Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I u Međimurju obilježen Svjetski dan prava potrošača

Datum objave: 18. ožujka 2017.

15. ožujka, Svjetski dan prava potrošača ove je godine obilježen i u Međimurje, točnije gradu Prelogu, te je pritom potaknuo i aktualizirao raspravu o pitanjima i problemima vezanima uz područje zaštite potrošača. To je ujedno bila i prigoda za promicanje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtjeva da se ta prava poštuju, pa su stoga uz ostale zainteresirane obilježavanju prisustvovali i osnovnoškolci te srednjoškolci iz Preloga. „Mislim da je današnji dan vrlo bitan, ne za nas danas, nego za naraštaje koji nam dolaze, jer očito je da smo u situaciji da proživljavamo neke stvari koje nam nisu ugodne i koje moramo proživjeti“, u uvodu je rekao Zlatko Polišanski, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača Međimurske županije „Međimurski potrošač“, te pritom predstavio temu zaštite potrošača od početka pa do danas. Tako je napomenuo kako je tema - razvoj zaštite potrošača nastala 15. ožujka 1962. godine, donošenjem deklaracije o osobnim pravilima potrošača američkog predsjednika John F. Kennedya.
Od 1983. godine taj se dan obilježava kao Svjetski dan prava potrošača. „Moram reći da smo ponosni što smo danas suorganizatori ovakvog skupa i teme koje su odabrane vrlo su interesantne, slobodno mogu reći životno važne. Prvo hrana za ljude, ispravnost i odnos koji je bitan za samo zdravlje i druga tema, sigurnost preko interneta koje u zadnje vrijeme poprima itekako veliku pažnju, ali u onom negativnom kontekstu“, rekao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek i objasnio važnost svakoga da bude informiran i da zna više i o zdravoj prehrani i o sigurnosti. „Smatram da mi u Međimurju imamo dosta razvijenu svijest o zaštiti potrošača, ujedno i zahvaljujući Udrugama koje se time bave, kao što je ona koja nas je danas okupila. I to je dobro, jer uvijek treba komunicirati, educirati se i organizirati ovakve manifestacije na kojima razmjenjujemo iskustva da vidimo gdje jesmo i gdje idemo na tom području. Posebna je vrijednost što su s nama i učenici, jer moramo uključivati i obrazovani sektor u viziju, plan i njegovu realizaciju kroz institucije“, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao da ako u tom segmentu Županija može i dalje biti na usluzi i pomoći, da su otvoreni za tu vrstu rasprave. Politika zaštite potrošača u EU temelji se na 10% ukupnih načela, navedenih u dokumentu Zaštita potrošača u Europskoj uniji koji je 1. rujna 2005. izdala opća Uprava za europsko povjerenstvo za zaštitu potrošača.
Ulaskom Hrvatske u EU, tih 10 načela odnosi se i na nas. Hrvatska potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, između RH i europske zajednice te njihovih članica, 2001. godine počinje značajniji razvoj politike zaštite potrošača u Hrvatskoj i time se Hrvatska obvezala uskladiti svoje pravo s pravom stečenim Europske unije. Spomenimo kako su održana dva zanimljiva predavanja, prvo Branka Bartolića, višeg veterinarskog inspektora na temu Sigurnost hrane u prometu, te predavanje predstavnika Policijske uprave međimurske Josipa Jalšovca o Zaštiti djece na internetu.
[ngg_images source="galleries" container_ids="921" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content