Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 14. obljetnica pogibije Željka Murka

Datum objave: 11. veljače 2017.

U petak je obilježena 14 obljetnica pogibije Željka Murka, policajca Policijske uprave Međimurske, koji je smrtno stradao prilikom potjere za pljačkašem poslovnice Varaždinske banke u Nedelišću. Na grob poginulog policajca položen je vijenac te su upaljene svijeće. Počast Željku Murku pored članova njegove obitelji, dala su izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave Međimurske, Međimurske županije, Grada Čakovca, Mjesnog odbora Mihovljan te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na području Međimurske županije. Molitvu za poginulog Murka predvodio je policijski kapelan PUM-a vlč. Ivica Horvat. Vijenac je položen i podno Spomen ploče postavljene na Društvenom domu u Mihovljanu. U njemu pak je održana komemoracija.
Župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuo je da je policijski posao težak i pogibeljan, što je pokazala i Murkova tragična smrt, no i kako čovjek živi onoliko dugo koliko ga se njegova okolina prisjeća. „Njegovoj obitelji bilo je najteže, no svi smo pokazali da u takvim tragedijama možemo i moramo biti oslonac“, rekao je pritom župan. Da poginulog Željka nisu zaboravile njegove kolege i njegovi sumještani, pokazuju i ove komemoracije koje se održavaju te koje će se i ubuduće održavati u njegovom Mihovljanu.
Kako je tom prilikom rekao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ubijenog oca, supruga i sina ništa ne može nadomjestiti, no tada i sve ovo vrijeme pokazali smo da funkcioniramo kao društvo te da svi mi u svojim najtežim životnim situacijama može računati na svoje prijatelje, susjede i cijelu zajednicu. Murkovo ubojstvo na dužnosti, rekao je gradonačelnik na najdramatičniji način pokazalo je kako je to opasan posao. „Biti policajac ne može biti svatko, no zahvaljujući savjesnim djelatnicima kao što je bio i Željko, svi mi danas živimo u sigurnoj sredini“, naglasio je Kovač, te obraćajući se obitelji istaknuo da ove komemoracije pokazuju da je Željko bio izuzetan policajac i dobar čovjek, koji svima nedostaje. Sjećanja i uspomene na Željka Murka evocirali su i  ravnatelj Policijske uprave Međimurske Krunoslav Gosarić, te predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević. Kao i prošle godine, Međimurska županija i Grad Čakovec darivali su najmlađeg Murkovog sina, Frana. Nakon komemoracije u sportskoj dvorani Policijske uprave Međimurske odigran je memorijalni malonogometni turnir.
Da podsjetimo, Željka Murka je prilikom potjere, hladnokrvno je 12. veljače 2003. godine ubio Marsel Budimir, koji je tog dana opljačkao poslovnicu tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću. Murk je ubijen na dužnosti, a njegova smrt sve nas je zgrozila i podsjetila na teški posao koji policajci svakodnevno obavljaju, noseći glavu u torbi. Iza sebe je ostavio troje tada malodobnih sinova, Frana, Filipa i Renata te suprugu Kristijanu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content