Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predani projekti teški 27 milijuna kuna za energetsku učinkovitost u međimurskim školama

Datum objave: 23. veljače 2017.

Oko 27 milijuna kuna vrijedni su projekti Međimurske županije za energetsku obnovu javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, od čega čak 17 milijuna kuna investicija na području grada Čakovca. Jedna od tih, koja će obuhvatiti kako školu, tako i obnovu školske sportske dvorane, je ona Ekonomske i trgovačke škole, gdje je danas održana završna konferencija čak dvaju projekata, za energetsku obnovu ETŠ-a i Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec. „Pokrenuli smo investicijski zamah gdje ćemo obnoviti Ekonomsku i trgovačku školu te školsku dvoranu, radionice Tehničke i Graditeljske škole Čakovec, te Učenički dom Graditeljske škole, uz škole Šenkovec, Selnicu i sportsku dvoranu OŠ Donji Kraljevec. Dodana vrijednost je ta da su planirane uštede energenata veće od 60%, a važno je  naglasiti da od ukupne investicije od 27 milijuna kuna, 25 milijuna će stići iz europskih i nacionalnih fondova“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao kako se ovdje radi o direktnim ulaganjima u obrazovne kapacitete danas, dok se već sutra predaju projekti i u zdravstvu, izradom Akcijskog plana energetske obnove kompleksa Županijske bolnice Čakovec, ali i za energetsku obnovu Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, vrijednog 10 milijuna kuna.
„Mi kao ekonomska, ali i EKO škola s dijamantnim statusom, uvijek se zalažemo da naša škola bude obnovljena i da sama može stvarati nove vrijednosti. Kada je bio raspisan natječaj za energetsku učinkovitost, mi smo se javili, uz veliku podršku Županije koji su odlučili da upravo mi možemo krenuti u izradu dokumentacije“, rekla je ravnateljica ETŠ-a Bosiljka Vinković Kukolić, objasnivši kako učenici jedva čekaju novi vanjski izgled škole, ali posebice obnovljenu dvoranu. „Mi se nadamo da ćemo već tijekom ljeta krenuti s obnovom škole, ako sve bude po planu. Planirano trajanje radova je 60 dana, tako da učenike već sljedeće školske godine može dočekati obnovljena ustanova, ali i uštede koje su kod nas procijenjene preko 70%“, naglasio je ravnatelj škole iz Šenkovca Vladimir Novak. Međimurske energetska agencija preuzela je provođenje projekata, a prema riječima direktora MENEA-e Alena Višnjića, prema neslužbenim informacijama iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupno je zaprimljeno 200-tinjak prijava, te za natječaj alocirano 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ali i da je u istom obimu najavljen i novi natječaj.
Na konferenciji su bili prisutni još i Leonarda Tarandek, voditeljica projekta, Duško Kanižaj, predstavnik tvrtke Instal Promet Kanižaj d.o.o. i Nevenka Vuković Varga, predstavnica tvrtke Princon d.o.o. koja je naglasila kako će se provoditi edukacija djelatnika i učenika, da se uštede isplate što prije. „Međimurska županija je osnivač  36 osnovnih škola i svih srednjih škola na području županije i naravno da mnoge od tih institucija vape za obnovom, upravo kako bi uvjete prilagodili našim učenicima i nastavnicima, jer je to jedan od segmenata za kvalitetno održavanje nastave. Dakle dižemo razinu obrazovanja na jedan viši nivo, u svim gradovima i općinama naše županije“, zaključio je Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content