Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kajkavci se u Lisinskom predstavili kulturom, tradicijom i pjesmom

Datum objave: 22. ožujka 2017.

Pet kajkavskih županija, Grad Zagreb i Radio Kaj, partnerski su organizirali najveći do sada izložbeno – prodajni, turističko – gospodarski i kulturološki projekt Kajkavci u Lisinskom. Projekt je to koji povezuje i promovira kontinentalnu Hrvatsku, značaj, zanimljivosti, snagu i zajednički nastup na kulturološkom području, ali ujedno objašnjava samu srž riječi KAJ. Veliki projekt povezivanja, partnerski su potpisali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i Zagrebačke županije Stjepan Kožić, te u ime organizatora Radio Kaj Drago Gradečak. Na jednom mjestu, kroz razna kulturno-umjetnička, promotivna i edukativna događanja predstavljene su turističko-gospodarske i kulturne posebnosti spomenutih županija. Na sajmu su sudjelovala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i seoska domaćinstva sa svojim poljoprivrednim proizvodima, a ponudu su predstavile i turističke zajednice, toplice, djelatnici u zdravstvenom turizmu, cikloturizmu, vinari, pčelari i mnogi drugi.
O raznolikosti i kvaliteti ponude Međimurske županije govorili su djelatnici Turističke zajednice Međimurske županije, ali i proizvodi te predstavljanja Restorana Mamica i Međimurski dvori, OPG-ova Rajher, Šardi, Zadravec, Patafta, Hadela, Biber i Fuček, Udruge žena Nedelišće i „Potočnica“ Domašinec, Domaće radinosti Horvat, te Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae.
Spomenimo kako je prilika iskorištena da se javnosti predstavi Međimurje kao Europska destinacija izvrsnosti, ali i najave skore manifestacije poput Dana Međimurske županije od 18. travnja, te Dani vina u Međimurskoj županiji – Urbanovo, koje kreće 19. svibnja. Program su vodili, popularni dvojac Radija Kaj Gordana Tepuš i Ivan Benc. Posjetitelje su dočekivale povijesne postrojbe među kojima i Zrinska garda Čakovec, a nastupala su kulturno-umjetnička društva, pa je tako međimurski predstavnik bio KUD Belica. „U Lisinskom smo prikazali  posebnosti najsjevernije i najmanje hrvatske županije i jedine županije koja se može podičiti dvostrukom titulom Europske destinacije izvrsnosti. S nama su bili izrađivači suvenira, proizvođači bučinog ulja, mesa 'z tiblice, žene koje pletu cekere, peku tradicijske međimurske kolače, izložili smo naša međimurske vina i predstavili se kulturno-umjetničkim programom“, istaknula je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Događaj je završio večernjim koncertom najpopularnijih skladbi nastalih u proteklih 50 godina na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini i festivalu Radija Kaj Pjesma i tambura.
[ngg_images source="galleries" container_ids="928" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content