Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

GSV Međimurske županije rezimirao godinu i najavio program za 2017.

Datum objave: 16. ožujka 2017.

Izvješće o radu za 2016. godinu,  Program rada za 2017. godinu, informacija Policijske uprave međimurske i tema kretanja na tržištu rada u Međimurskoj županiji, bile su točke o kojima se raspravljalo na 86. sjednici  Gospodarsko- socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. 
U prošloj godini Vijeće je održalo ukupno šest sjednica  na kojima se raspravljalo o temama značajnima za Međimurje, održane su dvije tematske sjednice „Razvoj socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji“ i Zavoda za hitnu medicinu -  Hitna je Međimurju bitna. Povodom Dana zaštite na radu održana je prigodna sjednica. Tijekom cijele godine članovi Vijeća bili su aktivno uključeni u projekt „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije koji je u potpunosti financiran iz strukturnih i investicijskih fondova. Cilj Projekta bio je postići veću učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera - poslodavaca, sindikata i županija.
Župan Matija Posavec iskoristio je priliku te zahvalio članovima GSV-a na suradnji u protekle četiri godine. „Mislim da je suradnja bila dobra i da smo postavili dobre temelje i pokazali kako bi trebao izgledati dijalog savjetodavnog tijela s regionalnom samoupravom, pa se nadam da će se dobra praksa sinergije nastaviti i dalje.  Uvažavali smo Vaše inicijative, Vaše prijedloge i provodili zajedničke projekte na dobrobit svih dionika, osobito radnika, gospodarstvenika, poduzetnika, a u konačnici i svih naših sugrađana.  Uvijek je bolje raditi u timu, treba nastaviti takav put i dalje, boriti se u svakom segmentu, težiti napretku i poboljšanju ukupnog gospodarstva, ali i još kvalitetnijoj suradnji javne uprave.  Vjerujem i da tu možemo biti uzor drugima kao primjer dobre prakse“, istaknuo je župan Posavec u svom obraćanju.
Program rada za 2017. godinu  vrlo je ambiciozan, a  članovi Vijeća iz Hrvatske udruge poslodavaca  akcent svog rada i rada Vijeća u cjelini stavljaju na utjecaj državne politike na regionalnu i lokalnu samoupravu,  život i standard građana, rad lokalnih samouprava, društvenih tvrtki i agencija te demografsku sliku Međimurja  i utjecaj tih faktora na gospodarstvo.
Marina Kodba iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područni ured Čakovec u svom je izlaganju istaknula da se u veljači smanjio broj nezaposlenih, tako sada imamo 4272 nezaposlene osobe na tržištu rada, što je 1,5 % manje u odnosu na siječanj 2017. godine i čak 18,5 % manje nego u veljači 2016. U veljači je  zaposleno 23%  više osoba nego u siječnju, najviše u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i  trgovini. Problem koji se i dalje javlja je struktura nezaposlenih, dok i dalje postoji deficit  zanimanja u građevinarstvu, metalnoj industriji, prijevozništvu i ugostiteljstvu, iako u nekim drugim postoji suficit. To se pokušava promijeniti   raznim mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naime na snazi je devet mjera kojima se nastoji poboljšati  tržište rada.
Načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić  2016. godinu ocijenio je dobrom, a ne samo zadovoljavajućom kako je to bilo ranijih godina.  „Bilo bi dobro kada bi sve godine koje dolaze bile takve. Prošle je godine bilo 1215 kaznenih djela što je smanjenje 18,51 % u odnosu na proteklu 2015.  godinu.  Gotovo svi pokazatelji idu u prilog smanjenja  kaznenih  i drugih djela  koja su u nadležnosti PUM-a i bilježi se svake godine konstantni pad“, objasnio je te dodao kako je ujedno smanjen i gospodarski kriminalitet za 6 % u odnosu na proteklu godinu. Državna granica također je sigurna, iako godišnje imamo  8,5 milijuna osoba i 3,5 milijuna vozila koja prelaze državnu granicu na našim graničnim prijelazima.  Značajnu ulogu Policijska uprava međimurska pridaje i preventivnim programima gdje su  u samom vrhu na razini Republike Hrvatske. 
[ngg_images source="galleries" container_ids="915" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content