Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U petak će se u Donjem Kraljevcu proslaviti 156. rođendan dr. Rudolfa Steinera

Datum objave: 21. veljače 2017.

Nizom manifestacija te svečanim programom, i ove ćemo godine proslaviti rođendan dr. Rudolfa Steinera. Obilježavanje će započeti ispred njegove rodne kuće u Donjem Kraljevcu, u petak, 24. veljače od 16:30 sati, a isto će dostojno označiti njegov 156. rođendan.  Program donosi otvorenje izložbe Umjetničko – likovne udruge „Slika“, predstavljanje Sjetvenog priručnika za 2017. godinu, glazbeni nastup Diane Cvek na klarinetu te predavanje gradonačelnika Grada Maribora Andreja Fištravca, vrsnog znalca koji je doktorirao upravo na temi Rudolfa Stienera“, rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec, predstavljajući ovogodišnji program na konferenciji za medije u Maloj vijećnici Međimurske županije.
Dio obilježavanja 10 godina djelovanja Centra
2017. je u znaku i 10. obljetnice djelovanja Centra Rudolf Steiner kao javne ustanove, koju su krajem 2007. godine zajednički osnovale Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec s ciljem širenja znanja i prakse biodinamičke poljoprivredne proizvodnje, čiji je Steiner bio začetnik. „Važno je istaknuti da je takav način proizvodnje jedini vid poljoprivrede koji ozdravljuje tlo i povećava postotak humusa u tlu, a rezultat je potpuno zdrava hrana. Kako je trećina tla na našoj planeti bolesna, problem je prepoznala i Europska unija te izradila akcijski plan i smjernice do 2030. godine“, nastavila je ravnateljica te najavila inicijativu da biodinamičke pripravke potrebne za uzgoj zdravog voća i povrća podjele zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima besplatno. Uz brojne aktivnosti, predavanja, edukaciju i radionice koje se održavaju u Centru, kontinuirano rade i na obrazovanju vlastitog kadra koji se trenutno educira za Demeter savjetnike, kontrolore, mentore i certifikatore u Ljubljani.
Ekološka cesta poljoprivrednih proizvođača kao novi proizvod Međimurja
Međimurska županija, kao jedan od osnivača, i dosad se aktivno uključivala u programe Centra u financijskom, ali i u logističkom smislu te zajedničkom suradnjom s vodstvom Centra i Općinom pomagala u ostvarivanju svih zacrtanih ciljeva. „Svima nam je isti cilj, daljnji napredak i razvoj kako Centra, tako i cijelog  donjeg Međimurja  te pozicioniranje na turističku, kulturnu i povijesnu kartu Europe. Uz osnivanje ceste ekoloških proizvođača koja je u planu u narednom razdoblju, dobivamo novi proizvod u Međimurju koji nije samo vezan na  poljoprivredu,  već i na turizam, promociju te na kraju i povećanje standarda lokalnog stanovništva“, rekla je pritom zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Ujedno je istaknula potrebu širenja djelatnosti Centra, na odgojno - obrazovnu koja se odnosi na Waldorfsku pedagogiju, kao i na duhovnu, kako za filozofski dio djelovanja dr. Rudolfa Steinera postoji velik interes. Posebice on dovodi mnogobrojne posjetitelje iz inozemstva koji su prepoznali Međimurje i Donji Kraljevec kao rodno mjesto utemeljitelja antropozofije.
Mnogo je truda i rada uloženo u rad i napredak Centra te se predstavljenim planovima i programima dokazuje njegov stalni rast. Posebice uz postojeće i novo ostvarene kontakte, ali i suradnjom s lokalnim tvrtkama i poduzećima. Tu moram istaknuti LifeClass Termama Sveti Martin kao lidera u broju ostvarenih noćenja na području Međimurja, a koji u svojoj ponudi nude provjerene ekološke, ujedno lokalne proizvode prema filozofiji dr. Steinera“, zaključila je Herman.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content