Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurju novih 20 milijuna kuna europskog novca prekograničnom suradnjom s Mađarima

Datum objave: 7. ožujka 2017.

U okviru prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska- Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. pune 4 godine čekali su se natječaji, no nakon što su otvoreni, Međimurska županija u svibnju 2016. prijavila je svoje projekte, te ovih dana saznala da će se od sveukupno njih 54 odabranih, financirati čak 10 međimurskih. To znači da će se ostvariti jedan pravi investicijski prekogranični zamah, kako dosad na sjeveru zemlje nije bilo toliko velikih infrastrukturnih projekata. Ovi su vrijedni 20 milijuna kuna, od čega će više od 17 milijuna doći iz bespovratnih europskih sredstava, a dokaz kako Međimurje s pravom slovi kao županija koja privlači najviše europskog novca upravo je i taj da će dobiti više od 10% ukupnog iznosa prvog poziva programa. „Drago mi je da uz stručne službe i institucije Međimurske županije i danas možemo samo potvrditi najave da nas u ovome trenutku kao instituciju regionalne samouprave doista čeka najveći investicijski ciklus u Međimurju kada govorimo o zdravstvu, ali i obrazovanju, te evo i o prekograničnoj suradnji“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec referirajući se na nova europska sredstva koja će se sliti u međimursku blagajnu te objasnio kako je u prvom redu riječ o turističkim, razvojnim i infrastrukturnim projektima, uz nastavak planova u cestogradnji, ali i ono što je također značajno nastavku prenamjene bivše Vojarne u Čakovcu.
Županija nastavlja s revitalizacijom bivše Vojarne u Čakovcu
Tako će se na ulasku u prostore bivše Vojarne revitalizirati zgrada gdje će se smjestiti memorijalna soba Međimurske županije, prostori Turističke zajednice, posebni objekt za turističke atrakcije i to ne samo u svrhu razvoja turizma, već i u svrhu razvoja objekta bivšeg vojnog objekta kojeg je cilj u potpunosti dovesti u funkciju. Taj će projekt u cijelosti provesti Regionalna razvojna agencija REDEA. „Isto tako, provodit ćemo projekt koji se odnosi na povezivanje institucija predstavnika poljoprivrednog sektora s kratkim opskrbnim lancima, dok ćemo s Međimurskom energetskom agencijom MENEA-om razvijati treninge za energetsku efikasnost za male i srednje poduzetništvo“, rekla je Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e i dodala kako je ključno naglasiti kako je u Međimurju od prošle godine smještena info točka Zajedničkog tajništva INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska, što je upravo jedan od razloga zašto su međimurski projekti uspješniji i bolji, ali i brojniji, uz pomoć središnjice u informiranju i savjetovanju kod apliciranja. Kako je dodao Darko Radanović, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti zamijećen je puno veći interes za projekte nego u prvom programskom razdoblju, uz sudjelovanje čak 11 Županija, 8 iz Hrvatske i 3 iz Mađarske, koje obuhvaćaju više od 2 milijuna stanovnika.
 
Oko 9 milijuna kuna za cestogradnju, a 30% turističkih projekata!
Ovo je velik dan za Županijsku upravu za ceste, prošao nam je veliki projekt kojim ćemo ulagati u našu infrastrukturu. Radi se o obnovi makadama Goričan – Kotoriba u dužini od 13 kilometara, tu su još i pješačko-biciklističke trake koje će povezivati  donje Međimurje, Grad Prelog i Donji Kraljevec. Samo od Donjeg Kraljevca do Hemuševca investicija je vrijedna oko 5 milijuna kuna“, objasnila je ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini, dok Rudi Grula, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije objasnio kako je u turizmu na cijelom području prošlo 13 projekata, od čega čak 4 iz Međimurja. „U suradnji sa Štrigovom napravit ćemo sve od projektne dokumentacije do građevinske dozvole za projekt vidikovca na Mađerkinom bregu, tako da vjerujem da ćemo sljedeće godine već moći krenuti s radovima. Ujedno radimo Turističku cestu zanata s Udrugom Međimurske roke, Centar za posjetitelje u Goričanu i mnogo drugih projekata samo iz ovog programa“, naglasio je Grula. U okviru prekograničnog programa, MENEA će se baviti kvalitetnom pripremom za energetsku obnovu više stambenih zgrada, što posebno zanima građane. „Imamo jednog mađarskog partnera, a ukupan budžet projekta je nešto manji od 2,5 milijuna kuna“, rekao je direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić.
„Doista se na ovom primjeru, kao i mnogim drugima vidi da je ključno imati dobre institucije koje Vas prate i kvalitetne stručne službe, te sam doista kao župan ponosan na našu REDEA-u, MENEA-u, ŽUC i TZ, ne samo da rade svoj posao, već cijelo vrijeme promišljaju kako na najbolji mogući način iskoristiti mogućnosti koje se pružaju bez obzira je li riječ o nacionalnim ili europskim fondovima, kako bismo u konačnici što više novaca i što više realiziranih projekata mogli implementirati u našu Županiju i na krajnju korist građanima, stoga hvala svima koji su u tom sustavu“, zaključio je međimurski župan.
Spomenimo kako su partneri na projektima uz Međimursku županiju, REDEA-u, TZ Međimurske županije, MENEA-u i ŽUC su još i Općina Štrigova, Grad Prelog, Općina Goričan, Donji Vidovec, Udruga Međimurske roke i Ured državne uprave – Ispostava Prelog.
[ngg_images source="galleries" container_ids="908" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content