ministar istaknuo svijetle primjere ovdašnjeg gospodarstva koje odijeva i štiti hrvatske vojnike, ali i vojnike te sustav civilne zaštite i obrane diljem Europe. „Osim za MORH, međimurski gospodarstvenici razvijaju opremu i tehnologiju za vojnu industriju diljem svijeta. Takav potencijal međimurskog gospodarstva dobar je temelj za nastavak daljnje suradnje s Vladom RH, a vjerujem kako će ministar znati iskoristiti naše mogućnosti, te uključiti naše tvrtke i u daljnje akcije ministarstva“, dodao je međimurski župan. „Tvrtke kao što je Šestan-Busch nude svjetski proizvod i moja je zadaća da sustav sigurnosti osim temeljnog dijela na samoj sigurnosti, bude i u funkciji razvoja gospodarstva. Hrvatski vojnik opremljen je u potpunosti hrvatskim proizvodima i moja je zadaća promocija istih i pomoć da se ti proizvodi koriste i u drugim državama, drugim vojskama, ali i da ti proizvodi budu gdje trebaju biti“, odgovorio je ministar i posjet nastavio u Prelogu.
Međimurje vojni objekt iskoristilo za veleučilište, razvoj tvrtki te agencije i tehnološke centre
„U prvom smo redu s potpredsjednikom razgovarali o modelu koji smo pronašli u vidu iskorištavanja vojarne i vojnih objekata u svrhu razvoja gospodarstva i jedne sredine. Naime otkako smo od države dobili u vlasništvo prostore bivše Vojarne, na tu smo lokaciju smjestili Međimursko veleučilište, Tehnološko – inovacijski centar, REDEA-u, razvojnu agenciju, uz niz sadržaja i tvrtki inkubatora. Znate da nam je vojni poligon usmjeren za razvoj gospodarstva, koji kada se popuni, sasvim će sigurno otvoriti nekoliko tisuća radnih mjesta na atraktivnoj i poželjnoj lokaciji“, rekao je nakon sastanka župan Posavec, te objasnio kako je ključan dijalog s ministrom obrane, uz gospodarstvo, ujedno sigurnost te potpora braniteljskim udrugama.
Poanta cijele priče je sinergija, zajedništvo, ono potrebno u Hrvatskoj, između državne i lokalne vlasti. To je ta sinergija koja može osigurati da izgradimo bolju i kvalitetniju zemlju. Kao država moramo raditi na tome da naš sustav sigurnosti redefiniramo i mi smo sada upravo u toj poziciji, radimo strateški dokument, strategiju nacionalne sigurnosti - Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, da bi se mogli nositi sa svim ovim opasnostima i rizicima s kojima je suočeno svako društvo“, objasnio je ministar obrane, te iskoristio priliku da se još jednom zahvali ljudima ovog kraja na ogromnom doprinosu koji su dali u trenucima kada je domovini bili najteže i na činjenici da su obranili svoju zemlju, bilo u Vukovaru, Dalmaciji ili Slavoniji. „Svi ovi ugrozi koji se događaju u ostatku Europe, ne mogu samo zaobići RH, ali sustav koji ste pripremali, koji gradite će na adekvatan način odgovoriti svim tim ugrozama i ja se sigurno osjećam u Međimurskoj županiji, ali i u svakom dijelu Hrvatske, a siguran sam i nadam se da će takav osjećaj imati svaki građanin RH i gost koji će u slijedećim godinama posjetiti ovu zemlju“, dodao je zastupnik Horvat.
[ngg_images source="galleries" container_ids="930" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content