Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Proglašeni najsportaši Međimurja

Datum objave: 22. veljače 2017.

U organizaciji Zajednice sportskih saveza i udruga Međimurske županije održano je proglašenje najboljih sportaša i momčadi Međimurja u 2016. godini te dodjele najviših županijskih sportskih priznanja Franjo Punčec.
Uz predsjednika zajednice Matu Kljajića na svečanosti su bili župan Međimurske županije Matija Posavec, saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, zamjenik župana Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, član vijeća HOO-a i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec, predsjednik zajednice sportova Čakovca Bojan Ružić te brojni drugi gosti i uzvanici.
Najboljom sportašicom proglašena je Paula Posavec, rukometašica Ženskog rukometnog kluba Zrinski koja je kao seniorska reprezentativka Hrvatske nastupila na Europskom prvenstvu u Švedskoj.
Najbolji sportaš je gimnastičar Filip Ude koji je vrhunski sportaš prve kategorije, nastupao je na OI u rio de Janeiru, osvojio je 2. mjesto na PH na konju s hvataljkama, 2. mjesto na Svjetskom kupu Anadia i 4. mjesto na Svjetskom kupu u Osijeku.
Najbolja ženska ekipa je seniorska ekipa Ženskog rukometnog kluba Zrinski Čakovec koja je prošle godine osvojila 7. mjesto u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi i izborila je nastup u osmini finala hrvatskog rukometnog kupa.
Najbolja momčad je Odbojkaški klub Međimurje Centrometal. Klub je prošle ogdine osvojio treće mjesto u odbojkaškoj Superligi, izborili su polufinale kupa hrvatske i igrali su susret šesnaestine finala srednjeeuropskog CEV Challenge Cupa.
ALEN NOVAK, OSOBA S INVALIDITETOM
Proglašen je najbolji sportaš osoba s invaliditetom Alen Novak. On je član kluba Mura, trenira atletiku, pikado, boćanje i mali nogomet. Osvojio je prvo mjesto na PH za osobe s intelektualnim poteškoćama u malom nogometu.
TRI POSEBNA PRIZNANJA Dodijeljeno je posebno priznanje Rukometnom savezu Međimurja za 60 godina djelovanja, Udruzi za sportsku rekreaciju Sport za sve Mursko Središće koja je osvojila prvo mjesto u sveukupnom plasmanu na Hrvatskom festivalu sportske rekreacije i juniorskoj ekipi SRD Mura Mursko Središće koja je na kupu HŠRS tri godine za redom osvojila prvo mjesto u svojoj kategoriji.
PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DJELO FRANJO PUNČEC - IVAN ŽIŽEK
Ivan Žižek iz Gornjeg Kraljevca sportski život započeo je 1979. kao jedan od osnivača Sportskog društva Omladinac iz Mačkovca. U okrilju društva djeluje streljačka sekcija, čiji je Žižek voditelj. Sekcija  1988. postaje Streljačko društvo Omladinac Mačkovec, a Ivan Žižek je njen predsjednik. Na toj funkciji bio je punih 20 godina. Od 1993. do 1995. bio je tajnik Streljačkog saveza Međimurske županije, a predsjednik Savez pak je bio 2008. i 2009. godine.
U županijskom savezu obnašao je niz funkcija, među kojima je bio i predsjednik Sudačke komisije. 13 godina bio je član Republičkog vijeća Hrvatskog streljačkog saveza. Ivan Žižek bio je uspješni predsjednik Sportskog učeničkog kluba Graditelj čakovečke Graditeljske škole, a 10-tak godina vodio je streljačku sekciju u tom klubu. Dugogodišnji je dopisnik Lista Međimurje i Hrvatskog radio Čakovca. Za postignute rezultate u odgojno-obrazovnom radu 2001. dobio je priznanje ministra prosvjete, a 1989. primio je brončanu plaketu Saveza za fizičku kulturu Čakovec.
GODIŠNJA PRIZNANJA FRANJO PUNČEC
ŽOK KAŠTEL  PRIBISLAVEC  20. godišnjica djelovanja
Ženski odbojkaški klub Kaštel iz Pribislavca osnovan je 1996. godine. Tijekom dva desetljeća djelovanja klub je iznjedrio nekoliko generacija odbojkašica, a kao najbolja sezona pamti se 2009./2010. kada je osvojeno prvo mjesto u 2. odbojkaškoj ligi centar. Od amaterizma kao glavne niti vodilje od samih začetaka, nije se odstupalo. Na tom temelju nakon 20 godina izgrađen je respektabilan pogon.
Danas se naš jedini ženski odbojkaški klub sa seniorkama natječe u 2. hrvatskoj odbojkaškoj ligi gdje se nalazi u samom vrhu ljestvice. Kadetkinje i juniorke natječu se u Međužupanijskoj ligi, a najmlađe članice kluba uključene su u sustave natjecanja mlađih kadetkinja i kroz mini odbojku te malu odbojku. Klub okuplja 80-tak igračica iz cijele Međimurske županije. Za potrebe treniranja i natjecanja koriste se dvorane u Belici i mala sportska dvorana u Pribislavcu. Klub je poznat po pokretanju i organiziranju turnira iz odbojke na pijesku "Pješčana oluja".
TK FRANJO PUNČEC ČAKOVEC 90. godišnjica djelovanja
Počeci organiziranog tenisa u Čakovcu sežu u 1926. godinu kada je pokrenuta teniska sekcija ČŠK-a, izgrađen prvi teren na današnjoj lokaciji, a vezani su uz Gezu Legensteina. U plejadi brojnih igrača i igračica koji su proizašli iz redova čakovečkog teniskog kluba, posebno se ističe Franjo Punčec, po kojem klub i danas nosi ime. Legenda hrvatskog tenisa i najbolji sportaš Međimurja 20. stoljeća bio je sedmerostruki državni prvak, igrao dva polufinala Wimbledona i bio člane Davis cup reprezentacije bivše države.
Istaknutije rezultate postigli su i Vladimir Petrović Gumbek, Ladislav Legenstein, Josip Šarić i Ladislav Jagec. Posljednjih godina značajnije rezultate napravili su Ena Babić, Mateja Horvat, Ivana Lisjak, Saša Tuksar, Marin Šuica, Filip Siladi, Iva Mekovec, Ema Mikulčić, Nikola Horvat, Lana Miholček, Antonia Ružić i Karlo Škvorc. Klub je organizator najznačajnijih međunarodnih turnira do 12 i 16 godina u Hrvatskoj i profesionalnog ITF turnira na kojima je dosad nastupilo gotovo 5 000 natjecatelja iz 52 države svijeta. U klubu radi petero profesionalnih trenera i ima tristotinjak članova svih dobnih skupina.
IVAN ROĐAK iz Čakovca
Ivan Rođak rođen je 1954. godine u Budančevcima kraj Đakova i dugogodišnji je kuglački trener i djelatnik. Aktivnost u kuglačkom sportu započinje u klubu Tomo Vinković iz Bjelovara  kao pomoćnik trenera 1. ekipe i trener 2. ekipe. Po dolasku u Čakovec uključio se u rad Kuglačkog kluba Zanatlija čiju ekipu uspješno trenira na putu u 2. ligu. Bio je član Kuglačkih klubova Željezničar i Prosvjetar, a 2016. se ponovno vratio u Zanatliju.
Osim angažiranog rada u klubovima, bilo kao trener ili član izvršnog odnosno nadzornog odbora, dao je i doprinos radu Međimurskog kuglačkog saveza gdje je u dva mandata bio predsjednik Natjecateljske komisije. Aktivno sudjeluje u radu Zbora sudaca Međimurskog kuglačkog saveza gdje je predsjednik Komisije za ocjenu kuglačkih sudaca, a bio je i član Sudačke komisije Hrvatskog kuglačkog saveza.
VALENTIN ŠIPUŠ iz Male Subotice
Valentin Šipuš rođen je 1961. godine u Maloj Subotici. Od samog početka osnivanja Udruge sportske rekreacije "Sport za sve" Mala Subotica uključio se njen rad. Pokrenuo osnivanje ženske ekipa koja postiže odlične rezultate i zbog kojih je 2006. USR Mala Subotica bila domaćin Hrvatskog festivala sportske rekreacije žena. Valentin Šipuš bio je predsjednik organizacijskog odbora festivala.
Jedan je od pokretača i sudionika izgradnje igrališta za odbojku na pijsku, igrališta na ribnjaku Trate, bočališta i trim staze  u Maloj Subotici. Inicijator je brojnih rekreativnih natjecanja na razini općine, a od samih početaka uključen u kampanju za poticanje kretanja Now We Move. Osvojio je medalju na Europskom festivalu sportske rekreacije u odbojci na pijesku. Stekao je zvanje Voditelj športsko rekreativnih aktivnosti.
Njegov volonterski angažman nagrađen je mnogim priznanjima i nagradama, između kojih i Medaljom za razvoj sportske rekreacije u Međimurju, te godišnju nagradu Hrvatskog saveza sportske rekreacije Sport za sve. Redovito sudjeluje na trkačkim ligama Globetka u Čakovcu i Polarna u Prelogu.
FAIR PLAY NAGRADA IVANU PATAFTI
Prilikom dodjele medalja na proglašenju najboljih trkača kros lige Globetka za 2016. godinu dogodio se nesvakidašnji i divljenja vrijedan sportski potez jednog od nagrađenih. Naime, u kategoriji trkača veterana iznad 60 godina u utrci na 7,8 km treće mjesto osvojio je Ivan Patafta iz Strahoninca te je pozvan da primi brončanu medalju.
No, prilikom preuzimanja medalje on uzima 'stvar u svoje ruke' i poziva Dragutina Pintarića iz Kotoribe, plasiranog jedno mjesto iza njega u ukupnom poretku da on uzme tu medalju, jer Patafta smatra da je Pintarić bio bolji trkač. Razlog tome su Pintarićevi bolji plasmani tijekom cijele sezone, ali zbog ozljede on ne nastupa na posljednja dva kola koja omogućuju Patafti skupljanje vrijednih bodova i odlučuju boljega između njih dvojice.
Patafta u maniri istinskog sportaša poziva Pintarića na podij za proglašenje, daje mu svoju medalju  i time izaziva divljenje i aplauz svih prisutnih. Ovaj sportski potez Ivana Patafte, inače jednog od najredovitijih trkača u Globetki, ali i vrijednog atletskog suca i aktivista, predlažemo da uđe u izbor najbojih fair play poteza u 2016. godini.
PERSPEKTIVNI SPORTAŠI
Na svečanosti su dodijeljena priznanja mladim perspektivnim sportašima:
MARTA KOZJAK ŽRK ZRINSKI ČAKOVEC
NIKOLA TOPLIČANEC KARATE KLUB GLOBUS ČAKOVEC
KAJA SABOL ČAKOVEČKI PLIVAČKI KLUB
TIN FURDI ČAKOVEČKI PLIVAČKI KLUB
NOA VRESK STOLNOTENISKI KLUB MIHOVLJAN
LARA VRANČIĆ STRELJAČKI KLUB ZELENBOR BREZJE
MARTIN MLINARIĆ  ATLETSKI KLUB NEDELIŠĆE
LUCIJA ĐAKOVIĆ ATLETSKI KLUB MEĐIMURJE ČAKOVEC
STJEPAN ŠKODA MSTC ČAKOVEC
NIKA ŠARIĆ TENISKI KLUB FRANJO PUNČEC ČAKOVEC
ANTONIA RUŽIĆ TENISKI KLUB FRANJO PUNČEC ČAKOVEC
FILIP BEL BADMINTONSKI KLUB MEĐIMURJE ČAKOVEC
MATIJA OREHOV SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO GLAVATICA PRELOG
SIMONA VLAŠIĆ SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO GLAVATICA PRELOG
KATARINA ROJKO SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO GLAVATICA PRELOG
MARIJANA MUTAK  SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO MURA M. SREDIŠĆE
 
Izvor : emedjimurje
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content