Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom 1. ožujka, Dana civilne zaštite - Međimurski sustav jedan od najorganiziranijih u zemlji

Datum objave: 3. ožujka 2017.

Povodom međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite, koji se obilježava svake godine 1. ožujka, Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije održao je svečanu sjednicu. Na njoj su domaćini župan Međimurske županije Matija Posavec, njegov zamjenik, ujedno i načelnik Županijskog stožera Zoran Vidović, te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke ugostili brojne goste i pripadnike sustava. Među njima, iz Direkcije za obranu od katastrofa županije Zala iz Mađarske, voditelja Ispostave Nagykanizsa Dobosa Istvana i predstavnika Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, voditelja regijskog Centra za obavješćivanje Mursa Sobota Primoža Senčara.
Uz 1,2 milijuna ulaganja u sustav, Županija u europskom projektu vrijednom 9 milijuna kuna
„Čestitam svima Vama koji ste dio sustava civilne zaštite, svatko na svojoj poziciji i razini, našim vatrogascima diljem Međimurja, djelatnicima hitnih službi i volonterima koji požrtvovno i nesebično drže jedan od najbolje organiziranih sustava civilne zaštite u zemlji“, rekao je u uvodu međimurski župan i dodao da iako nijednu potencijalnu katastrofu ne možemo spriječiti, ono što možemo je ulaganjem u preventivu i infrastrukturu, taj sustav dobre organiziranosti staviti na jedan viši nivo. Upravo to Županija radi, ulaganjem u zdravstvene ustanove, prometnu infrastrukturu, obrazovne institucije i drugo. Točnije samo se iz Županijskog se proračuna ove godine izdvaja 700 tisuća kuna za Vatrogasnu zajednicu, 180 tisuća za operativno vatrogasno dežurstvo, 150 tisuća za sustav civilne zaštite, 253 tisuće za Crveni križ, kao i sredstva za HGSS i Vijeće za prevenciju, što čini više od 1,2 milijuna kuna direktnog ulaganja. Međimurska županija te njen Stožer ujedno su dio europskog programa vrijednog oko 9 milijuna kuna za jačanje kapaciteta za postupanje u izvanrednim situacijama, u okviru prekograničnog programa Interreg Mađarska-Hrvatska, u okviru kojeg će se nabaviti nova suvremena oprema.
Sustav je onoliko jak koliko su snažne njegove najslabije karike
„Stožer civilne zaštite utvrdio je Analizu stanja sustava zaštite i spašavanja u 2016. godini, te Plan razvoja sustava civilne zaštite za 2017. U ovakvim prigodama se obično sumiraju i analiziraju rezultati rada i djelovanja, te je, na sreću, potrebno konstatirati da u protekloj godini nije bilo većih opasnosti od elementarnih nepogoda i drugih civilizacijskih katastrofa, a time niti potrebe za angažiranjem dodatnih snaga sustava civilne zaštite“, rekao je u svom obraćanju načelnik Stožera te uz čestitke povodom 1. ožujka podsjetio da pomažući drugima i štiteći njih i njihovu imovinu – štitimo sebe. „Sustav civilne zaštite je kompleksan i svi moramo dat svoj obol u zaštiti naših građana, a onoliko je jak koliko su snažne njegove najslabije karike. Potrebno je da svi sudionici sustava ulažu u resurse u prevenciju, preventivu i reaktivni dio jer kad nastupi događaj velikih razmjera tada je prekasno za neke aktivnosti. 2016. je na području županije protekla uglavnom mirno, bez događaja s obilježjem većih nesreća. Sve jedinice lokalne i područne ( regionalne ) samouprave izradile su svoje procjene ugroženosti i planova zaštite i spašavanja“, dodao je pročelnik Söke, dok se župan Posavec nadovezao kako je upravo zajedništvo jedan osnovni cilj u ovakvom radu i djelovanju, jer samo na taj način možemo biti dobro organizirani i reagirati pravovremeno.
Spomenimo kako su sjednici bili prisutni još i Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije, gradonačelnika Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved i ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, dok su program svojim nastupima upotpunili članovi Dječjeg pjevačkog zbora Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec.
Nakon svečanosti uzvanici su se uputili na otvaranje suvremenog objekta za prihvat donirane robe i skladišta opreme za hitne intervencije Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.
[ngg_images source="galleries" container_ids="903" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content