Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dvjema županijskim smotrama predstavljena kreativnost učenika međimurskih škola

Datum objave: 25. veljače 2017.

Osnovna škola Strahoninec ove je godine bila domaćin Natjecanja i izložbe učenika osnovnih i srednjih škola u području vizualne umjetnosti i dizajna LIK 2017. koja se održala u zgradi Scheier. „Ovo je još jedna prilika da se djeca osim u obrazovnom, istaknu i u odgojnom spektru te izraze svoju kreativnost, a predstavljeni radovi na ovoj smotri dokaz su da to rade jako dobro,  kvalitetno i kontinuirano uz pomoć svojih mentora. Velik je trud uložen, pa posebno veseli prepoznatljivost i na nacionalnom nivou“, prilikom otvaranja Smotre istaknula je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. „Na županijsku razinu ove godine je pristiglo 185 likovnih radova iz osnovnih škola i dva iz srednje na zajedničku  temu „Zvučna slika“ s podtemom za osnovne škole „Ritam boje i ritam svijetla“ . Učenici osnovnih škola svoje su radove predstavili u obliku fotografija formata 13X18 centimetara, odnosno foto kolaža od 15x15 do 50X50 centimetara za srednjoškolce. Sami ćete prosuditi kojim su rješenjima dočarali zvuk, ritam i boju, a 10 najboljih predstavljat će našu Županiju na državnoj razini natjecanja“, objasnila je predsjednica Povjerenstva Marina Mrazović u čijem sastavu su još bile Monika Vrtarić Vuk, Kristina Jančec i Barbara Salaj.
Nagrađeni u kategoriji osnovnih škola su Matej Žerjav iz II. Osnovne škole s mentoricom Monikom Vuk Vrtarić i Lucija Korunić iz Osnovne škola Ivana Gorana Kovačića s mentorom Domagojem Zorčićem, dok je prvo mjesto uzela Franka Bukovec iz OŠ Starhoninec uz mentoricu Marinu Mrazović. Kod srednjih škola drugo mjesto osvojila je Marija Dombaj iz Graditeljske škole, s mentorom Petrom Križnarom, dok je prvo mjesto pripalo Klaudiji Horvat i njenom mentoru Andriji Večenaju. Spomenimo da su program svojim izvedbama uljepšali učenice i učenici škole domaćina pod vodstvom profesora Aleksandra Rebernika, dok je domaćin i organizator bila ravnateljica Jelena Okun.
Državno natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“
„Knjiga ima čudesnu moć. U njoj se pred našim očima život stvara. Iz slova iskrsavaju lica kao da su od krvi i mesa. Nestaju granice što razdvajaju stvarnost od mašte. Ta nas lica navode da istinski suosjećamo s njihovom patnjom, da se do suza smijemo njihovim šalama, da se radujemo s njima, da sanjamo…“, u uvodu su istaknuli voditelji Lara i Dorjan, citiravši književnicu Maje Glušćević na Županijskom natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ u II. Osnovnoj školi Čakovec. Projekt koji ove godine ima temu Ljepota različitosti, već devetu godinu zaredom provodi Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara u suradnji s Hrvatskom mrežom knjižničara, a za cilj ima potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, te na istraživanje i kreativno stvaranje.
Natjecanje se sastoji od dva segmenta, pisanog djela u trajanju od 60 minuta, te likovne prezentacija pročitanih knjiga u obliku plakata. Natjecanje je službeno otvorila zamjenica župana te svima poželjela puno uspjeha i sreće te da na najbolji način predstave sebe, svoju školu i Međimurje. Otvorenju su prisustvovali još i domaćin ravnatelj II. Osnovne škole Čakovec Vinko Grgić, predstavnik Grada Čakovca David Vugrinec, pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove, predsjednica Povjerenstva Bojana Grgić, Dražen Ružić voditelj Županijskog stručnog vijeća te Tanja Radiković, knjižničarka i jedna od kreatora ovog vrijednog projekta. Svečanost otvaranja nastupom su upotpunili učenik 8. razreda Matej Žerjav s monologom iz romana Zorana Pongrašića „Vidi majmuna“ i Ida Blažinović, učenica 6. razreda s pjesmom Lies, Marina and the Diamonds.
Nakon županijske razine natjecanja, u svibnju će se održati Državno natjecanje, čiji će domaćin također biti jedna od škola u Međimurskoj županiji.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content