Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 7. sjednica stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije

Datum objave: 9. veljače 2017.

„Tijekom 2016. godine odrađeno je niz aktivnosti koje su bile definirane  Planom razvoja sustava civilne zaštite na području Međimurske županije, no srećom nije bilo većih potreba za intervencijom na terenu“, u uvodu je istaknuo načelnik Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije Zoran Vidović, ujedno zamjenik župana Međimurske županije, na održanoj 7. sjednici Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije. Na dnevnom redu koji je jednoglasno prihvaćen, predstavljena je detaljna analiza stanja sustava zaštite spašavanja u Međimurskoj županiji u 2016. te doneseni zaključci da je ista, prema prikupljenim podacima, za županiju bila relativno mirna. „Stožer zaštite i spašavanja tijekom 2016. pokazao je spremnost na brze reakcije i rad, a ujedno je održana i vježba POTRES 2016. na kojoj su sudjelovale sve žurne službe s područja Međimurja i Čakovca“, istaknuo je Vidović.
Međimurska županija u projektu CIDER vrijednom 1,2 milijuna eura
Obaveza Međimurske županije je ulaganje u sustav civilne zaštite u cilju jačanja postojećih kapaciteta za postupanje u izvanrednim situacijama. Stoga se Međimurska županija uključila u projekt „CIDER“, u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., ukupne vrijednosti oko 1,2 milijuna eura. Iskorištena je prilika da se naglasi dosadašnja uspješna suradnja svih sudionika sustava civilne zaštite, te donese zaključaj  kako je nužno kontinuirano razmjenjivati iskustva, znanje, podatke i vještine, kako bi se razina sigurnosti stanovništva podigla još jednu stepenicu više. „Tijekom 2017. godine, a nakon provedenih lokalnih izbora i imenovanja članova stožera, potrebno je organizirati osposobljavanje stožera civilne zaštite Međimurske županije, gradova i općina te župana, gradonačelnika i načelnika u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje “, zaključio je pritom pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke.
Spremnost i suradnja svih sudionika civilne zaštite
Na održanoj sjednici bilo je govora i o Analizi stanja sustava civilne zaštite u 2016. te je pritom usvojen prijedlog Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Međimurske županije za 2017. godinu, temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite. Vezano uz stanje sustava civilne zaštite, naglašeno je da isti na području Međimurja omogućava izvršenje svih zadaća vezanih uz zaštitu i spašavanje stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od velikih nesreća i katastrofa, a zahvaljujući dobroj organiziranosti i opremljenosti svih žurnih službi i ostalih gotovih snaga koje se zaštitom i spašavanjem bave u okviru svoje redovne djelatnosti. Na aktualne teme osvrnula se ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini koja je ovom prilikom komentirala vremenske neprilike koje utječu na naše prometnice. „U svakom su trenutku naše prometnice, koje su u nadležnosti ŽUC-a, bile očišćene i prohodne za vožnju u zimskim uvjetima. Bilo je nešto zahtjevnije boriti se s ledom nakon ledene kiše, no pravovremenom reakcijom i to je riješeno“, rekla je te zahtjevnost objasnila činjenicom kako je posipač Hrvatskih cesta izletio s ceste na Banfiju, no i to je riješeno. Spomenutu ledenu kišu i intervencije komentirao je i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu  Međimurske županije Tomislav Novinščak „Za vrijeme ledenih kiša imali smo 30-ak intervencija vezanih uz led i uz posljedice leda, no nije se dogodila nijedna teža prometna nesreća“, dodao je, a ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić, napomenuo kako su imali više od 80-ak slučajeva, te kako se nada da se ovakve ili slične situacije neće skoro ponoviti. Bitno je spomenuti i dobru suradnju Hrvatske gorske službe za spašavanje ispostave Čakovec i Međimurske županije koja na ovom području djeluje tek 2,5 godine. Pročelnik stanice HGSS u Čakovcu Neven Futar iskoristio je sjednicu kao priliku kako bi naglasio da su u vrlo kratkom vremenu postigli dobre rezultate. „Imamo izvrsnu suradnju kako sa svim službama, tako i s jedinicama lokalne samouprave, a posebno s Međimurskom županijom koja nam je pomogla u osnivanju. Kontinuiranom edukacijom spremni smo reagirati u bilo kojim uvjetima, pa i preventivno, što je nedavno bio i slučaj na zaleđenom jezeru“, naglasio je. Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj napomenuo je svima prisutnima da uskoro otvaraju svoj novi skladišni prostor za donaciju robe, koji će se moći koristiti i kod intervencija za krizna stanja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content