Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Misno slavlje povodom 30. obljetnice župe Marije Pomoćnice u Strahonincu

Datum objave: 13. veljače 2017.

Prije punih 30 godina, 12. veljače 1987. godine, kardinal i sluga Božji Franjo Kuharić, potpisao je dekret o osnivanju ove župe, to je bio njen početak i rođenje“, u svom je obraćanju u nedjelju, podsjetio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak predvodeći misno slavlje povodom 30. obljetnice postojanja Župe Marije Pomoćnice u Strahonincu. „Današnjom svetom misom želimo zahvaliti Bogu na ovom jubileju, ali i zazvati blagoslov za sve ono što je pred nama, izazove koji predstoje, a osobito izazovi pred našim mladima“, rekao je Mrzljak te dodao kako je u ovih trideset godina djelovanja stečeno  iskustvo i znanje za daljnji duhovni rast i razvoj zajednice. U novoizgrađenoj župnoj crkvi, svečano euharistijsko slavlje okupilo je brojne mještane te goste iz crkvenog, svjetovnog i političkog života, među kojima su bili saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović, domaćin načelnik Općine Strahoninec, Franjo Lehkec i državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak. Uoči misnog slavlja svoje je župljane i uzvanike pozdravio vlč. Branko Sajković, domaći župnik koji ovdje djeluje od 1989. godine te se pritom osvrnuo na povijest nastanka župe Strahoninec te potrebe odvajanja od Nedelišća. Naime, kroz godine broj vjernika se u Strahonincu izuzetno povećao pa je tadašnja crkva postala pretijesna. „Nekadašnja kapelica izgrađena je davne 1880. i u nju je stalo svega 120 ljudi, mnogo manje nego li je bilo župljana koji su dolazili na misna slavlje. Iako je ideja o izgradnji nove i veće crkve postojala i ranije, u realizaciju se krenulo prije 5 godina te je unutar tri godine crkva i izgrađena. Blagoslovio ju je mons. Mrzljak koji je i danas s nama na ovoj značajnoj, velikoj obljetnici, te nam i na ovaj način daje svoju podršku“, zaključio je.
Nakon svečane mise predstavljena je Monografija Župe Marije Pomoćnice u kojoj se na više od osamdeset strana može vidjeti pregled povijesti Strahoninca i Savske Vesi, povijest župe i sakralnih objekata uz mnogobrojne fotografije vezane uz obnovu stare župne crkve te gradnju nove. Također, prikazan je duhovni život mještana i rad župne zajednice koja danas broji više od 3.600 vjernika.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content