Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U osnovnim školama Međimurske županije provodi se preventivni program „Trening životnih vještina“

Datum objave: 15. veljače 2017.

U Osnovnoj školi Belica održana je edukacija u okviru provođenja programa „Trening životnih vještina“, namijenjena edukatorima provoditelja programa primarne prevencije ovisničkih ponašanja mladih. O provedbi i svim aktivnostima, nazočnima su se pritom obratili zamjenica župana i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije Sandra Herman, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl – Pal, pedagoginja i županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Andreja Zadravec - Baranašić.
1143 djece, 82 učitelja razredne nastave i 30  stručnih suradnika u zajedničkom programu
Program je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i školskim preventivnim programima, a provodi se  u 4. razredima svih osnovnih škola u Međimurju. Istim je obuhvaćeno 1143 učenika i 82 učitelja razredne nastave, u suradnji s 30 stručnih suradnika, voditelja školskih preventivnih programa. Posebno zahvaljujem našem najjačem i najaktivnijem partneru, Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i školskim preventivnim programima, a čiji članovi, ujedno stručni suradnici, ovaj program i provode. Posebno sam ponosna na naše Povjerenstvo, na svakog pojedinog člana i instituciju koja sudjeluje u njegovom radu, što je prepoznao i Vladin ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga“, osvrnula predsjednica Povjerenstva. „Kroz ovaj program koji ima svoj proces, koji je nedavno započeo, te je sada u drugoj fazi, pokušavamo djelovati na djecu. Posebice na način da ih se osnaži, da se utječe na njihove stavove, da postanu samopouzdaniji i uspješnije bore s izazovima kao što je ovisnost o različitim sredstvima, osobito opojnim drogama koje su među vodećima. Da bi uspjeli u tom naumu, moramo raditi multisektorski i interdiscplinarno, a ovo naše tročlano prisustvo danas, svakako govori tome u prilog. Bez školskih preventivnih programa to ne bi bilo moguće, uz svesrdnu pomoć Županije“ dodala je ravnateljica Zavoda.
Održano predavanje „Kako se pravilno zauzeti za sebe“
Na dosadašnjim edukacijama odrađene su 4 teme - samopoštovanje, odlučivanje, pušenje i reklamiranje, a u drugom polugodištu slijede teme - suočavanje sa stresom, komunikacijske vještine, socijalne vještine i zauzeti se za sebe. Uz stručnjake i vanjske suradnike s područja Međimurske županije Bertu Bacinger – Klobučarić, Andreju Zadravec - Baranašić i Dianu Uvodić - Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u nastavku provođenja edukacije predavanje na temu „Kako se pravilno zauzeti za sebe“ održala je prof. dr.sc. Dubravka Miljković, profesorica psihologije i pedagogije Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.
Trening životnih vještina razvija samopouzdanje, vještine donošenja odluka, rješavanje konflikata, kontrole emocija te socijalne i  komunikacijske vještine. Temeljni i krajnji cilj programa je smanjiti porast konzumiranja sredstava ovisnosti od 6. do 8. razreda za 30 posto te povećati kompetentnost nastavnika za rad na tom planu. Bitno je naglasiti da je poseban cilj programa razviti samopoštovanje, samopouzdanje i kontrolu, promovirati anti-ovisničke norme, povećati znanje o neposrednim posljedicama rizičnog ponašanja i pružiti informacije o efikasnom suočavanju sa socijalnom anksioznošću.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content